Saltar al contingut principal

Premis sorteig loteria de Nadal

La Llei 16/2012, de 27 de desembre, per la qual s'adopten diverses mesures tributàries dirigides a la consolidació de les finances públiques i a l'impuls de l'activitat econòmica, sotmet a tributació, a través d'un gravamen especial, entre d'altres, els premis pagats corresponents a les loteries i apostes organitzades per la Societat Estatal Loterías y Apuestas del Estado (SELAE).

La referida norma establix que els perceptors d'estos premis, sigui quin sigui la seua naturalesa, en el moment del cobrament, suportaran una retenció o ingrés a compte que ha de practicar-los l'organisme pagador del premi, és a dir, la SELAE.

S'exigirà de forma independent respecte de cada desè, fracció o cupó de loteria o aposta premiat.

Estaran exempts els premis import íntegre del qual siga igual o inferior a 40.000 euros. Els premis import íntegre del qual siga superior a 40.000 euros només tributaran respecte de la part del mateix que excedisca este import.

La base de la retenció del gravamen especial estarà formada per l'import del premi que excedisca la quantia exempta. El percentatge de retenció o ingrés a compte serà del 20 per cent.

Així, per exemple un premie de 100.000 €, tributaria al 20% sobre 60.000 € (100.000 - 40.000), pel que es practicaria una retenció de 12.000 € i es percebrien 88.000 €.

La SELAE haurà de procedir a identificar als guanyadors dels premis sotmesos a gravamen, és a dir, els que siguen superiors a 40.000 € per desè, independentment de què el premi haja sigut obtingut per un només o bé conjuntament per diverses persones o entitats.

En el cas de premis compartits (grup d'amics o parents, penyes, confraries...), en què el premi es repartix entre tots els participants, s'han de distribuir els 40.000 € que estan exempts, entre tots els beneficiaris en proporció al seu percentatge de participació, i qui procedisca al repartiment del premi que figure com a beneficiari únic (o com gestor de cobrament) per haver-hi-ho manifestat així en el moment del cobrament del premi, haurà d'estar en condicions d'acreditar davant l'Administració Tributària que el premi ha sigut repartit als titulars de participacions, sent per tant necessària la identificació de cada guanyador així com del seu percentatge de participació.

Els contribuents de l'IRPF o els contribuents no residents sense establiment permanent que resulten agraciats i hagen suportat la retenció en el moment de l'abonament del premi no hauran de presentar cap altra autoliquidació.

Addicionalment, els contribuents no residents sense establiment permanent que resulten agraciats i hagen suportat la retenció en el moment de l'abonament del premi podran sol·licitar la devolució que poguera correspondre'ls per aplicació d'un conveni per a evitar la doble imposició internacional.

Els contribuents de l'impost sobre societats que obtinguen un premie subjecte al gravamen especial hauran d'incloure, tal com feien abans de l'1 de gener de 2013, l'import del premi entre les rendes del període subjectes a l'impost i la retenció/ingrés a compte del 20% suportat com un pagament a compte més.