Instruccions d'emplenament fins l'exercici 2022
Impost sobre la Renda de les Persones Físiques
Model 151 Règim especial aplicable als treballadors desplaçats a territori espanyol
Important : Tots els imports monetaris sol·licitats hauran d'expressar-se en euros, consignant en la part esquerra de les corresponents caselles la part assabenta i en la dreta la part decimal, que constarà de dos dígits si més no.
-
Normes aplicables
Les referències a la Llei i al Reglament de l'impost sobre la Renda de les Persones Físiques, contingudes en aquestes instruccions, s'entenen efectuades a la Llei 35/2006 de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i de modificació parcial de les lleis dels Impostos sobre Societats, sobreu la Renda de no Residents i sobreu el Patrimoni (BOE de 29 de novembre), i al Reglament d'este Impost, aprovat pel Reial Decret 439/2007, de 30 de març (BOE de 31 de març).
Per part seua, les referències a la Llei i al Reglament de l'impost sobre la Renda de no Residents, contingudes en aquestes instruccions, s'entenen efectuades al text refós de la Llei de l'impost sobre la Renda de no Residents (IRNR), aprovat pel Reial Decret Legislatiu 5/2004, de 5 de març (BOE de 12 de març) i al Reglament d'este Impost, aprovat pel Reial Decret 1776/2004, de 30 de juliol (BOE de 5 d'agost).
Les instruccions d'emplenament del mateix s'han confeccionat tenint en compte la normativa vigent des de l'1 de gener de 2015.
-
Obligació de declarar
Estan obligats a presentar i subscriure esta declaració els contribuents de l'IRPF als que resulte d'aplicació el Règim especial aplicable als treballadors desplaçats a territori espanyol previst en l'article 93 de la Llei de l'IRPF.
Les persones físiques que adquirisquen la seua residència fiscal a Espanya com a conseqüència del seu desplaçament a territori espanyol podran optar per tributar per l'IRNR, mantenint la condició de contribuents per l'IRPF, quan es complisquen les següents condicions:
-
Que no hagen sigut residents a Espanya durant els deu períodes impositius anteriors a aquell en el que es produïsca el seu desplaçament a territori espanyol.
-
Que el desplaçament a territori espanyol es produïsca com a conseqüència d'alguna de les següents circumstàncies:
-
Com a conseqüència d'un contracte de treball, a excepció de la relació laboral especial dels esportistes professionals regulada pel Reial decret 1006/1985, de 26 de juny.
S'entendrà complida esta condició quan s'inicie una relació laboral, ordinària o especial diferent de l'anteriorment indicada, o estatutària amb un ocupador a Espanya, o quan el desplaçament siga ordenat per l'ocupador i existiu una carta de desplaçament d'este.
-
Com a conseqüència de l'adquisició de la condició d'administrador d'una entitat en capital del qual no participe o, en cas contrari, quan la participació en la mateixa no determine la consideració d'entitat vinculada en els termes prevists en l'article 18 de la Llei de l'impost sobre Societats.
-
-
Que no obtinga rendes que es qualificarien d'obtingudes mitjançant un establiment permanent situat en territori espanyol.
-
-
Formes de presentació
La presentació haurà de fer-se de manera electrònica per Internet amb qualsevol dels sistemes establits per a la presentació electrònica per Internet (DNI-e, un altre certificat electrònic admés per l'Agència Tributària o Cl@ve PIN).
-
Contingut del règim
L'aplicació d'este règim especial implicarà la determinació del deute tributari de l'IRPF d'acord amb les normes establides en la Llei de l'IRNR, per a les rendes obtingudes sense mediació d'establiment permanent amb les següents especialitats:
-
No resultarà d'aplicació el que disposen els articles 5, 6, 8, 9, 10, 11 i 14 de la Llei de l'IRNR.
-
La totalitat dels rendiments del treball obtinguts pel contribuent durant l'aplicació del règim especial s'entendran obtinguts en territori espanyol.
No s'entendran obtinguts durant l'aplicació del règim especial els rendiments que deriven d'una activitat desenvolupada amb anterioritat a la data de desplaçament a territori espanyol o amb posterioritat a la comunicació prevista en l'article 119.3 del Reglament de l'IRPF, sense perjudici de la seua tributació quan els citats rendiments s'entenguen obtinguts en territori espanyol conforme al que estableix la Llei de l'IRNR.
-
A l'efecte de la liquidació de l'impost, es gravaran acumuladament les rendes obtingudes pel contribuent en territori espanyol durant l'any natural, sense que siga possible compensació alguna entre aquelles.
-
La base liquidable estarà formada per la totalitat de les rendes a què es referix la lletra c) anterior, distingint-se entre les rendes a què es referix l'article 25.1. f) de la Llei de l'IRNR(1), i la resta de rendes.
-
Per a la determinació de la quota íntegra:
-
A la base liquidable, excepte la part de la mateixa corresponent a les rendes a què es referix l'article 25.1.f) de la Llei de l'IRNR, se li aplicaran els tipus que s'indiquen en la següent escala:
Base liquidable general - Fins euros Tipus Aplicable (%) Any 2015 2016-2020 2021 i següents Fins 600.000 euros 24 24 24 Des de 600.000.01 euros d'ara endavant 47 45 47 -
A la part de la base liquidable corresponent a les rendes a què es referix l'article 25.1.f) de la Llei de l'IRNR, se li aplicaran els tipus que s'indiquen en la següent escala:
Anys 2015-2020 Base liquidable de l'estalvi - Fins euros Quota íntegra (euros) Reste de base liquidable de l'Estalvi - Fins euros Tipus aplicable (%) Any 2015 2016 - 2020 2015 2016 - 2020 0 0 0 6.000 19,5 19 6.000 1.170 1.140 44.000 21,5 21 50.000 10.630 10.380 D'ara endavant 23,5 23 Anys 2021 i següents Base liquidable de l'estalvi – Fins euros Quota íntegra – Euros Reste base liquidable de l'estalvi – Fins euros Tipus aplicable – Percentatge 0 0 6.000 19 6.000 1.140 44.000 21 50.000 10.380 150.000 23 200.000 44.880 D'ara endavant 26
-
-
La quota diferencial serà el resultat de minorar la quota íntegra de l'impost en:
-
Les deduccions en la quota a què es referix l'article 26 de la Llei de l'IRNR. Per a aquests efectes prevists en el paràgraf b) del citat article, a més dels pagaments a compte, també resultaran deduïbles les quotes satisfetes a compte de l'IRNR
-
La deducció per doble imposició internacional a què es referix l'article 80 de la Llei de l'IRPF aplicable als rendiments del treball obtinguts a l'estranger, amb el límit del 30 per cent de la part de la quota íntegra corresponent a la totalitat dels rendiments del treball obtinguts durant aquell període impositiu. A estos efectes, per a calcular el tipus mitjà efectiu de gravamen haurà de tindre's en compte la quota íntegra i la base liquidable, exclosa, en ambdós casos, la part de les mateixes corresponent a les rendes a les que es referix l'article 25.1 f) de la Llei de l'IRNR.
-
Les retencions i ingressos a compte en concepte de pagaments a compte d'este règim especial es practicaran d'acord amb el que estableix la normativa de l'IRNR.
No obstant això, el percentatge de retenció o ingrés a compte sobre rendiments del treball serà el 24 per cent. Quan les retribucions satisfetes per un mateix pagador de rendiments del treball durant l'any natural excedisquen 600.000 d'euros, el percentatge de retenció aplicable a l'excés serà el 45 per cent (l'any 2015 serà el 47 per 100).
Quan concórreguen les circumstàncies previstes en l'article 76.2.a) del Reglament de l'IRPF, estaran obligats a retindre les entitats residents o els establiments permanents en els que presten servicis els contribuents, en relació amb les rendes que estos obtinguen en territori espanyol.
El complimente de les obligacions formals previstes en l'article 108 del Reglament de l'IRPF, per les retencions i ingressos a compte, es realitzarà mitjançant els models de declaració prevists per a l'IRNR per a les rendes obtingudes sense mediació d'establiment permanent.
