Saltar al contingut principal

Principals novetats tributàries introduïdes pel Reial decret-Llei 20/2022, de 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna i de suport a la reconstrucció de la illa de La Palma i a unes altres situacions de vulnerabilitat


IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSÍCAS


Amb efectes des de l'1 de gener de 2023, s'introduïxen les següents modificacions en la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques:

Deducció per maternitat

S'afegix una nova disposició transitòria trenta-setena a la LIRPF per l'article 73 del Reial decret-Llei 20/2022:

Quan durant el període impositiu 2022 s'haguera tingut dret a la deducció per maternitat i al complement d'ajuda per a infància previst en la Llei 19/2022 en relació amb el mateix descendent, es podrà seguir practicant la deducció per maternitat a partir d'1 de gener de 2023, encara que algun dels progenitors tinguera dret al citat complement respecte d'este descendent, sempre que es complisquen la resta dels establits en la normativa vigent a partir d'1 de gener de 2023.


IMPOST SOBRE EL VALOR AFEGIT


S'introduïx les següents modificacions enla Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit (LIVA):

Gas natural, briquetas, pellets i llenya

Amb efectes des de l'1 de gener de 2023 i vigència fins el 31 de desembre de 2023, s'aplicarà el tipus del 5 per cent de l'IVA a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries de gas natural, briquetas i «pellets» procedents de la biomassa i a la fusta per a llenya.

El tipus del recàrrec d'equivalència aplicable, durant l'àmbit temporal esmentat en l'apartat anterior, a les entregues de briquetas i «pellets» procedents de la biomassa i a la fusta per a llenya serà el 0,625 per cent.

Màscares, Diagnòstic in vitro i vacunes Sars Cov-2

Amb efectes des de l'1 de gener de 2023, es modifica la disposició addicional primera del Reial decret-llei 29/2021, de 21 de desembre, pel qual s'adopten mesures urgents en l'àmbit energètic per al foment de la mobilitat elèctrica, l'autoconsum i el desplegue d'energies renovables, amb els efectes següents:

  • L'aplicació del tipus impositiu del 4 per cent de l'IVA a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries de les màscares quirúrgiques rebutjables referides en l'Acord de la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments, de 12 de novembre de 2020, prevista en l'article 7 del Reial decret-llei 34/2020, de 17 de novembre, de mesures urgents de suport a la solvència empresarial i al sector energètic, i en matèria tributària, es prorroga fins el 30 de juny de 2023.

  • L'aplicació del tipus impositiu del 0 per cent de l'IVA a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries de determinats béns i prestacions de servicis necessaris per a combatre els efectes del SARS-CoV-2, així com a l'efecte del règim especial del recàrrec d'equivalència (recarregue d'equivalència del 0 per cent ), prevista en la disposició final setena del Reial decret-llei 35/2020, de 22 de desembre, es prorroga fins el 30 de juny de 2023. Es tracta dels productes sanitaris per a diagnòstic in vitro del SARS-CoV-2, les vacunes contra el SARS-CoV-2 autoritzades per la Comissió Europea i els servicis de transporte, emmagatzematge i distribució relacionats.

Energia elèctrica

Amb efectes des de l'1 de juliol de 2022 i vigència fins el 31 de desembre de 2023, s'aplicarà el tipus del 5 per cent de l'IVA a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries d'energia elèctrica efectuades a favor de:

  1. Titulars de contractes de subministrament d'electricitat, de la qual potencia contractada (terme fix de potencia) siga inferior o igual a 10 kW, independentment del nivell de tensió del subministrament i la modalitat de contractació, quan el preu mitjà aritmètic del mercat diari corresponent a l'últim mes natural anterior al de l'últim dia del període de facturació haja superat els 45 €/MWH.

  2. Titulars de contractes de subministrament d'electricitat que siguen perceptors del bo social d'electricitat i tinguen reconeguda la condició de vulnerable sever o vulnerable sever en risc d'exclusió social, de conformitat amb el que estableix el Reial decret 897/2017, de 6 d'octubre, pel qual es regula la figura del consumidor vulnerable, el bo social i altres mesures de protecció per als consumidors domèstics d'energia elèctrica.

Aliments

Amb efectes des de l'1 de gener de 2023 i vigència fins el 30 de juny de 2023 :

  1. S'aplicarà el tipus del 5 per cent de l'IVA a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries dels següents productes:

    1. Els olies d'oliva i de llavors.

    2. Les pastures alimentàries.

    El tipus del recàrrec d'equivalència aplicable a estes operacions serà del 0,625 per cent. No obstant això, el tipus impositiu aplicable serà el 10 per cent a partir del dia 1 del mes de maig de 2023, en cas que la taxa interanual de la inflació subjacent del mes de març, publicada a abril, siga inferior al 5,5 per cent. En este cas, el tipus del recàrrec d'equivalència aplicable a estes operacions serà de l'1,4 per cent.

  2. S'aplicarà el tipus del 0 per cent de l'IVA a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries dels següents productes:

    1. El pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú.

    2. Les farines panificables.

    3. Els següents tipus de llet produïda per qualsevol especie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols.

    4. Els formatges.

    5. Els ous.

    6. Les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguen la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

    El tipus del recàrrec d'equivalència aplicable a estes operacions serà del 0 per cent.

    No obstant això, el tipus impositiu aplicable serà el 4 per cent a partir del dia 1 del mes de maig de 2023, en cas que la taxa interanual de la inflació subjacent del mes de març, publicada a abril, siga inferior al 5,5 per cent. En este cas, el tipus del recàrrec d'equivalència aplicable a estes operacions serà del 0,5 per cent.