Impost sobre la Renda de No Residents
Normativa interna
Conforme a la normativa interna, Reial decret legislatiu 5/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'impost sobre la renda de no Residents (LIRNR), es consideren renda obtinguda en territori espanyol els rendiments derivats, directament o indirectament, de béns immobles situats en territori espanyol o de drets relatius als mateixos.
Conveni
Els Convenis per a evitar la doble imposició subscrits per Espanya atribuïxen potestat per a gravar les rendes dels béns immobles a l'Estat on estan situats els mateixos. D'acord amb els Convenis, les rendes de béns immobles poden sotmetre's a imposició en l'Estat de situació dels mateixos, tant si deriven de la utilització o disfrute directe com de l'arrendament o qualsevol altra forma d'explotació dels mateixos. Per tant, les rendes derivades de béns immobles situats a Espanya poden ser gravades conforme a la Llei espanyola.
Tributació
La forma de tributació serà diferent depenent de si l'arrendament de l'immoble situat a Espanya constituïx o no una activitat econòmica. Si no constituïx activitat econòmica seria qualificat de rendiment de capital immobiliari.
a) Rendiment de capital immobiliari
En eixe supòsit, el lloguer es limita a la mera posada a disposició de l'habitatge, sense que es complemente amb la prestació de servicis propis del sector d'hostaleria.
El rendiment a declarar és l'import íntegre que es rep de l'arrendatari, sense deduir cap despesa.
No obstant això, quan es tracti de contribuents residents en un altre Estat membre de la Unió Europea i des de l'1 de gener de 2015, també a Islàndia i Noruega, per a la determinació de la base imposable, podran deduir les despeses previstes en la Llei de l'impost sobre la Renda de les Persones Físiques, si es tracta de persones físiques, o els prevists en la Llei de l'impost sobre Societats, si es tracta de persones jurídiques, sempre que s'acredite que estan relacionats directament amb els rendiments obtinguts a Espanya i que tenen un vincle econòmic directe i indisociable amb l'activitat realitzada a Espanya.
Este rendiment s'entén meritat quan resulte exigible per l'arrendador o en la data de cobrament si és anterior.
El tipus de gravamen aplicable és el general, vigent segons l'any de merite (veure quadre).
Any de merite |
2011 |
2012-2014 |
2015 |
2016 i següents | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Residents UE, Islàndia i Noruega |
Reste de contribuents | |||||
Tipus impositiu |
24% |
24,75% |
Fins 11-07: 20% |
Des de 12-07: 19,50% |
24% |
Residents UE, Islàndia i Noruega: 19% Reste de contribuents: 24% |
Model de declaració : model 210, consignant el tipus de renda 01 o 35.
S'utilitzarà tant per a declarar de forma separada cada merite de renda com per a declarar de forma agrupada diverses rendes obtingudes en un període determinat.
Agrupació de rendes : podran agrupar-se rendes de l'arrendament obtingudes per un mateix contribuent, sempre que procedisquen del mateix pagador, siga aplicable el mateix tipus de gravamen i procedisquen del mateix immoble (consignant com Tipus de renda: 01). No obstant això, tractant-se de rendiments d'immobles arrendats no subjectes a retenció, meritats a partir d'1 de gener de 2018, podran agrupar-se rendes de l'arrendament que procedisquen de diversos pagadors sempre que siga aplicable el mateix tipus de gravamen i procedisquen del mateix immoble (en este cas, consignant com Tipus de renda: 35). En cap cas les rendes agrupades poden compensar-se entre si.
El període d'agrupació serà trimestral si es tracta d'autoliquidacions amb resultat per ingressar, o anual si es tracta d'autoliquidacions de quota zero o amb resultat per retornar.
Formes de presentació :
-
En paper, imprimint el document PDF que resulta de complimentar el formulari disponible en el portal d'Internet de l'Agència Tributària.