A les transmissions de béns immobles situats en territori espanyol realitzades pels contribuents de l'IRPF que opten per l'aplicació d'este règim especial els resultarà d'aplicació el que preveu l'article 25.2 de la Llei de l'IRNR.
-
-
Durada i exercici de l'opció
Este règim especial s'aplicarà durant el període impositiu en el que el contribuent adquirisca la seua residència fiscal a Espanya, i durant els cinc períodes impositius següents, sense perjudici de l'establit els articles 117 i 118 del Reglament de l'IRPF relatius a la renuncia i exclusió del règim.
A estos efectes, es considerarà com a període impositiu en el que s'adquirix la residència el primer any natural en el que, una vegada produït el desplaçament, la permanència en territori espanyol siga superior a 183 dies.
L'exercici de l'opció de tributar per este règim especial haurà de realitzar-se mitjançant una comunicació dirigida a l'Administració tributària, en el termini màxim de sis mesos des de la data d'inici de l'activitat que conste en l'alta a la Seguretat Social a Espanya o en la documentació que li permeta, si escau, el manteniment de la legislació de Seguretat Social d'origen.
L'opció s'exercitarà mitjançant la presentació del model 149.
No podran exercitar esta opció els contribuents que s'hagueren acollit al procediment especial per a determinar les retencions o ingressos a compte sobre els rendiments del treball previst en l'article 89.B) del Reglament de l'IRPF.
Els contribuents que s'hagueren desplaçat a territori espanyol amb anterioritat a 1 de gener de 2015 podran optar per aplicar el règim especial en la seua redacció en vigor a 31 de desembre de 2014, aplicant els tipus de gravamen prevists en la normativa de l'IRNR en vigor en esta última data (veure full informatiu de tipus de gravamen de les instruccions d'emplenament del model 150).
L'opció haurà de realitzar-se en la declaració de l'Impost corresponent a l'exercici 2015 i es mantindrà fins la finalització de l'aplicació del règim especial. Per a exercir l'opció hauran de presentar la declaració de l'Impost corresponent a l'exercici 2015 en el model 150, model que se seguirà utilitzant fins la finalització de l'aplicació del règim.
Pàgina 1. Dades identificatives, personals, sol·licituds i opcions
-
Exercici
Indique l'any al que correspon la declaració
-
Contribuent
Sigui quina sigui forma de presentació, el contribuent haurà de disposar de número d'identificació fiscal (NIF) i estar identificat, amb caràcter previ a la presentació, en el Cens d'obligats Tributaris.
“NIF ”: Es consignarà en esta casella el número d'identificació fiscal (NIF) assignat a Espanya.
“Cognoms ”: Es consignarà el primer anomene i, si escau, el segon anomene, en este mateixa orde.
“Nom ”: S'indicarà el nom complet.
Sexe (caselles [01] i [02]) : Marque amb una "X" la casella que corresponga al sexe del contribuent.
Data de naixement (casella [03]) : Consigne la data completa (dia, mes i any) del naixement.
Canvi de domicili (casella [04]) : Si ha canviat de domicili i no ho ha comunicat en el model 030 ha de marcar la casella “Canvi de domicili”.
Domicili : Es complimentaran les dades del domicili que procedisquen, tenint en compte les indicacions particulars que seguidament s'assenyalen.
Casella [44]. Tipus de via.
Consigne la denominació corresponent al tipus o classe de via pública: calle, plaça, avinguda, glorieta, carretera, baixada, costa, passatge, passege, rambla, etc.
Casella [46]. Tipus de numeració.
Indique el tipus de numeració que procedisca: número (NÚM), quilòmetre (km), sense número (S/N), etc.
Casella [47]. Nombre de casa.
Número identificatiu de la casa o, si escau, punt quilomètric.
Casella [48]. Qualificador de número.
Si escau, consigneu la dada que completa el nombre de la casa (BIS, duplicat-DUP.-, modern-MOD.-, antic-ANT.-, etc.) o el punt quilomètric (metres).
Casella [54]. Dades complementàries.
Si escau, es faran constar les dades addicionals que resulten necessaris per a la completa identificació del domicili (per exemple: Urbanització El Alcotán, Edifici La Peñota, Residencial El Valle, Polígono Miralcampo, etc.).
Casella [55]. Localitat/Població.
Consigne en esta casella el nom de la localitat o població en la que es troba situat el domicili, quan siga diferent del Municipi.
Casillas [60] i [61]. Telèfons, fix i mòbil.
Per tal d'agilitzar la resolució de les incidències que eventualment puguen sorgir en la tramitació de la declaració, consigne en les caselles 60 i 61 els números dels telèfons, fix i mòbil, en què puga ser més fàcilment localitzat en dies i hores feiners.
Casella [69]. Codi país.
Consigne en esta casella el codi alfabètic que corresponga al país o territori.
Dades addicionals de l'habitatge en la que té el seu domicili actual (caselles [05] a [08]):
Titularitat : Es farà constar la clau de titularitat de l'habitatge que constituïx el domicili actual del contribuent:
-
Propietat
-
Usdefruit
-
Arrendament
-
Una altra situació. Habitatge en la que es residix sense ostentar cap títol jurídic sobre la mateixa o amb títol diferent dels anteriors. Este és el cas, per exemple, de l'habitatge cedida al contribuent per l'empresa o entitat en la que treballa.
Percentatge de participació, en cas de propietat o usdefruit : El percentatge de participació que procedisca consignar s'expressarà amb dos decimals.
Situació : Es consignarà la clau que corresponga en funció de la situació:
-
Immoble amb referència cadastral situat a Espanya, excepte en el País Basc o Navarra.
-
Immoble amb referència cadastral situat al País Basc o Navarra.
-
Immoble sense referència cadastral.
Referència cadastral : Si la clau de situació és 1 o 2, haurà de fer-se constar la referència cadastral de l'habitatge. Esta dada figura en el rebut de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). També pot obtindre's la referència cadastral a la seu electrònica de la Direcció General del Cadastre, en la direcció "http://www.sedecatastro.gob.és", o telefonant a la Línia Directa del Cadastre (telèfon: 902 37 36 35).
-
-
Representant
Si s'ha nomenat representant davant l'Administració tributària es faran constar en este espai les dades relatives al mateix.
Com representant dels declarants morts figuraran els seus hereus o legataris.
En les instruccions relatives a l'apartat"Contribuent" "Domicili" pot consultar el significat de determinades caselles (44, 46, 47, 48, 54 i 55).
-
Comunitat o Ciutat Autònoma de residència en l'exercici
Casella [09]. S'indicarà en esta casella la clau numèrica indicativa de la comunitat autònoma o Ciutat amb Estatut d'Autonomia en la que el contribuent haja tingut la seua residència habitual en l'exercici al que es referisca la declaració (2), conforme a la següent relació:
Comunitat o Ciutat Autònoma de residència en l'exercici Clau Andalucía 01 Aragón 02 Principat d'Astúries 03 Illes Balears 04 Les Canarias 05 Cantabria 06 Castella-la Manxa 07 Castilla y León 08 Catalunya 09 Extremadura 10 Galícia 11 Madrid 12 Regió de Múrcia 13 La Rioja 16 Comunitat Valenciana 17 Ciutat de Ceuta 18 Ciutat de Melillla 19 Si al llarg de l'exercici el contribuent haguera tingut la seua residència habitual en el territori de més d'una Comunitat o Ciutat Autònoma, es consignarà la clau corresponent a aquella en la que haguera residit més dies durant este exercici.
-
Assignació tributària a l'Església Catòlica. Assignació de quantitats a fins socials
En relació amb l'assignació tributària de l'IRPF de l'exercici indicat, el contribuent podrà triar entre les alternatives que es recullen en estos dos apartats de la declaració, sent possible l'opció per una sola d'elles, per ambdues o per cap.
Casella [10]. Si marca amb una "X" esta casella, es destinarà un percentatge (0,7 per 100) de la quota íntegra al sosteniment econòmic de l'Església Catòlica.
Casella [11]. Si marca amb una "X" esta casella, es destinarà un percentatge (0,7 per 100) de la quota íntegra a fins socials: Organitzacions No Governamentals (ONG) d'Acció social i de Cooperació al Desenvolupament per a la realització de programes socials.
