Saltar al contingut principal

Principals novetats tributàries introduïdes per la Llei 28/2022, de 21 de desembre, de foment de l'ecosistema de les empreses emergents

S'ha publicat al BOE de 22 de desembre la Llei 28/2022 de foment de l'ecosistema de les empreses emergents.

IMPOST S OBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSÍCAS

La Disposició Final Tercera de la Llei 28/2022, de 21 de desembre, introduïx les següents modificacions amb efectes des de l'1 de gener de 2023 en la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques

  1. Rendiments del treball en especie

    Es modifica la lletra f) de l'article 42.3 de la LIRPF per l'apartat Dos de la Disposició Final Tercera de la Llei 28/2022, de manera que,

    En el cas d'entrega d'accions o participacions als empleats d'empreses emergents l'import de l'exempció s'eleva dels 12.000 als 50.000 euros anuals. L'exempció serà aplicable igualment quan esta entrega siga conseqüència de l'exercici d'opcions de compra prèviament concedides a aquells.

  2. Imputació temporal

    S'afegix una lletra m) a l'apartat 2 de l'article 14 de la LIRPF per l'apartat Un de la Disposició Final Tercera de la Llei 28/2022, en virtut de la qual,

    S'establix una regla especial d'imputació temporal, per als rendiments del treball que no estiguen exempts per superar la quantia prevista en el punt anterior, que permet diferir la seua imputació fins el període impositiu en el que es produïsquen determinades circumstàncies, i si més no, en el termini de deu anys a comptar des de l'entrega de les accions o participacions.

  3. Valoració de la renda en especie

    S'afegix una nova lletra g) en el número 1r de l'apartat 1 de l'article 43 per l'apartat Tres de la Disposició Final Tercera de la Llei 28/2022, per la qual,

    S'introduïx una regla especial de valoració dels rendiments del treball en especie amb la finalitat d'aclarir el valor que correspon a les accions o participacions concedides als treballadors d'empreses emergents.

  4. Deducció per inversió en empresa de nova o recent creació

    Es modifica l'apartat 1 de l'article 68 de la LIRPF per l'apartat Quatre de la Disposició Final Tercera de la Llei 28/2022, de manera que,

    S'augmenta la deducció incrementant el tipus del 30% al 50% i augmentant la base màxima de 60.000 a 100.000 euros.

    S'eleva, amb caràcter general, de tres a cinc anys el termini per a subscriure les accions o participacions, a comptar des de la constitució de l'entitat, i fins set per a determinades categories d'empreses emergents.

    A més, per als socis fundadors d'empreses emergents es permet l'aplicació d'esta deducció independentment del seu percentatge de participació en el capital social de l'entitat.

  5.  Règim fiscal especial aplicable als treballadors desplaçats a territori espanyol

    Es modifica l'article 93 de la LIRPF per l'apartat Cinc de la Disposició Final Tercera de la Llei 28/2022, de manera que,

    Es millora l'accés al règim disminuint de 10 a 5 el nombre de períodes impositius anteriors al desplaçament a territori espanyol durant els quals el contribuent no pot haver sigut resident fiscal a Espanya.

    S'estén el règim als treballadors que es desplauen a territori espanyol per a treballar a distancia, siga o no ordenat per l'ocupador, utilitzant exclusivament mitjans i sistemes informàtics, telemàtics i de telecomunicació, així com a administradors d'empreses emergents independentment del seu percentatge de participació en el capital social de l'entitat.

    A més, s'establix la possibilitat d'acollir-se a este règim especial, al cònjuge del contribuent i als fills del contribuent menors de vint-i-cinc anys (o sigui quin sigui la seua edat en cas de discapacitat) o, en el supòsit d'inexistència de vincle matrimonial, al progenitor dels fills, sempre que es complisquen unes determinades condicions.

  6. Qualificació fiscal dels rendiments obtinguts per la gestió de fons vinculats a l'empreniment, a la innovació i al desenvolupament de l'activitat econòmica

    S'afegix una nova disposició addicional cinquanta-tresena per l'apartat Sis de la Disposició Final Tercera de la Llei 28/2022, per la qual,

    Tindran la consideració de rendiments del treball els derivats directament o indirectament de participacions, accions o altres drets, incloses comissions d'èxit, que atorguen drets econòmics especials en determinades entitats, obtinguts per les persones administradores, gestores o empleades d'aquelles entitats o de les seues entitats gestores o entitats del seu grup.

    Estos rendiments s'integraran en la base imposable en un 50% del seu import, sense que resulten d'aplicació exempció o reducció alguna, quan es complisquen determinats requisits.

IMPOST SOBRE SOCIETATS

Amb l'entrada en vigor de la Llei 28/2022, de 21 de desembre, s'introduïxen les següents novetats que afecten a l vos contribuents de l'impost sobre societats i de l'Impost sobre la Renda de no Residents que obtinguen rendes mitjançant establiment permanent situat en territori espanyol, que tinguen la condició d'empresa emergent conforme al títol preliminar d'esta llei.