Exemple d'emplenament: www.agenciatributaria.es/Fiscalitat de no residents/IRNR/sense EP/Model 210/Informació i Ajuda/Informació general
- Telemàtica, per Internet.
Termini de presentació : depén del resultat de l'autoliquidació:
-
Amb resultat per ingressar: els vint primers dies naturals dels mesos d'abril, juliol, octubre i gener, en relació amb les rendes de la qual data de merite estiga compresa durant el trimestre natural anterior.
Domiciliació del pagament del deute tributari: en el cas de presentació telemàtica podrà domiciliar-se el pagament entre l'1 i el 15 dels mesos d'abril, juliol, octubre i gener.
-
Amb resultat de quota zero: de l'1 al 20 de gener de l'any següent al de merite de les rendes declarades.
- Amb resultat per retornar: a partir de l'1 de febrer de l'any següent al de merite de les rendes declarades i dins del termini de quatre anys comptats des del terme del període de declaració i ingrés de la retenció. S'entendrà conclòs el termini per a la presentació de l'autoliquidació en la data de la seua presentació.
b) Rendiment d'activitat econòmica obtingut mitjançant establiment permanent (EP).
Existirà activitat econòmica realitzada a través d'EP si es complix alguna de les següents condicions:
- que es dispose a Espanya per a l'ordenació de l'activitat de com a mínim una persona empleada amb contracte laboral i a jornada completa,
- si el lloguer de l'habitatge d'ús turístic es complementara amb la prestació de servicis propis de la indústria hostalera com ara restaurant, neteja, rentat de roba i uns altres anàlegs. Estos servicis podran prestar-se de manera directa o a través de la subcontractació a tercers.
Els EP hauran de presentar declaració per l'Impost sobre la Renda de no Residents (IRNR) en els mateixos models i en els mateixos terminis que les entitats residents subjectes a l'impost sobre societats.
Tipus de gravamen :
Per a períodes impositius iniciats a partir d'1 de gener de 2015 s'aplicarà el tipus de gravamen que corresponga d'entre els prevists en la normativa de l'impost de societats. El tipus general de gravamen serà el 25%. No obstant això, serà aplicable el 28% durant el període impositiu 2015.
Deduccions i bonificacions
Els EP podran aplicar a la seua quota íntegra, les mateixes deduccions i bonificacions que els contribuents per l'impost sobre societats.
Període impositiu i merite
El període impositiu coincidix amb l'exercici econòmic que declare, sense que puga excedir dotze mesos. L'impost es merita l'últim dia del període impositiu.
Retencions i ingressos a compte
Els EP estan sotmesos al mateix règim de retencions que les entitats subjectes a l'impost sobre societats per les rendes que perceben.
Pagaments fraccionats
Els EP estan obligats a efectuar pagaments fraccionats a compte de l'impost en els mateixos termes que les entitats subjectes al IS. Les obligacions formals relatives als pagaments fraccionats són:
-
Terminis: 20 primers dies naturals dels mesos d'abril, octubre i desembre.
- Model: 202
Quan no haja d'efectuar-se ingrés algun en concepte de pagament fraccionat, no serà obligatòria la presentació del model 202, excepte per a aquells EP que tinguen la consideració de Gran Empresa, que hauran de presentar el model, encara que no haja d'efectuar ingrés algun, el que originarà l'existència d'autoliquidacions negatives.
Declaració
-
Termini: 25 dies naturals següents als sis mesos posteriors a la conclusió del període impositiu.
- Model: 200
Obligacions formals
Els EP estan obligats al compliment de les mateixes obligacions d'índole comptable, registral o formal que són exigibles a les entitats residents.
Han de sol·licitar, abans de l'inici, la seua inscripció en el Cens d'Empresaris a través del model 036. Esta declaració també servirà per a sol·licitar, en el cas de contribuent persona jurídica, l'assignació del número d'identificació fiscal de l'establiment permanent.
També existix l'obligació de nomenar un representant amb domicili a Espanya.