Les dues caselles. Si marca les dues caselles, es destinarà aquell percentatge (0,7 per 100) de la quota íntegra al sosteniment econòmic de l'Església Catòlica i, a més, aquell mateix percentatge (0,7 per 100) a fins socials.
Cap casella. De no marcar cap de les dues caselles, la seua assignació s'imputarà als pressupostos generals de l'Estat amb destinació a fins socials.
-
Declaració complementària
Amb caràcter general, si el contribuent advertix en la seua declaració, una vegada presentada, errors o omissions que hagen donat lloc a la realització d'un ingrés inferior al que legalment haguera correspost, o bé a l'obtenció d'una devolució superior a la procedent, haurà de regularitzar la seua situació tributària mitjançant la presentació d'una declaració-liquidació complementària a l'originàriament presentada.
La declaració complementària comprendrà la totalitat de les dades que procedisca reflectir en la mateixa, incorporant, al costat dels correctament consignats en la declaració originàriament presentada, els que hagen de ser objecte de nova inclusió o modificació.
Si més no, les declaracions complementàries, hauran de formular-se en els impresos oficials corresponents a l'exercici que és objecte de regularització.
Casella [12]. Este model s'utilitzarà per a presentar declaració complementària d'una altra declaració anterior del mateix exercici indicat. En eixe cas, haurà de marcar amb una "X" la casella 12, fora que es tracti de declaracions complementàries a les que es referix la casella 13 d'este mateix apartat, cas en què únicament es consignarà una "X" en esta casella.
Atenció : Amb l'única excepció del supòsit a què es referix la citada casella 13, en les declaracions complementàries haurà de complimentar-se la casella 41 o 42 de la declaració fins determinar l'import de la casella 43.
Casella [13]. Es marcarà amb una "X" la casella 13 quan es tracti de declaracions complementàries en les que concórreguen les següents circumstàncies:
-
Que el resultat de la declaració originària haja sigut una quantitat per retornar.
-
Que el resultat de la declaració que figura en la casella 43 siga una quantitat per retornar inferior a la resultant de la declaració originària.
-
Que, en el moment de presentar la declaració complementària, l'Administració tributària encara no haja efectuat la devolució sol·licitada en la declaració originària ni haja practicat liquidació provisional modificant el resultat de la mateixa.
Atenció : En les declaracions complementàries en les que concórreguen estes circumstàncies, no es complimentaran les caselles 41 i 42.
-
Pàgina 2. A 1. Rendiments i rendes imputades a integrar en la base liquidable general
L'epígraf A 1 s'utilitzarà per a declarar tota mena de rendiments positius (excepte rendiments consignats en els epígrafs A 2 i B) i rendes imputades de béns immobles.
-
Normes d'emplenament
A l'efecte de determinar el rendiment íntegre, agrupe en un mateix apartat els rendiments positius en els que coincidisca la mateixa "clau de tipus de renda" i mateixa "naturalesa". L' orde d'emplenament dels apartats es realitzarà de forma decreixent (de major a menor import).
Tipus de renda [1]: Indique la clau que corresponga d'entre les enumerades en el full informatiu adjunta.
Naturalesa [2]: Es consignarà la clau que corresponga en funció de la naturalesa, dinerària o en especie, de la renda, segons el següent:
Atenció : En el cas de rendes imputades de béns immobles no es complimentarà esta casella.
Retribucions en especie:
Rendiment íntegre / Renda immobiliària imputada [6]: Es consignarà la base liquidable corresponent al rendiment positiu, determinada d'acord amb el que preveu l'article 24 de la Llei de l'IRNR. Mai podrà ser negatiu.
En el cas de retribucions en especie, en la casella [6] haurà de consignar-se la suma dels imports reflectits en les caselles [3] i [4] menys l'import que, si escau, s'haguera consignat en la casella [5].
Retenció o ingressos a compte [7]: Es faran constar les retencions que hagen sigut efectivament practicades i altres pagaments a compte efectuats.
Pagador : Tractant-se de rendiments del treball, haurà de consignar-se les dades del pagador dels mateixos.
Dades addicionals dels rendiments de treball : Este apartat només es complimentarà si la totalitat o part dels rendiments de treball han sigut obtinguts i gravats a l'estranger.
Dades addicionals de les rendes derivades de béns immobles : Quan la renda declarada derive de béns immobles es faran constar les següents dades:
A 1 Total rendiments íntegres/Rendes immobiliàries imputades [15]: Es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [6] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf A 1.
A 1 Total retencions o ingressos a compte [16]: Es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [7] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf A 1.
Pàgina 4. A 2. Rendiments a integrar en la base liquidable de l'estalvi (article 25.1.f TRLIRNR)
L'epígraf A 2 s'utilitzarà exclusivament per a declarar rendiments positius corresponents a dividends i altres rendiments derivats de la participació en els fons propis d'una entitat i interessos i altres rendiments obtinguts per la cessió a tercers de capitals propis.
- Normes d'emplenament
A l'efecte de determinar el rendiment íntegre, agrupe en un mateix apartat els rendiments positius en els que coincidisca la mateixa "clau de tipus de renda" i mateixa "naturalesa". L'orde d'emplenament dels apartats es realitzarà de forma decreixent (de major a menor import).
Tipus de renda [1]: Indique la clau que corresponga d'entre les enumerades en el full informatiu adjunta.
Naturalesa [2]: Es consignarà la clau que corresponga en funció de la naturalesa, dinerària o en especie, de la renda, segons el següent:
Retribucions en especie:
Rendiment íntegre [6]: Es consignarà la base liquidable corresponent al rendiment positiu, determinada d'acord amb el que preveu l'article 24 de la Llei de l'IRNR. Mai podrà ser negatiu.
En el cas de retribucions en especie, en la casella [6] haurà de consignar-se la suma dels imports reflectits en les caselles [3] i [4] menys l'import que, si escau, s'haguera consignat en la casella [5].
Retenció o ingressos a compte [7]: Es faran constar les retencions que hagen sigut efectivament practicades i altres pagaments a compte efectuats.
Important : Si el nombre d'apartats previst en l'epígraf A 2 resulta insuficient agrupe la resta de rendiments i el pagament a compte corresponent en l'últim apartat previst a este efecte.
A 2##2##. Total rendiments íntegres [8]: Es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [6] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf A 2
A 2##2##. Total retencions o ingressos a compte [9]: Es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [7] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf A 2
Pàgina 5. B. Rendiments d'activitats econòmiques amb deducció de despeses (article 24.2 TRLIRNR)
L'epígraf B servirà per a declarar els rendiments derivats de prestacions de servicis, assistència tècnica, obres d'instal·lació o muntatge derivats de contractes d'enginyeria i, en general, d'activitats o explotacions econòmiques realitzades a Espanya que es qualificarien d'obtinguts sense mediació d'establiment permanent, quan es deduïsquen despeses per a determinar la base imposable.
-
Normes d'emplenament
Tipus de renda [1]: Indique la clau de tipus de renda 20 d'entre les enumerades en el full informatiu adjunta.
A l'efecte de determinar el rendiment net, agrupe en un mateix apartat els rendiments positius (ingressos íntegres superiors a les despeses deduïbles).
No es podran compensar rendes positives amb negatives.
Ingressos íntegres [2]: S'indicarà la quantia dels ingressos íntegres. En el cas de rendes en especie, a la valoració que corresponga, de conformitat amb les normes de l'impost, s'addicionarà l'ingrés a compte no repercutit al contribuent.
Despeses de personal [3]: Es consignarà l'import de les sous, salaris i carregues socials del personal desplaçat a Espanya o contractat en territori espanyol, empleat directament en el desenvolupament de les activitats o explotacions econòmiques, sempre que es justifique o garantisca degudament l'ingrés de l'impost que procedisca o dels pagaments a compte corresponents als rendiments del treball satisfets.
Despeses d'aprovisionament de materials i de subministraments [4]: Es consignarà l'import de:
-
Aprovisionament de materials per a la seua incorporació definitiva a les obres o treballs realitzats en territori espanyol. Quan els materials no hagen sigut adquirits en territori espanyol, seran deduïbles per l'import declarat a l'efecte de la liquidació de drets aranzelaris o de l'impost sobre el valor afegit.
