Saltar al contingut principal

Reial decret-llei 18/2022, de 18 d'octubre, pel qual s'aproven mesures de reforce de la protecció dels consumidors d'energia i de contribució a la reducció del consum de gas natural en aplicació del "Pla + seguretat per a la teua energia (+SE)"

Les principals novetats tributàries introduïdes són les següents:

IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSÍCAS

  1. Amb efectes des de l'1 de gener de 2023, es modifica la disposició addicional cinquantena de la Llei 35/2006, de 28 de novembre de l'IRPF.

    Amb esta modificació s'amplia un any més l'àmbit d'aplicació de les deduccions per obres de millora de l'eficiència energètica dels habitatges.

    No obstant això, malgrat esta ampliació, en la deducció per obres de rehabilitació energètica (60 %) la base màxima acumulada es manté en 15.000 €.

    • Deducció per obres per a la reducció de la demanda de calefacció i refrigeració: 20%

      Habitatges en les que es poden realitzar les obres:

      Habitatge habitual del contribuent o qualsevol altra de la seua titularitat que tinguera arrendada per al seu ús com a habitatge o en expectativa de lloguer, sempre que, en este últim cas, l'habitatge es llogue abans de 31 de desembre de 2024.

      Obres que donen dret a deducció:

      Les realitzades des del 6 d'octubre de 2021 fins el 31 de desembre de 2023.

      Base de deducció:

      Les quantitats satisfetes des del 6 d'octubre de 2021 fins el 31 de desembre de 2023 per les obres.

      La base màxima anual serà de 5.000 euros anuals.

      Període impositiu en el que s'aplica:

      Aquell en el que s'haja expedit el certificat d'eficiència energètica emés després de les obres. Estos certificats hauran de ser expedits abans de l'1 de gener de 2024.

    • Deducció per obres per a la millora en el consum d'energia primària no renovable: 40%

      Habitatges en les que es poden realitzar les obres:

      Habitatge habitual del contribuent o qualsevol altra de la seua titularitat que tinguera arrendada per al seu ús com a habitatge o en expectativa de lloguer, sempre que, en este últim cas, l'habitatge es llogue abans de 31 de desembre de 2024.

      Obres que donen dret a deducció:

      Les realitzades des del 6 d'octubre de 2021 fins el 31 de desembre de 2023.

      Base de deducció:

      Les quantitats satisfetes des del 6 d'octubre de 2021 fins el 31 de desembre de 2023 per les obres.

      La base màxima anual serà de 7.500 euros anuals.

      Període impositiu en el que s'aplica:

      Aquell en el que s'haja expedit el certificat d'eficiència energètica emés després de les obres. Estos certificats hauran de ser expedits abans de l'1 de gener de 2024.

    • Deducció per obres de rehabilitació energètica: 60%

      Obres que donen dret a deducció:

      Les realitzades des del 6 d'octubre de 2021 fins el 31 de desembre de 2024.

      Base de deducció:

      • Quan s'haja expedit el certificat durant el període impositiu: les quantitats satisfetes des del 6 d'octubre de 2021 fins la finalització del període impositiu.

      • Quan el certificat s'haguera expedit en un període impositiu anterior: les quantitats satisfetes l'any.

      La base màxima anual serà de 5.000 euros anuals.

      Les quantitats satisfetes no deduïdes per excedir la base màxima anual de deducció podran deduir-se, amb el mateix límit, en els quatre exercicis següents, sense que en cap cas la base acumulada de la deducció puga excedir 15.000 euros.

      Períodes impositius en els que s'aplica:

      En principi es pot aplicar el 2021 , 2022, 2023 i 2024. No obstant això, és requisit per poder aplicar la deducció que s'haja expedit el certificat d'eficiència energètica emés després de les obres. Estos certificats hauran de ser expedits abans de l'1 de gener de 2025.

  2. Amb efectes des de l'1 de gener de 2022 es modifica l'apartat 3 de l'article 87 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre de l'IRPF que queda redactat de la següent manera:

    «3. Les entitats en règim d'atribució de rendes no estaran subjectes a l'impost sobre societats, a excepció del que disposa l'apartat 12 de l'article 15 bis de la Llei de l'impost sobre Societats.»

    Esta modificació té com a finalitat evitar una asimetria hibrida invertida convertint a certes entitats en règim d'atribució de rendes espanyoles per determinades rendes en contribuents de l'impost sobre societats en territori espanyol.

    Per a més informació consulte l'impost sobre societats.

IMPOST SOBRE SOCIETATS

  1. S'introduïx la següent modificació a la Llei 27/2014 de l'impost sobre societats:

    • Llibertat d'amortització en inversions que utilitzen energies procedents de fonts renovables

      L'article 22 del Reial decret Llei 18/2022 introduïx una nova disposició addicional dissetena en la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, per la qual els contribuents podran amortitzar lliurement les inversions que s'efectuen en instal·lacions destinades a l'autoconsum d'energia elèctrica, així com aquelles instal·lacions per a ús tèrmic de consum propi, sempre que utilitzen energia procedent de fonts renovables i substituïsquen instal·lacions que utilitzen energia procedent de fonts no renovables fòssils i que siguen posades a disposició del contribuent a partir de l'entrada en vigor del Reial decret-llei 18/2022 (20 d'octubre) i entren en funcionament el 2023.