  1. Tributació de les empreses emergents al tipus de gravamen del 15% durant un termini màxim de quatre anys

    L'article 7 de la Llei 28/2022 de tributació de les empreses emergents, establix que,

    Tributaran durant el primer període impositiu en què, tenint esta condició, la base imposable resulte positiva i en els tres següents, sempre que mantinguen la condició citada, al tipus del 15 % en els termes establits en l'apartat 1 de l'article 29 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats.

    D'esta manera se suavitza la tributació inicial de les empreses emergents, reduint el tipus de l'impost de societats de l'actual 25 % al 15 %, durant un màxim de quatre anys, sempre que l'empresa mantinga la condició d'empresa emergent.

  2.  Ajornament del pagament de deutes tributaris per empreses emergents durant els dos primers anys d'activitat

    L'apartat 1 de l'article 8 de la Llei 28/2022, que regula l'ajornament de la tributació d'una empresa emergent, establix que,

    Podran sol·licitar, a l'Administració tributària de l'Estat en el moment de la presentació de l'autoliquidació, l'ajornament del pagament del deute tributari corresponent als dos primers períodes impositius en els que la base imposable de l'Impost siga positiva.

    L'Administració tributària de l'Estat concedirà l'ajornament, amb dispensa de garanties, per un període de dotze i sis mesos, respectivament, des de la finalització del termini d'ingrés en període voluntari del deute tributari corresponent als citats períodes impositius.

    Per a disfrutar d'este benefici, serà necessari que el sol·licitant es trobe al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries en la data en què s'efectue la sol·licitud d'ajornament i, a més, que l'autoliquidació s'este dins del termini establit. No podrà ajornar-se, segons el procediment establit en este apartat, l'ingrés de les autoliquidacions complementàries.

    L'ingrés del deute tributari ajornada s'efectuarà en el termini d'un mes des de l'endemà de venciment de cadascun dels terminis assenyalats, sense que tinga lloc la meritació d'interessos de demora.

    Així s'estén a totes les empreses emergents l'ajornament del pagament dels deutes tributaris durant els dos primers anys d'activitat.

  3.  No obligació d'efectuar pagaments fraccionats per empreses emergents durant els dos primers anys d'activitat

    L'apartat 2 de l'article 8 de la Llei 28/2022, que regula l'ajornament de la tributació d'una empresa emergent, establix que,

    No tindran l'obligació d'efectuar els pagaments fraccionats regulats en l'article 40 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, i 23.1 del Reial decret legislatiu 5/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'impost sobre la Renda de no Residents, respectivament, que hagen d'efectuar a compte de la liquidació corresponent al període impositiu immediatament posterior a cadascun dels referits en l'apartat anterior, sempre que en ells es mantinga la condició d'empresa emergent.

IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS

La Disposició Final Segona de la Llei 28/2022, de 21 de desembre, introduïx la següent modificació en el text refós de la Llei de l'impost sobre la Renda de no Residents, aprovat pel Reial decret legislatiu  5/2004, de  5 de març (TRLIRNR).

  1.     Exempció de rendiments de treball en especie

    Es modifica la lletra a) de l'apartat 1 de l'article 14 del TRLIRNR per la Disposició Final Segona de la Llei 28/2022, quedant redactada de la següent manera:

    “a) Les rendes esmentades en l'article 7 i els rendiments del treball en especie esmentats en l'apartat 3 de l'article 42 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de modificació parcial de les lleis dels Impostos sobre Societats, sobreu la Renda de no Residents i sobreu el Patrimoni, percebudes per persones físiques, així com les prestacions per raó de necessitat reconegudes a l'empara del Reial decret 8/2008, d'11 de gener, pel qual es regula la prestació per raó de necessitat a favor dels espanyols residents a l'exterior i retornats”

    La modificació normativa consistix en la incorporació expressa de l'exempció dels rendiments del treball en especie citats en l'article 42.3 LIRPF, amb la qual cosa es regula de forma homogènia amb l'IRPF l'exempció dels rendiments del treball en especie continguts en l'article 42.3 LIRPF:

    • Les entregues a empleats de productes a preus rebaixats que es realitzen en cantines o menjadors d'empresa o economats de caràcter social

    • La utilització dels béns destinats als servicis socials i culturals del personal empleat

    • Les primes o quotes satisfetes a entitats asseguradores per a la cobertura de malaltia

    • La prestació del servici d'educació preescolar, infantil, primària, secundària obligatòria, batxillerat i formació professional per centres educatius autoritzats, als fills dels seus empleats, amb caràcter gratuït o per preu inferior al normal de mercat

    • Les quantitats satisfetes a les entitats encarregades de prestar el servici públic de transporte col·lectiu de viatgers amb la finalitat d'afavorir el desplaçament dels empleats entre el seu lloc de residència i el centre de treball,

    • L'entrega als treballadors en actiu, de manera gratuïta o per preu inferior al normal de mercat, d'accions o participacions de la pròpia empresa o d'unes altres empreses del grup de societats

    Açò suposa l'elevació a rang legal d'un criteri que ja es venia mantenint (Consulta DGT V0401-16).

     

Ley 28/2022, de 21 de diciembre,

de fomento del ecosistema de las empresas emergentes.