-
Subministraments consumits en territori espanyol per al desenvolupament de les activitats o explotacions econòmiques. A estos efectes, només tindran la consideració de subministraments els proveïments que no tinguen la qualitat d'emmagatzemables.
Les partides a què fan referència els paràgrafs 1) i 2) anteriors seran deduïbles dels ingressos únicament quan les factures o documents equivalents que justifiquen la realitat de la despesa hagen sigut expedits amb els requisits formals exigits per les normes reguladores de les obligacions de facturació.
Rendiment net [5]: Serà el resultat de restar, dels ingressos íntegres, les despeses de personal i d'aprovisionament de materials i subministraments.
Retenció o Ingressos a compte [6]: Es faran constar les retencions que hagen sigut efectivament practicades i altres pagaments a compte efectuats sobre les rendes.
En el cas de rendiments negatius (despeses deduïbles superiors als ingressos íntegres) sobre els quals s'haja practicat retenció o ingrés a compte, agrupe en l'apartat previst a este efecte el rendiment net (negatiu) [7], prèviament calculat i les retencions i altres pagaments a compte suportats [6].
B. Total rendiments nets [8]: Es farà constar en esta casella l'import consignat en la casella [5] de l'apartat corresponent a rendiments positius.
B. Total retencions o ingressos a compte [9]: Es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [6] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf B.
-
Pàgina 5. C. Guanys sotmesos a retenció o ingrés a compte derivades de transmissions o reemborsaments d'accions o participacions en societats i fons d'inversió
L'epígraf C s'utilitzarà exclusivament per a declarar els guanys sotmesos a retenció o ingrés a compte derivades de transmissions o reemborsaments d'accions o participacions en Societats i Fons d'Inversió.
-
Normes d'emplenament
A l'efecte de determinar el guany patrimonial, haurà de complimentar, un apartat diferent pels guanys procedents de cadascuna de les institucions d'inversió col·lectiva de què es tracte. L'orde d'emplenament dels apartats es realitzarà de forma decreixent (de major a menor import).
Tipus de renda [1]: Indique la clau que corresponga d'entre les enumerades en el full informatiu adjunta.
NIF de la Societat o Fons d'Inversió : Es consignarà en esta casella el número d'identificació fiscal (NIF) de cadascuna de les Institucions d'Inversió Col·lectiva d'accions de les quals o participacions deriven els guanys patrimonials que hagen d'incloure's en este apartat de la declaració.
Guany patrimonial [2]: Mai podrà ser negativa.
Atenció : No és possible compensar guanys amb pèrdues de la mateixa o diferents institucions d'inversió col·lectiva.
Respecte de cadascuna de les Societats o Fons d'Inversió, es consignarà en la casella [2] l'import dels guanys resultants del conjunt de les operacions de transmissió o reemborsament d'accions o participacions efectuades pel contribuent en l'exercici, determinat d'acord amb la normativa de l'IRNR Si escau, els guanys es reduiran d'acord amb el que estableix la disposició transitòria novena de la Llei de l'IRPF (Veure instruccions d'emplenament de la casella 7 "Guany patrimonial" de l'Epígraf E 2 ).
Retenció o Ingressos a compte [3]: Es faran constar les retencions que hagen sigut efectivament practicades i altres pagaments a compte efectuats.
Important : Si el nombre d'apartats previst en l'epígraf C resulta insuficient agrupe la resta de guanys i el pagament a compte corresponent en l'últim apartat previst a este efecte.
C. Total guanys patrimonials [4]: Es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [2] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf C.
C. Total retencions o ingressos a compte [5]: Es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [3] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf C.
Pàgina 6. D. Ganancias derivades de transmissions de béns immobles
L'epígraf D s'utilitzarà per a declarar els guanys derivats de transmissions de béns immobles. En el cas de pèrdues, també s'haurà d'utilitzar este epígraf si es desitja minorar la quota líquida (casella [30] de l'epígraf G) amb la retenció o ingrés a compte que haguera sigut practicada. No obstant això, les pèrdues no podran ser objecte de compensació.
-
Normes d'emplenament
A l'efecte de determinar el guany patrimonial, haurà de complimentar un apartat diferent per cada immoble transmés. L'orde d'emplenament dels apartats es realitzarà de forma decreixent (de major a menor import).
Tipus de renda [1]: Indique la clau 16 d'entre les enumerades en el full informatiu adjunta, fora que s'aplique exempció per reinversió en habitatge habitual, cas en què es consignarà la clau 21.
Nombre de justificant del model 211 : Es transcriurà el número que apareix preimprés en l'exemplar del model 211, en el costat superior dret, que l'adquirent ha de lliurar al transmitent no resident.
Valor de transmissió [2]: Es farà constar l'import real pel qual l'alienació s'haguera efectuat menys les despeses i els tributs inherents a la transmissió que hagueren sigut satisfets pel transmitent.
Retenció o Ingressos a compte [3]: Es consignarà el valor pel qual es va adquirir el bé objecte de la transmissió, a què s'hauran sumat les despeses i els tributs inherents a l'adquisició, exclosos els interessos, que s'hagueren satisfet per l'ara transmitent. El valor així determinat es minorarà, quan escaiga, en l'import de les amortitzacions reglamentàriament practicades, computant-se si més no l'amortització mínima.
Diferència [4]: És la diferència entre l'import reflectit en la casella [2] i el de la casella [3]. ([4] = [2] - [3]).
Guany (o pèrdua) [5]: Es consignarà.
-
Règim general.
En general, es farà constar el mateix import reflectit en la casella (4). No obstant això, si resultara aplicable alguna de les exempcions citades a continuació, es faria constar l'import del guany que haja de ser sotmesa a tributació.
Exempcions:
Exempció parcial, en cas d'immobles urbans adquirits a partir del 12-05-2012 i fins el 31-12-2012: Estan exemptes en un 50 per cent els guanys patrimonials derivats de la venda d'immobles urbans situats en territori espanyol que hagueren sigut adquirits a partir del 12 de maig de 2012 i fins el 31 de desembre de 2012. Esta exempció parcial no resulta aplicable: A) En el cas de persones físiques, quan l'immoble s'haguera adquirit o transmés al seu cònjuge, a qualsevol persona unida al contribuent per parentesc, en línia rectifica o col·lateral, per consanguinitat o afinitat, fins el segon grau inclòs, a una entitat respecte de la que es produïsca, amb el contribuent o amb qualsevol de les persones anteriorment citades, alguna de les circumstàncies establides en l'article 42 del Codi de Comerç, independentment de la residència i de l'obligació de formular comptes anuals consolidats. B) En el cas d'entitats, quan l'immoble s'haguera adquirit o transmés a una persona o entitat respecte de la que es produïsca alguna de les circumstàncies establides en l'article 42 del Codi de Comerç, independentment de la residència i de l'obligació de formular comptes anuals consolidats, o al cònjuge de la persona anteriorment indicada o a qualsevol persona unida a esta per parentesc, en línia rectifica o col·lateral, per consanguinitat o afinitat, fins el segon grau inclòs.
Exempció per reinversió en habitatge habitual , podran excloure's de gravamen els guanys patrimonials obtinguts per la transmissió de la que haja sigut el seu habitatge habitual a Espanya, sempre que l'import total obtingut per la transmissió es reinvertisca en l'adquisició d'un nou habitatge habitual. Quan l'import reinvertit siga inferior al total del que s'ha percebut en la transmissió, únicament s'exclourà de tributació la part proporcional del guany patrimonial obtingut que corresponga a la quantitat reinvertida.
Quan la reinversió s'haja produït amb anterioritat a la data en la que s'haja de presentar la declaració, la reinversió, total o parcial, podrà tindre's en compte per a determinar el deute tributari corresponent. S'indicarà com tipus de renda el codi 21.
Si la reinversió es produïx amb posterioritat a esta data, a l'efecte d'aplicar l'exempció per reinversió, el contribuent haurà de presentar una sol·licitud de devolució utilitzant el model aprovat mitjançant ordre ministerial.