      S'amortitzaran lliurement durant els períodes impositius que s'inicien o concloguen durant este any, sempre que, durant els 24 mesos següents a la data d'inici del període impositiu en què els elements adquirits entren en funcionament, la plantilla mig total de l'entitat es mantinga respecte de la plantilla mitja dels dotze mesos anteriors.

      No obstant això, els edificis no podran acollir-se a la llibertat d'amortització regulada en esta disposició.

      La quantia màxima de la inversió que podrà beneficiar-se del règim de llibertat d'amortització serà de 500.000 euros.

      Les entitats a les que els siguen aplicables els incentius fiscals per a les petites empreses prevists en el capítol XI del títol VII de la Llei 27/2014 de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, podran optar entre aplicar el règim de llibertat d'amortització previst en l'article 102 d'esta Llei o aplicar el règim de llibertat d'amortització regulat en esta disposició.

  2. Amb efectes per als períodes impositius que s'inicien a partir d'1 de gener de 2022, s'introduïxen les següents modificacions a la Llei 27/2014 de l'impost sobre societats:

    • Entitats en atribució de rendes que són contribuents de l'impost sobre societats

      La disposició final segona del Reial decret Llei 18/2022, modifica l'apartat 2 de l'article 6 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, de tal manera que les entitats en règim d'atribució de rendes no tributaran per l'impost sobre societats, a excepció de les que els siga aplicable l'apartat 12 de l'article 15 bis de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats.

      D'esta manera mitjançant la modificació de la Llei 27/2014, de l'impost sobre societats, s'incorpora el mandat de l'article 9 bis de la Directiva (UE) 2016/1164 a l'articulat d'esta Llei amb la finalitat que certes entitats en règim d'atribució de rendes situades en territori espanyol no donen lloc a una asimetria híbrida, per això es convertixen estes entitats en contribuents de l'impost sobre societats quan es donen les condicions i respecte de determinades rendes que pogueren generar una asimetria híbrida amb tercers països. Tenint en compte l'anterior, l'entitat en règim d'atribució de rendes que donen lloc a l'asimetria hibrida referida està obligada al compliment de les obligacions comptables i registrals que corresponga al mètode de determinació de les seues rendes, incloses les que tributen segons este Impost.

    • Incorporació en la Llei de l'impost sobre Societats d'un nou supòsit d'Asimetria Hibrida

      La disposició final segona, del Reial decret Llei 18/2022, afegix un nou apartat 12 en l'article 15 bis de la Llei 27/2014, de l'impost sobre societats, passant els actuals apartats 12 i 13 a numerar-se com apartats 13 i 14, respectivament. Amb este nou apartat es transposa a l'ordenament jurídic espanyol el mandat de l'article 9 bis de la Directiva (UE) 2016/1164, en la redacció donada per la Directiva (UE) 2017/952 pel que fa a les asimetries híbrides amb tercers països, per al cas de les asimetries híbrides invertides obligant als Estats membres a tractar fiscalment com residents a les entitats fiscalment transparents que siguen considerades per la legislació dels països de residència dels seus partícips majoritaris com entitats subjectes a imposició personal sobre la renda per a evitar una situació d'asimetria híbrida en la que determinades rendes no tributen en cap país o territori, açò és, no tributen ni en sede de les entitats en règim d'atribució de rendes ni en sede dels seus partícips ni de l'entitat pagadora d'estes rendes.

      Així, una entitat en règim d'atribució de rendes en la que una o diverses entitats, vinculades entre si participen directament o indirectament en qualsevol dia de l'any, en el capital, en els fons propis, en els resultats o en els drets de vote en un percentatge igual o superior al 50 per cent i siguen residents en països o territoris que qualifiquen a l'entitat en règim d'atribució com a contribuent per un impost personal sobre la renda, tributarà per l'impost sobre societats, en qualitat de contribuent, per determinades rendes positives que corresponga atribuir a tots els partícips residents en països o territoris que consideren a l'entitat en atribució de rendes com a contribuent per imposició personal sobre la renda.

      El període impositiu coincidirà amb l'any natural en el que s'obtinguen tals rendes. La resta de rendes obtingudes per l'entitat en atribució de rendes s'atribuiran als socis, hereus, comuners o partícips i tributaran d'acord amb el que disposa la secció 2a del títol X de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de modificació parcial de les lleis de l'impost sobre societats, sobreu la Renda de no Residents i sobreu el Patrimoni.

Real Decreto-ley 18/2022, de 18 de octubre,

por el que se aprueban medidas de refuerzo de la protección de los consumidores de energía y de contribución a la reducción del consumo de gas natural en aplicación del "Plan + seguridad para tu energía (+SE)", así como medidas en materia de retribuciones del personal al servicio del sector público y de protección de las personas trabajadoras agrarias eventuales afectadas por la sequía.