Saltar al contingut principal

Pròrroga de mesures per a afrontar els efectes dels conflictes a Ucraïna i el Pròxim Orient i noves mesures en matèria fiscal, energètica i social

En el BOE de hui s'ha aprovat el Reial decret-llei 4/2024, de 26 de juny, pel qual es prorroguen determinades mesures per a afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i el Pròxim Orient i s'adopten mesures urgents en matèria fiscal, energètica i social.

Entre les noves mesures fiscals cal destacar les següents:

Rebaixa de l'IVA d'aliments

Es manté la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics, romanent en el 0% en el cas de la llet, el pa, les farines, les fruites, les verdures, hortalisses, llegums, cereals, els formatges o els ous; a més, l'olie d'oliva passarà també a tributar al 0%.
Es modifica la Llei de l'IVA per a incloure l'olie d'oliva entre els aliments bàsics, de manera que tributarà posteriorment i de manera permanent, en el tipus superreduït (4 %).

Les rebaixes de l'IVA dels aliments passaran per dos fases fins recuperar els seus gravàmens normals: des de l'1 de juliol i fins el 30 de setembre es mantindran els tipus del 0% i 5%. A partir de l'1 d'octubre i fins el 31 de desembre el tipus del 0% dels aliments bàsics se situarà en el 2% i el del 5% en el 7,5%.

Incentius per a afavorir la mobilitat elèctrica

Per a afavorir la mobilitat elèctrica s'establix la llibertat d'amortització en vehicles nous FCV, FCHV, BEV, REEV o PHEV (annex II del Reglament General de Vehicles) i en noves infraestructures de recarrega, tant per als contribuents de l'impost sobre societats com per als contribuents de l'IRPF que desenvolupen activitats econòmiques a les que s'afecten vehicles i instal·lacions de recarrega.

Elevació del mínim exempt d'IRPF

El mínim exempt d'IRPF passa de 15.000 a 15.876 euros anuals.

Ajuts a La Palma

Es prorroguen per a 2024 els beneficis fiscals que ja s'havien adoptat per a 2023.

Real Decreto-ley 4/2024, de 26 de junio,

por el que se prorrogan determinadas medidas para afrontar las consecuencias económicas y sociales derivadas de los conflictos en Ucrania y Oriente Próximo y se adoptan medidas urgentes en materia fiscal, energética y social.