-
Règim transitori, aplicable exclusivament si l'immoble s'ha adquirit amb anterioritat al 31 de desembre de 1994 (DT única TR Llei IRNR i DT Novena Llei IRPF, en la redacció donada per la Llei 26/2014).
Caldrà determinar si és aplicable una reducció al guany. Si resulta aplicable una reducció del guany, en la casella (5) “Guany” es consignarà el guany reduït que haja de ser sotmesa a tributació. Si no resulta aplicable la reducció del guany, es farà constar el mateix import de la casella (4) “Diferència”.
Malgrat el que s'ha esmentat anteriorment, si resultara aplicable alguna de les exempcions abans citades, es faria constar en la casella (5) “Guany” l'import del guany que haja de ser sotmesa a tributació.
Regles del règim transitori aplicable a guanys meritades a partir d'1 de gener de 2105:
Calculada el guany per diferència entre els valors de transmissió i adquisició, es distingirà la part de la mateixa que s'haja generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006. Aquella part es reduirà, si escau, de la següent manera:
-
Es calcularà el nombre d'anys que mitjance entre la data d'adquisició de l'element i el 31 de desembre de 1996, arrodonit per excés.
-
Es calcularà el valor de transmissió de tots els elements patrimonials a de la qual guany patrimonial li haguera resultat d'aplicació este mateix règim transitori, transmesos des de l'1 de gener de 2015 fins la data de transmissió de l'element patrimonial (Quan este resultat siga superior a 400.000 euros, no es practicarà reducció alguna ).
-
Quan siga inferior a 400.000 euros la suma del valor de transmissió de l'element patrimonial i la quantia a què es referix la lletra b) anterior, la part del guany patrimonial generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006 es reduirà en l'import resultant d'aplicar l'11,11 %per cada any de permanència dels assenyalats en la lletra a) anterior que excedisca dos.
-
Quan siga superior a 400.000 euros la suma del valor de transmissió de l'element patrimonial i la quantia a què es referix la lletra b) anterior, però el resultat del que disposa la lletra b) anterior siga inferior a 400.000 euros, es practicarà la reducció a la part del guany patrimonial generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006 que proporcionalment corresponga a la part del valor de transmissió que sumat a la quantia de la lletra b) anterior no supere 400.000 euros.
Exemple : Transmissió d'un immoble el 31 de desembre de 2015 per un import de 300.000 euros, adquirit l'1 de gener de 1991 per un import equivalent a 100.000 euros. El contribuent va transmetre anteriorment, l'1 de febrer de 2015 un altre element patrimonial (valor de transmissió del qual va anar de 200.000 euros), a de la qual guany se li va aplicar el règim transitori. Determinació del guany sotmès a tributació :
-
Valor de de transmissió (casella 2): 300.000 €
Data de transmissió: 31/12/2015
-
Valor d'adquisició (casella 3): 100.000 €
Data d'adquisició: 01/01/1991
-
Diferència (casella 4): 200.000 €
300.000 - 100.000 = 200.000
-
Guany generat fins 19/01/2006: 120.438,11 €
-
NÚM. dies transcorreguts entre les dates de compra i de venda: 9.130
-
NÚM. dies transcorreguts entre les dates de compra i el 19/01/2006: 5.498
Càlcul : (200.000 × 5.498) ÷ 9.130 = 120.438,11
-
-
Guany susceptible de reducció: 80.292,07 €
-
Límit de valors de transmissió: 400.000 €
-
Suma acumulada de valors de transmissió d'uns altres béns transmesos des de l'1 de gener de 2015 fins la data de l'actual transmissió: 200.000 €
-
Encara que el valor de la transmissió actual és de 300.000 €, com del límit de 400.000 € ja es van utilitzar en l'anterior transmissió 200.000 €, només resten 200.000 € per a utilitzar en l'actual transmissió.
És susceptible de reducció la part del guany generat fins el 19/01/2006 que corresponga proporcionalment a un valor de transmissió de 200.000 €.
Càlcul : (120.438,11 × 200.000) ÷ 300.000 = 80.292,07
-
-
Reducció: 35.681,79 €
-
Període permanència en el patrimoni anterior a 31-12-1996 (entre data d'adquisició i 31/12/1996, arrodonit per excés): 6
-
NÚM. Anys que excedixen 2: 6 - 2 = 4
-
Percentatge de reducció: 4 × 11,11% = 44,44%
Càlcul : (80.292,07 × 44,44) ÷ 100 = 35.681,79
-
-
Guany sotmès a tributació (casella 5): 164.318,20 €
Càlcul : Diferència - Reducció = 200.000 - 35.681,79 = 164.318,20
Si el contribuent ha adquirit l'immoble en dos dates diferents o l'immoble ha sigut objecte de millora, caldrà efectuar els càlculs com si es tractés de dos guanys patrimonials. A estos efectes, es calcularà separadament en la casella [6], [7], [8] i [9].
Guany patrimonial total obtinguda [10]: Es consignarà l'import reflectit en la casella [5], o, si escau, la suma de [5] i [9]. En el cas de pèrdues es consignarà un zero en esta casella, sense perjudici de la deducció, si escau, de la retenció o ingrés a compte.
Retenció o ingressos a compte [11]: Es farà constar la retenció o ingrés a compte que haja sigut efectivament practicada per l'adquirent.
Data d'adquisició/millora o 2a adquisició i data de transmissió : indique sempre les dates d'adquisició i transmissió i, quan escaiga, la de millora o 2a adquisició. Per això faça constar el dia, mes i any natural. Per exemple: 29 de setembre del 2015 s'indica 29/09/2015.
Quota participació (%) : Es consignarà el percentatge de participació en la titularitat de l'immoble transmés.
Adquirent : Este espai està destinat a recollir les dades de l'adquirent de l'immoble transmés. Quan siguen diversos els adquirents, es consignarà el que figure com a titular en el model 211 d'ingrés de la retenció. En la casella "FL/J" s'indicarà una "FL" si és una persona física o un "J" si és una entitat o persona jurídica.
Descripció de l'Immoble : En este espai es faran constar les dades de situació de l'immoble, així com la referència cadastral del mateix. En les instruccions relatives a l'apartat"Contribuent" "Domicili" pot consultar el significat de determinades caselles (44, 46, 48, 54 i 55).
Així mateix, s'indicarà amb una X el caràcter públic o privat del document utilitzat per a reflectir la transmissió, així com el nom del notari o fedatari intervinent i el núm. de protocol.
Important : Si el nombre d'apartats previst en l'epígraf D resulta insuficient agrupe la resta de guanys i el pagament a compte corresponent en l'últim apartat previst a este efecte.
D. Total guanys patrimonials [12]: es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [10] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf D.
D. Total retencions o ingressos a compte [13]: es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [11] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf D.
-
-
Pàgina 7. E 1. Guanys que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials a integrar en la base liquidable general
L'epígraf E 1 s'utilitzarà per a declarar, exclusivament, la incorporació de béns o drets al patrimoni del contribuent que no deriven d'una transmissió prèvia com, per exemple, la percepció de determinades subvencions o ajuts, els interessos de naturalesa indemnitzatòria originats pel retard en el compliment d'una obligació, així com els premis obtinguts per la participació en jocs, concursos, rifes o combinacions aleatòries.
-
Normes d'emplenament
A l'efecte de determinar el guany patrimonial, haurà de complimentar un apartat diferent per cada guany obtingut. L'orde d'emplenament dels apartats es realitzarà de forma decreixent (de major a menor import).
Tipus de renda [1]: Indique la clau que corresponga d'entre les enumerades en el full informatiu adjunta.
Descripció del guany patrimonial : Es descriurà succintament la procedència del guany patrimonial obtingut.
Naturalesa [2]: Es consignarà la clau que corresponga en funció de la naturalesa, dinerària o en especie, de la renda, segons el següent:
Guany patrimonial [3]: Mai podrà ser negativa. Es consignarà en esta casella l'import del guany resultant.
Retenció o Ingressos a compte [4]: Es faran constar les retencions que hagen sigut efectivament practicades i altres pagaments a compte efectuats.
