Saltar al contingut principal

Principals novetats tributàries introduïdes pel Reial decret 31/2023, de 24 de gener, pel qual es modifica el Reglament de l'impost sobre la Renda de les Persones Físiques, aprovat pel Reial decret 439/2007, de 30 de març, per a acomplir les mesures contingudes en l'Estatut de l'Artista en matèria de retencions


IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSÍCAS


Amb efectes des del 26 de gener de 2023 s'introduïxen les següents modificacions en el Reglament de l'impost sobre la Renda de les Persones Físiques (RIRPF).

  • Tipus mínim de retenció aplicable a determinats rendiments del treball

    Es modifica l'apartat 2 de l'article 86 del RIRPF per l'article únic del Reial decret 31/2023 de manera que,

    Es minora del 15% al 2% el tipus mínim de retenció aplicable als rendiments del treball que deriven d'una relació laboral especial de les persones artistes que desenvolupen la seua activitat en els arts escèniques, audiovisuals i musicals, així com de les persones que realitzen activitats tècniques o auxiliares necessàries per al desenvolupament d'esta activitat.

    El percentatge serà del 0,8% quan els rendiments del treball es beneficien de la deducció prevista en l'article 68.4 de la Llei de l'IRPF (deducció per rendes obtingudes a Ceuta i Melilla) i per a l'exercici 2023, també quan es tracti de rendiments obtinguts en la illa de la Palma per contribuents amb residència habitual i efectiva en aquella illa (D.A. 53a LIRPF introduïda per LPGE per a 2023).

  • Tipus de retenció aplicable a determinades activitats econòmiques

    Es modifica l'apartat 1 de l'article 95 del RIRPF per l'article únic del Reial decret 31/2023 de manera que,

    Es reduïx del 15% al 7% el tipus de retenció en els supòsits següents:

    • Contribuents que desenvolupen activitats incloses en els grups 851, 852, 853, 861, 862, 864 i 869 de la secció segona de Tarifes de l'IAE.

    • Contribuents que desenvolupen activitats en les agrupacions 01, 02, 03 i 05 de la secció tercera, de les Tarifes de l'IAE.

    • Quan la contraprestació derive d'una prestació de servicis que per la seua naturalesa, si es realitzés per compte aliè, quedaria inclosa en l'àmbit d'aplicació de la relació laboral especial de les persones artistes.

    En qualsevol d'estos supòsits és necessari que el volum de rendiments íntegres del conjunt de tals activitats corresponent a l'exercici immediatament anterior siga inferior a 15.000 euros i represente més del 75% de la suma dels rendiments íntegres d'activitats econòmiques i del treball obtinguts pel contribuent en este exercici.

    El percentatge es reduirà en un 60% quan els rendiments es beneficien de la deducció prevista en l'article 68.4 de la Llei de l'IRPF (deducció per rendes obtingudes a Ceuta i Melilla) i per a l'exercici 2023, també quan es tracti de rendiments obtinguts en la illa de la Palma per contribuents amb residència habitual i efectiva en aquella illa (D.A. 53a LIRPF introduïda per LPGE per a 2023).

Real Decreto 31/2023, de 24 de enero,

por el que se modifica el Reglamento del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas, aprobado por el Real Decreto 439/2007, de 30 de marzo, para dar cumplimiento a las medidas contenidas en el Estatuto del Artista en materia de retenciones.