Saltar al contingut principal

Règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge

El llibre QUART del Reial decret-llei 6/2023, de 19 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en matèria de servici públic de justícia, funció pública, règim local i mecenatge, modifica la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge.

En particular, el percentatge de deducció del 80% de la quota de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques s'aplicarà sobre els 250 primers euros de donatius, donacions o conjunt d'aportacions amb dret a deducció (abans 150 euros). A la base de deducció que excedisca 250 euros se li aplicarà un percentatge de deducció del 40% (abans 35 %). Este percentatge serà del 45% quan en els dos períodes impositius immediats anteriors s'hagueren realitzat donatius, donacions o aportacions amb dret a deducció a favor d'una mateixa entitat, sent l'import del donatiu d'este exercici i el del període impositiu anterior, igual o superior, a cada un d'ells, al de l'exercici immediatament anterior.

En l'impost sobre societats s'incrementa del 35 al 40% el percentatge de deducció de la quota íntegra sobre la base de deducció per donatius, donacions i aportacions amb dret a deducció. Este percentatge podrà ser del 50% si en els dos períodes impositius immediats anteriors s'hagueren realitzat donatius, donacions o aportacions amb dret a deducció a favor d'una mateixa entitat, sent l'import del donatiu d'este període impositiu i el del període impositiu anterior, per un import igual o superior, a cada un d'ells, al del període impositiu immediatament anterior. La base d'esta deducció no podrà excedir el 15 % de la base imposable del període impositiu (abans 10 %). Les quantitats que excedisquen este límit es podran aplicar durant els períodes impositius que concloguen durant els deu anys immediats i successius.

Finalment, Els contribuents de l'Impost sobre la Renda de no Residents que operen en territori espanyol sense establiment permanent podran aplicar la deducció establida en l'apartat 1 de l'article 19 d'esta Llei en les declaracions que per este impost presenten per fets imposables esdevinguts en el termini d'un any des de la data del donatiu, donació o aportació. La base d'esta deducció no podrà excedir el 15 % (abans 10 %) de la base imposable del conjunt de les declaracions presentades en aquell termini.

Estes modificacions entraran en vigor a partir de l'1 de gener de 2024.