Important : La normativa de l'Impost establix que estan subjectes a partir de la quantitat de 2.500 euros, mitjançant un gravamen especial determinats premis (Loterías y Apuestas del Estado, comunitats autònomes, premis de l'ONCE, Creu Roja, etc.) excloent qualsevol gravamen addicional per l'IRPF, pel que estos premis no hauran de consignar-se en esta declaració.
Important : Si el nombre d'apartats previst en l'epígraf E 1 resulta insuficient agrupe la resta de guanys i, si escau, el pagament a compte corresponent en l'últim apartat previst a este efecte.
E 1 Total guanys patrimonials [5]: Es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [3] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf E 1.
E 1##3#. Total retencions o ingressos a compte [6]: Es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [4] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf E 1.
Pàgina 7. E 2. Reste de guanys derivats de les transmissions d'elements patrimonials a integrar en la base liquidable de l'estalvi (Article 25.1 TRLIRNR)
L'epígraf E 2 s'utilitzarà per a declarar, exclusivament, guanys patrimonials derivats de la transmissió d'elements patrimonials, a excepció d'aquelles que hagen de declarar-se complimentant els epígrafs C i D del model de declaració. L'orde d'emplenament dels apartats es realitzarà de forma decreixent (de major a menor import).
-
Normes d'emplenament
A l'efecte de determinar el guany patrimonial, haurà de complimentar un apartat diferent per cada immoble transmés. L'orde d'emplenament dels apartats es realitzarà de forma decreixent (de major a menor import).
Tipus de renda [1]: Indique la clau que corresponga d'entre les enumerades en el full informatiu adjunta.
Descripció de l'element patrimonial : Es descriurà succintament l'element patrimonial del qual procedix en cada cas el guany produit.
Dates de transmissió i adquisició : Indique sempre les dates de transmissió i adquisició de l'element patrimonial. Per això faça constar el dia, mes i any natural. Per exemple: 29 de setembre del 2015 s'indica 29/09/2015.
Valor de transmissió [2]: Es farà constar l'import real pel qual l'alienació s'haguera efectuat menys les despeses i els tributs inherents a la transmissió que hagueren sigut satisfets pel transmitent.
Valor d'adquisició [3]: Es prendrà el valor pel qual es va adquirir el bé objecte de la transmissió, a què se sumaran les despeses i els tributs inherents a l'adquisició, exclosos els interessos, que s'hagueren satisfet per l'ara transmitent.
Diferència [4]: És la diferència entre l'import reflectit en la casella [2] i el de la casella [3].
Guany (o pèrdua) [5]:
En el cas de guanys meritades des de l'1 de gener de 2015 caldrà diferenciar:
-
Règim general.
La base imposable serà la diferència entre el valor de transmissió i el d'adquisició del bé objecte de la transmissió. El valor de transmissió serà l'import pel qual s'ha transmés el bé, de què s'hauran restat les despeses i els tributs inherents a la transmissió que hagueren sigut satisfets pel transmitent. El valor d'adquisició serà l'import pel qual es va adquirir el bé objecte de transmissió, a què se sumaran les despeses i els tributs inherents a l'adquisició, exclosos els interessos, que s'hagueren satisfet per l'ara transmitent.
-
Règim transitori, aplicable exclusivament si l'element patrimonial s'ha adquirit amb anterioritat al 31 de desembre de 1994.
Una vegada calculada el guany per diferència entre el valor de transmissió i el d'adquisició del bé objecte de la transmissió, caldrà determinar si, per aplicació del Règim transitori aplicable als guanys derivats d'elements patrimonials adquirits amb anterioritat a 31 de desembre de 1994 (DT única TR Llei IRNR i DT Novena Llei IRPF, en la redacció donada per la Llei 26/2014), és aplicable una reducció al guany. Si resulta aplicable una reducció del guany, es consignarà el guany reduït. Si no resulta aplicable la reducció del guany, es farà constar l'import del guany.
Regles del règim transitori aplicable a guanys meritades a partir d'1 de gener de 2105:
-
Calculada el guany per diferència entre els valors de transmissió i adquisició, es distingirà la part de la mateixa que s'haja generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006. Aquella part es reduirà, si escau, de la següent manera:
-
Es calcularà el nombre d'anys que mitjance entre la data d'adquisició de l'element i el 31 de desembre de 1996, arrodonit per excés.
-
Es calcularà el valor de transmissió de tots els elements patrimonials a de la qual guany patrimonial li haguera resultat d'aplicació este mateix règim transitori, transmesos des de l'1 de gener de 2015 fins la data de transmissió de l'element patrimonial (Quan este resultat siga superior a 400.000 euros, no es practicarà reducció alguna ).
-
Quan siga inferior a 400.000 euros la suma del valor de transmissió de l'element patrimonial i la quantia a què es referix la lletra b) anterior, la part del guany patrimonial generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006 es reduirà en l'import d'aplicar els següents percentatges per cada any de permanència dels assenyalats en la lletra a) anterior que excedisca dos.
Percentatges:
-
25 %: accions admeses a negociació, a excepció de les accions representatives del capital social de Societats d'Inversió Mobiliària i Immobiliària.
-
14,28 %: Per als restants guanys patrimonials.
-
-
Quan siga superior a 400.000 euros la suma del valor de transmissió de l'element patrimonial i la quantia a què es referix la lletra b) anterior, però el resultat del que disposa la lletra b) anterior siga inferior a 400.000 euros, es practicarà la reducció a la part del guany patrimonial generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006 que proporcionalment corresponga a la part del valor de transmissió que sumat a la quantia de la lletra b) anterior no supere 400.000 euros
-
-
En els casos de valors admesos a negociació, sobreu el guany patrimonial s'efectuarà la reducció que procedisca de les següents:
-
Si el valor de transmissió anara igual o superior al que corresponga als valors, a l'efecte de l'impost sobre el patrimoni de l'any 2005, la part del guany patrimonial que s'haguera generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006 es reduirà, si escau, d'acord amb el que preveu la regla 1a) anterior. A estos efectes, el guany patrimonial generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006 serà la part del guany patrimonial resultant de prendre com a valor de transmissió el que corresponga als valors a l'efecte de l'impost sobre el patrimoni de l'any 2005.
-
Si el valor de transmissió anara inferior al que corresponga als valors a l'efecte de l'impost sobre el patrimoni de l'any 2005, s'entendrà que tota el guany patrimonial s'ha generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006 i es reduirà, si escau, d'acord amb el que preveu la regla 1a) anterior.
-
En la casella [5] "Guany patrimonial" es consignarà el resultat de restar de l'import de la casella [4] "diferència" la reducció abans calculada.
El guany patrimonial mai podrà ser negativa.
-
I mportante: Si el nombre d'apartats previst en l'epígraf E 2 resulta insuficient agrupe la resta de guanys en l'últim apartat previst a este efecte.
E2. Total guanys patrimonials [6]: Es farà constar en esta casella la suma dels imports consignats en la casella [5] de cadascun dels apartats complimentats de l'epígraf E2. -
Pàgina 8. F. Base Liquidable
Base liquidable general [17]: Es farà constar en esta casella l'import resultant de sumar el total de rendiments íntegres o nets consignats en els epígrafs A 1##1## (casella 15) i B (casella 8) i el total dels guanys patrimonials consignades en l'epígraf E 1(casella 5).
Base liquidable de l'estalvi (article 25.1.f TRLIRNR) [18]: Es farà constar en esta casella l'import resultant de sumar el total de rendiments íntegres consignats en els epígrafs A 2 (casella 8) i el total dels guanys patrimonials consignades en l'epígraf C (casella 4), D (casella 12) i E 2 (casella 6).
Pàgina 8. G. Càlcul de l'impost i resultat de la declaració
Quota corresponent a la base liquidable general [19]: Es calcularà aplicant l'escala general de l'Impost, vigent durant el període impositiu que corresponga a l'import de la casella [17].
Base liquidable general - Fins euros | Tipus aplicable (%) - Any | ||
---|---|---|---|
2015 | 2016-2020 | 2021 i següents | |
Fins 600.000 euros | 24 | 24 | 24 |
Des de 600.000.01 euros d'ara endavant | 47 | 45 | 47 |
Exemple : Període impositiu de 2015. Base liquidable general per un import de 750.000 euros.
