Saltar al contingut principal

Adopció i pròrroga de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna. Reial decret-llei 5/2023

En el BOE de 29 de juny s'ha publicat el Reial decret-llei 5/2023, de 28 de juny, pel qual s'adopten i prorroguen determinades mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna, de suport a la reconstrucció de la illa de La Palma i a unes altres situacions de vulnerabilitat; de transposició de Directives de la Unió Europea en matèria de modificacions estructurals de societats mercantils i conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i els cuidadors; i d'execució i compliment del Dret de la Unió Europea.

Entre les mesures tributàries aprovades destaquen les següents:

  • En l'impost sobre el valor afegit, es prorroga fins el 31 de desembre de 2023 el tipus del 0% en els productes de primera necessitat (pa, llet, fruites i verdures, ous, farines i formatges) i del 5% en pastures alimentàries i olies d'oliva i de llavors. No obstant això, el tipus impositiu aplicable serà el 4% per als productes de primera necessitat i del 10% per a les pastures alimentàries i olies, a partir del dia 1 del mes de novembre de 2023, en cas que la taxa interanual de la inflació subjacent del mes de setembre, publicada a octubre, siga inferior al 5,5 per cent.
  • En l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques es cregui una deducció del 15% per a la compra d'un vehicle elèctric nou. Esta desgravació s'estén fins el 31 de desembre de 2024 i seu base màxima de deducció s'establix en 20.000 euros.
  • En l'impost sobre societats s'establix una amortització anticipada per a la instal·lació de sistemes de recarrega de bateries per a vehicles elèctrics enchufables.

Este Reial decret-llei establix o prorroga ajuts per a sufragar el preu de determinats productes energètics per a empreses de transporte per carretera i per a productors agraris, de la qual gestió s'atribuïx a l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

Per a més informació, es pot consultar el text íntegre del Reial decret-llei en esta mateixa pàgina.

  • Real Decreto-ley 5/2023, de 28 de junio,

    por el que se adoptan y prorrogan determinadas medidas de respuesta a las consecuencias económicas y sociales de la Guerra de Ucrania, de apoyo a la reconstrucción de la isla de La Palma y a otras situaciones de vulnerabilidad; de transposición de Directivas de la Unión Europea en materia de modificaciones estructurales de sociedades mercantiles y conciliación de la vida familiar y la vida profesional de los progenitores y los cuidadores; y de ejecución y cumplimiento del Derecho de la Unión Europea.  

  • Principals novetats tributàries introduïdes pel Reial decret-llei 5/2023