Qüestiones bàsiques
Saltar índex de la informacióQüestiones bàsiques sobre la presentació de la declaració informativa
Els termes i definicions utilitzats tant en la Directiva (UE) 2016/881 del Consell, de 25 de maig, com en l'informe final de 2015 sobre l'acció 13 del projecte relatiu a l'erosió de la base imposable i el trasllat dels beneficis de l'OCDE i el G-20 elaborat per l'OCDE, són aplicables per a l'emplenament de la informació país per país per part de les entitats residents pertanyents a un grup obligat. En particular, seran aplicables les següents:
-
Entitat constitutiva, designa qualsevol de les següents:
-
Qualsevol unitat de negoci diferenciada d'un"grup d'empreses multinacionals" que estiga inclosa en els "estats financers consolidats" del "grup d'empreses multinacionals" a l'efecte de comunicació d'informació financera, o que estaria inclosa si es negociaren participacions en el capital d'esta unitat de negoci d'un"grup d'empreses multinacionals" en un mercat públic de valors.
-
Qualsevol unitat de negoci d'aquell tipus que estiga exclosa dels "estats financers consolidats" del "grup d'empreses multinacionals" únicament per motius de tamany o d'importància relativa.
-
Qualsevol establiment permanent de qualsevol unitat de negoci diferenciada del "grup d'empreses multinacionals" inclosa en les lletres a) o b), sempre que la unitat de negoci elabore un estat financer separat per a este establiment permanent a l'efecte de comunicació d'informació financera, de regulació, de comunicació d'informació fiscal o de control de la gestió interna.
-
-
Entitat que comunica informació, designa l'"entitat constitutiva" que està obligada a presentar un informe país per país en el seu territori de residència fiscal per compte del "grup d'empreses multinacionals". L'"entitat que comunica informació" pot ser l'"entitat matriu última", l'"entitat matriu subrogada" o qualsevol entitat constitutiva obligada d'acord amb el que preveu l'article 13.1 segon paràgraf del Reglament de l'impost sobre Societats.
-
Entitat matriu última, designa una "entitat constitutiva" d'un"grup d'empreses multinacionals" que complix els criteris següents:
-
L'entitat posseïx, directament o indirectament, una participació suficient en una o diverses de les altres "entitats constitutives" d'este"grup d'empreses multinacionals", de manera que està obligada a preparar "estats financers consolidats" en virtut dels principis comptables generalment aplicables en el seu territori de residència fiscal o estaria obligada a fer-ho si es negociaren participacions en el seu capital en un mercat públic de valors en el seu territori de residència fiscal.
-
No hi ha cap altra "entitat constitutiva" del "grup d'empreses multinacionals" que posseïsca, directament o indirectament, una participació com la descrita en la lletra a) en la primera "entitat constitutiva" esmentada.
-
-
Entitat matriu subrogada", designa una "entitat constitutiva" del "grup d'empreses multinacionals" que ha sigut nomenada per este com única substituta de l'"entitat matriu última", per a presentar l'informe país per país en el territori de residència fiscal d'aquella"entitat constitutiva", per compte d'este"grup d'empreses multinacionals.
D'acord amb l'article 13.1 del Reglament de l'impost sobre Societats, qualsevol entitat resident en territori espanyol que forme part d'un grup obligat a presentar la informació país per país està obligada a comunicar a l'Administració tributària la identificació i el país o territori de residència de l'entitat obligada a elaborar esta informació. No obstant això, això no significa que la comunicació haja de presentar-se de manera individualitzada, podent ser objecte de comunicació de manera conjunta per a totes les entitats integrants del mateix grup.
Per a facilitar la gestió, l'AEAT ha elaborat un formulari de comunicació prèvia, a través del qual una entitat pot presentar esta comunicació de forma individual o en representació dels restants entitats del grup que siguen residents, entenent-se amb això complida l'obligació de comunicació prèvia per totes les entitats que s'incloguen en el citat formulari.
L'obligació d'aportar la "informació País per País", serà exigible per als períodes impositius iniciats a partir d'1 de gener de 2016, quan l'import net del volum de negoci consolidada del conjunt de persones o entitats que formen part del grup durant els dotze mesos anteriors, supere els 750 milions d'euros a l'inici del període impositiu.
La Declaració d'Informació País per País (model 231) es podrápresentar des de l'endemà a la finalització del període impositiu al que es referisca la informació a subministrar fins que transcórreguen dotze mesos des de la finalització d'este període impositiu.
No, si la matriu residix a Espanya o en un país de la UE, serà esta entitat la que haja de presentar la informació país per país, no podent presentar una altra entitat del grup ni en condició d'entitat subrogada ni en condició de constitutiva.
En este cas, l'entitat obligada a presentar la informació país per país el farà en condició d'"entitat matriu" i ha d'existir coincidència entre la identificació de l'entitat matriu i l'entitat obligada a presentar la informació.
Si l'entitat obligada a presentar la informació país per país el fa en condició d'entitat constitutiva designada, el seu país de residència ha de pertànyer a la UE (inclòs Espanya).
Si un grup multinacional, de la qual matriu no residix a la UE ni en una jurisdicció amb Acord per a intercanviar informació país per país, no ha designat una entitat constitutiva resident en un estat membre de la UE ni ha nomenat a una entitat com subrogada per a fer la presentació de la informació país per país, l'entitat dependent resident a Espanya haurà de presentar el model 231 amb l'objectiu de declarar la informació país per país.
No, no pot modificar-se una comunicació prèvia ja presentada, ha de fer-se una nova presentació de la mateixa que substituirà a tots els efectes a l'anteriorment presentada.
Per a l'anul·lació o modificació dels registres inclosos en l'informe país per país presentat o per a l'anul·lació del model presentat, pot consultar-se en la pàgina web de l'Agència Tributària el Manual d'ajuda a la presentació, apartat 5.4, mecanismes de correcció i anul·lació.
La modificació o anul·lació dels registres inclosos en l'informe país per país o l'anul·lació del model ha de realitzar-la l'entitat presentadora, no n'hi haurà prou amb donar conformitat al requeriment de l'Administració Tributària perquè siga esta la que modifique la informació improcedent o incorrecta.
Les declaracions del model 231 "Informació País per País" d'exercicis anteriors al 2019 seguiran el XSD versió 1.5 actual o Formulari, fins el 31/12/2020 inclusivament.
Les declaracions del model 231 "Informació País per País" de l'exercici 2019, seguiran el nou XSD versió 2.0 o Formulari, i ja es troben disponibles en el Portal de l'AEAT.
Les declaracions del model 231 "Informació País per País" independentment de l'exercici a què es referisquen, seguiran el nou XSD versió 2.0 o Formulari, d esde el 01/01/2021 inclusivament.
Com s'establix en l'Informe de l'Acció 13, el llindar establit és de 750 milions d'euros o un import equivalent a esta quantitat en la moneda nacional a gener de 2015. En la mesura en què la jurisdicció de la societat matriu última haja fixat un llindar per a la presentació de l'informe país per país equivalent a 750 milions d'euros en moneda nacional segons els tipus vigents el gener de 2015, un grup multinacional ingressos dels quals no superen este llindar no estarà subjecte a la presentació local en cap altra jurisdicció que aplique un llindar expressat en una moneda diferent.