Quota corresponent a la base liquidable de l'estalvi (article 25.1.f TRLIRNR) [20]: Es calcularà aplicant l'escala de l'Impost corresponent a estes rendes, vigent durant el període impositiu que corresponga, a l'import de la casella [18].
Base liquidable de l'estalvi - Fins euros | Quota íntegra (euros) Any | Reste de base liquidable de l'Estalvi - Fins euros | Tipus aplicable (%) Any | ||
---|---|---|---|---|---|
2015 | 2016 - 2020 | 2015 | 2016 - 2020 | ||
0 | 0 | 0 | 6.000 | 19,5 | 19 |
6.000 | 1.170 | 1.140 | 44.000 | 21,5 | 21 |
50.000 | 10.630 | 10.380 | D'ara endavant | 23,5 | 23 |
Base liquidable de l'estalvi – Fins euros | Quota íntegra – Euros | Reste base liquidable de l'estalvi – Fins euros | Tipus aplicable – Percentatge |
---|---|---|---|
0 | 0 | 6.000 | 19 |
6.000 | 1.140 | 44.000 | 21 |
50.000 | 10.380 | 150.000 | 23 |
200.000 | 44.880 | D'ara endavant | 26 |
Exemple : Període impositiu de 2015. Base liquidable de l'estalvi per un import de 18.000 euros.
Quota íntegra total [21]: Es farà constar en esta casella l'import resultant de sumar les quotes consignades en les caselles [19] i [20] de la declaració.
Deducció per donatius [24]: Es podrà practicar la deducció per donatius efectuats, als termes fixats en la Llei de l'impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
Deducció per doble imposició internacional per raó dels rendiments de treball obtinguts i gravats a l'estranger (article 114.2 Reglament IRPF) [27]: Quan entre els rendiments de treball del contribuent figuren rendiments obtinguts i gravats a l'estranger (casella 8 de l'epígraf A 1 ) es deduirà, amb el límit del 30 per 100 de la part de la quota íntegra corresponent a la totalitat dels rendiments de treball obtinguts durant el període impositiu, la menor de les quantitats següents:
-
L'import efectiu del satisfet a l'estranger per raó d'un impost de naturalesa idèntica o anàloga a este impost o a l'Impost de la Renda de no Residents sobre estos rendiments (casella 9 de l'epígraf A 1 ).
-
El resultat d'aplicar el tipus mitjà efectiu de gravamen a la part de base liquidable gravada a l'estranger.
El tipus mitjà efectiu de gravamen serà el resultat de multiplicar per 100 el quocient de dividir la quota líquida total per la base liquidable.
A estos efectes, per a calcular el tipus mitjà efectiu de gravamen haurà de tindre's en compte la quota íntegra i la base liquidable exclosa, en ambdós casos, la part de les mateixes corresponent a les rendes a les que es referix l'article 25.1.f) del TRLIRNR. El tipus de gravamen s'expressarà amb dos decimals.
Exemple 1 (exercici 2015):
Base liquidable general = 200.000 (rendiments de treball = 200.000)
Base liquidable de l'estalvi = 1.000
Deducció donatius = 1.000
Rendiments de treball obtinguts a l'estranger = 5.000
Impost suportat a l'estranger: 1.000
Solució :
-
Aplicació de l'escala de gravamen a la base liquidable general (BLG):
Fins 600.000 (24 %): 48.000 (200.000 × 24 %) = quota íntegra corresponent a la BLG
-
Aplicació de l'escala de gravamen a la base liquidable de l'estalvi (BLA):
Fins 6.000 (19,5 %): 195 (1.000 × 19,5 %) = quota íntegra corresponent a BLA
-
Quota íntegra total (21) = 48.195
-
Quota líquida total previ = 48.195 - 1.000 = 47.195
-
Import deducció DII: la menor d'1) o 2) amb límit 3): 1.000
-
Impost satisfet a l'estranger: 1.000
-
Aplicar TMG a la part de la BLG gravada a l'estranger:
-
TMG efectiu de gravamen general = [[quota líquida total × (quota íntegra BLG ÷ quota íntegra total)] ÷ BLG] × 100
= [[47.195 × (48.000 ÷ 48.195)] ÷ 200.000] × 100 = 23,50%
-
Part de BLG gravada a l'estranger = 5.000 × 23,50% = 1.175
-
-
Límit: 30 % × 48.000 = 14.400
-
-
Quota líquida total (30) = 48.195 - 1000 - 1000 = 46.195
Exemple 2 (exercici 2015):
Base liquidable general = 200.000 (rendiments de treball = 195.000 i renda immobiliària imputada = 5.000)
Base liquidable de l'estalvi = 1.000
Deducció donatius = 1.000
Rendiments de treball obtinguts a l'estranger = 5.000
Impost suportat a l'estranger: 1.000
Solució :
-
Aplicació de l'escala de gravamen a la base liquidable general (BLG):
Fins 600.000 (24 %): 48.000 (200.000 × 24 %) = quota íntegra corresponent a la BLG
-
Aplicació de l'escala de gravamen a la base liquidable de l'estalvi (BLA):
Fins 6.000 (19,5 %) : 195 (1.000 × 19,5 %) = quota íntegra corresponent a BLA
-
Quota íntegra total (21) = 48.195
-
Quota líquida total previ = 48.195 - 1.000 = 47.195
-
Import deducció DII: la menor d'1) o 2) amb límit 3): 1.000
-
Impost satisfet a l'estranger: 1.000
-
Aplicar TMG a la part de la BLG gravada a l'estranger:
-
TMG efectiu de gravamen general = [[47.195 × (48.000 ÷ 48.195)] ÷ 200.000] × 100 = 23,50%
-
Part de BLG gravada a l'estranger = 5.000 × 23,50% = 1.175
-
-
Límit: 30 % × (195.000 ÷ 200.000) × 48.000 = 14.400
-
-
Quota líquida total (30) = 48.195 - 1000 - 1000 = 46.195
Quota líquida total [30]: És el resultat de restar de la casella [21] els imports reflectits en les caselles [24] i [27]. Si resultara una quantitat negativa, es consignarà zero.
Retencions i ingressos a compte [33]: Es faran constar en esta casella el total dels imports de les retencions i ingressos a compte practicats d'acord amb el que estableix la normativa aplicable, consignats en les caselles [16] de l'epígraf A 1 ; [9] de l'epígraf A 2 ; [9] de l'epígraf B; [5] de l'epígraf C; [13] de l'epígraf D i [6] de l'epígraf E 1 de la declaració, corresponents a l'exercici indicat.
Quotes de l'Impost sobre la Renda de no Residents pagades respecte de rendes incloses en la declaració:
Resultat per ingressar de les anteriors declaracions o liquidacions administratives [41]: Exclusivament en el supòsit de declaracions complementàries per a determinar l'import a consignar en la casella [43].
Si la declaració de l'exercici indicat originàriament presentada pel contribuent, o bé alguna de les anteriors, si es van presentar diverses, va resultar per ingressar, es consignarà en esta casella l'import del resultat positiu de la mateixa.
Si escau, es consignarà també en la casella 41 l'import de les quotes per ingressar que figuren en les liquidacions de l'IRPF de l'exercici indicat, practicades per l'Administració tributària i que hagen sigut notificades al contribuent amb anterioritat a la presentació de la declaració complementària.
Devolucions recordades per l'Administració [42]: Exclusivament en el supòsit de declaracions complementàries per a determinar l'import a consignar en la casella [43].
Si l'Administració tributària haguera acordat devolucions a favor del contribuent com a conseqüència de la tramitació de la declaració o declaracions de l'IRPF de l'exercici indicat anteriorment presentades, es consignarà en esta casella l'import de la devolució o devolucions que hagen sigut recordades per l'Administració prèviament a la presentació de la declaració complementària.
Atenció : Sempre que es presenten declaracions complementàries de l'exercici indicat haurà d'indicar-se esta circumstància marcant amb una "X" la casella 12 i, si escau, la casella 13 de la pàgina 1 de la declaració.
Resultat de la declaració [43]: [43] = [30] - [33] - [34] - [41] + [42] Consigne en esta casella el resultat de l'operació indicada. Si resulta una quantitat positiva serà l'import per ingressar al presentar la declaració.
Quan resulte una quantitat negativa serà l'import per retornar al presentar la declaració i es consignarà amb signe menys (-).
Full Informatiu – Model 151
Clau de tipus de Renda
Impost sobre la Renda de les Persones Físiques . Model 151 Règim especial aplicable als treballadors desplaçats a territori espanyol - DOCUMENT D'INGRÉS O DEVOLUCIÓ
Important : Tots els imports monetaris sol·licitats hauran d'expressar-se en euros, consignant en la part esquerra de les corresponents caselles la part assabenta i en la dreta la part decimal, que constarà de dos dígits si més no.
-
Termini de presentació
El termini de presentació de la declaració, serà el mateix que s'aprove cada exercici, amb caràcter general, per a la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Sense perjudici del que és anterior, quan es tracti d'una declaració per ingressar i es pretenga realitzar el pagament mitjançant domiciliació bancària, esta podrà realitzar-se des de l'inici del termini fins el 25 de juny.
-
Contribuent
Sigui quina sigui forma de presentació, el contribuent haurà de disposar de número d'identificació fiscal (NIF) i estar identificat, amb caràcter previ a la presentació, en el Cens d'obligats Tributaris.
“NIF ”: Es consignarà en esta casella el número d'identificació fiscal (NIF) assignat a Espanya.
“Cognoms ”: Es consignarà el primer anomene i, si escau, el segon anomene, en este mateixa orde.
“Nom ”: S'indicarà el nom complet
-
Exercici
Indique l'any al que corresponga la declaració.
-
Resultat de la declaració
Es farà constar el resultat resultant de la liquidació practicada (casella [43]). En cas que resulte una quantitat per retornar, es consignarà precedida del signe menys (-).
-
Ingrés
Quan el resultat de la declaració siga per ingressar (casella [43]) es farà constar en esta casella l'import resultant.
Forma de pagament : Es consignarà l'opció triada:
-
Domiciliació bancària (es carregarà el 30 de juny)
- Carregue en compte (es carregarà al presentar la declaració)
-
Efectiu i formes especials de pagament
En cas de carregue en compte, consigne en l'apartat “compte bancari ”les dades del compte (codi IBAN) oberta a Espanya en la que desitja que li siga carregat l'import d'este pagament.
-
-
Devolució
Quan el resultat de la declaració siga per retornar casella [43] es farà constar en esta casella l'import resultant.
El contribuent podrà optar entre:
-
Renunciar a la devolució a favor del Tresor Públic marcant amb una "X" la casella 1, sense que siga precise complimentar cap altra dada d'este apartat.
-
Sol·licitar la devolució per transferència marcant amb una "X" la casella 2 i es farà constar en la casella D, sense signe, el mateix import reflectit amb signe menys en la casella [43] i consigne en l'apartat"Compte bancari "les dades completes del compte obert a Espanya o a l'estranger en la que desitja rebre la transferència bancària.
Si es tracta d'un compte obert a Espanya es consignarà l'IBAN.
Si es tracta d'un compte bancari oberta a l'estranger (UE/zona SEPA) haurà de consignar el codi IBAN del compte i, si escau, el codi SWIFT-BIC de l'entitat bancària.
-
-
Sense ingrés ni devolució
Quan no resulte quantitat per ingressar o per retornar, es marcarà una “X” en la casella "quota zero":
-
Presentació de la declaració
La presentació de la declaració de l'IRPF (model 151) s'efectuarà de manera electrònica a través d'Internet. En funció del resultat de la declaració i de la domiciliació bancària o no del pagament corresponent a l'ingrés del deute tributari, es procedirà de la següent manera:
-
Autoliquidacions per ingressar pagament del qual no es realitza mitjançant domiciliació bancària
El declarant es posarà en comunicació amb l'Entitat col·laboradora, ja siga per via electrònica (de manera directa o a través de la Sede electrònica de l'Agència Tributària), o acudint a les seues oficines, per a efectuar l'ingrés corresponent i facilitar les dades relatives a este ingrés.
L'Entitat col·laboradora, una vegada realitzat l'ingrés, assignarà un número de referència complet (NRC) associat a l'ingrés efectuat. Posteriorment, el declarant es connectarà amb la Sede electrònica de l'Agència Tributària i accedirà al tràmit de presentació corresponent a l'autoliquidació que desitge transmetre i procedirà a:
-
Seleccionar el fitxer amb la declaració de l'IRPF (model 151) a transmetre.
-
Subministrar el número de referència complet (NRC) associat a l'ingrés que haja sigut assignat per l'Entitat col·laboradora a la declaració a transmetre.
-
Transmetre a l'Agència Tributària l'autoliquidació completa amb qualsevol dels sistemes establits per a la presentació electrònica per Internet (DNI-e, un altre certificat electrònic reconegut per l'Agència Tributària i Cl@ve PIN).
Si l'autoliquidació és acceptada, l'Agència Tributària li tornarà en pantalla les dades del document d'ingrés o devolució validat amb un codi segur de verificació, així com la data i hora de la presentació. El contribuent haurà d'imprimir i conservar l'autoliquidació i el document d'ingrés o devolució validat.
En el cas que l'autoliquidació anara rebutjada, es mostraran els errors detectats perquè es procedisca a la seua esmena.
-
-
Autoliquidacions per ingressar pagament del qual es realitza mitjançant domiciliació bancària
La transmissió de la declaració no precisarà, amb caràcter previ, la comunicació amb l'Entitat col·laboradora per a la realització de l'ingrés i l'obtenció del NRC. La transmissió de l'autoliquidació, en què es recollirà la corresponent orde de domiciliació, es realitzarà d'acord amb l'exposat en l'apartat d'anterior.
El contribuent, finalment, haurà d'imprimir i conservar la declaració i el document d'ingrés o devolució validat amb un codi segur de verificació de 16 caràcters en el que constarà, a més de la data i hora de presentació de la declaració, l'orde de domiciliació efectuada.
Important : El termini per a realitzar el pagament mitjançant domiciliació bancària finalitza el 25 de juny.
-
Autoliquidacions de les que resulte una quantitat per ingressar, que es presenten amb sol·licitud d'ajornament o fraccionament, amb sol·licitud de compensació, amb reconeixement de deute o amb sol·licitud de pagament mitjançant entrega de béns del Patrimoni Històric Espanyol
A la Seu Electrònica s'accedirà al tràmit de presentació de la declaració i es farà constar l'opció que exercirà respecte de la quantitat no ingressada, a continuació es procedirà a transmetre la declaració.
Si la declaració és acceptada es tornarà en pantalla la declaració validada per un codi segur de verificació, la data i hora de presentació i una clau de liquidació de 17 caràcters. Amb esta clau podrà sol·licitar en aquell mateix moment, a través de l'enllaç habilitat a este efecte, l'ajornament o fraccionament o la compensació o, si escau, el pagament mitjançant entrega de béns del Patrimoni Agència Tributària 24 Històric Espanyol, i amb la que també podrà presentar estes sol·licituds en un moment posterior a la seu electrònic de l'Agència Estatal d'Administració Tributària a Internet, en l'adreça electrònica «https://www.agenciatributaria.gob.es», a través de l'opció Procediments, Servicis i Tràmits (Informació i Registre)/Recaptació.
-
Autoliquidacions per retornar, amb sol·licitud de devolució o renuncia a la mateixa a favor del Tresor Públic i negatives
El procediment per a la presentació d'estes autoliquidacions és similar a l'anteriorment comentat per a les autoliquidacions IRPF (model 151) per ingressar, amb la diferència que no serà precise realitzar la fase de comunicació amb l'Entitat col·laboradora per a la realització de l'ingrés i per a l'obtenció del NRC associat al mateix, ni la de domiciliació en Entitat col·laboradora de l'ingrés.
-
-
Dividends i altres rendiments derivats de la participació en els fons propis d'una entitat.
-
Interessos i altres rendiments obtinguts per la cessió a tercers de capitals propis.
-
Guanys patrimonials que es posen de manifest amb motiu de transmissions d'elements patrimonials(Tornar)
(2) Segons els criteris establits en l'article 72 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.(Tornar)