Salta al contingut principal
Manual d'activitats econòmiques. Obligacions fiscals d'empresaris i professionals residents en territori espanyol

2. Impost sobre activitats econòmiques

Impost sobre activitats econòmiques

L'impost sobre activitats econòmiques (IAE) és un tribut directe de caràcter real que grava l'exercici en territori nacional d'activitats empresarials, professionals o artístiques, s'exerceixin o no en local determinat i es trobin o no especificades en les tarifes de l'impost.

La seva gestió és compartida entre l'Administració General de l'Estat i les Administracions locals o CCAA , segons el tipus de quota (municipal, provincial o nacional) per la qual tributi la corresponent activitat.

 

La Seu electrònica de l'Agència Tributària incorpora una eina d'assistència virtual trucada «Cercador d'Activitats i les seves obligacions tributàries», on podrà consultar, entre altres qüestions, la classificació de les activitats econòmiques exercides o que desenvolupi, en els seus corresponents grups o epígrafs segons les Tarifes de l'Impost sobre activitats econòmiques.

La gestió censal (formació de la matrícula de l'impost, qualificació d'activitats i assenyalament de quotes) és exclusiva de l'Administració Tributària de l'Estat. No obstant això, la notificació d'aquests actes, així com la notificació de les liquidacions que determinen els deutes tributaris, pot practicar-se tant pels Ajuntaments com per l'Administració d'Estat.

La gestió censal de les quotes nacionals i provincials es duu a terme per l'AEAT.

La gestió censal de les quotes municipals pot delegar-se en les Comunitats Autònomes, Ajuntaments, Diputacions Provincials, Cabildos o Consells Insulars i en unes altres entitats reconegudes per les lleis que el sol·licitin.

Són subjectes passius de l'IAE les persones físiques, persones jurídiques i entitats sense personalitat jurídica que realitzin, en territori nacional, activitats empresarials, professionals i artístiques; llevat de les agrícoles, les ramaderes dependents, les forestals i les pesqueres.

Estan exempts de l'IAE , entre altres:

  • Les persones físiques, siguin o no residents en territori espanyol.

  • Els subjectes passius de l'impost sobre societats, les societats civils i les entitats de l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, que tinguin un import net del volum de negoci inferior (INCN) a 1.000.000 d'euros. (1)

  • Els contribuents per l'IRNR, que operin a Espanya mitjançant establiment permanent, i tinguin un import net del volum de negoci inferior a 1.000.000 d'euros. (2)

  • Els subjectes passius que iniciïn l'exercici de la seva activitat en territori espanyol, durant els dos primers períodes impositius d'aquest impost en què es desenvolupi aquella.

    A aquests efectes, no es considerarà que s'ha produït l'inici de l'exercici d'una activitat quan aquesta s'hagi desenvolupat anteriorment sota una altra titularitat, circumstància que s'entendrà que concorre, entre altres supòsits, en els casos de fusió, escissió o aportació de branques d'activitat.

Els subjectes passius exempts per totes les seves activitats econòmiques, no han de presentar declaració pròpia de l'IAE , sinó que bastarà i serà suficient la presentació de les declaracions censals d'alta, modificació o baixa (model 036).

Enllaç a informació i tràmits de  l'IAE 


(1) (2) Per a la determinació del INCN es tindran en compte les següents regles: (Tornar 1) (Tornar 2)

  • 1a L'import net del volum de negoci es determinarà d'acord amb el que preveu l'apartat 2 de l'article 35 del Codi de Comerç.

  • 2a L'import net del volum de negoci serà, en el cas dels subjectes passius de l'impost sobre societats o dels contribuents per l'Impost sobre la Renda de no Residents, el del període impositiu termini de presentació del qual de declaracions per aquests tributs hagués finalitzat l'any anterior a la de la meritació d'aquest impost. En el cas de les societats civils i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, l'import net del volum de negoci serà el que correspongui al penúltim any anterior al de meritació d'aquest impost. Si aquest període impositiu hagués tingut una durada inferior a l'any natural, l'import net del volum de negoci s'elevarà a l'any.

  • 3a Per al càlcul de l'import net del volum de negoci del subjecte passiu, es tindrà en compte el conjunt de les activitats econòmiques exercides per ell.

    No obstant això, quan l'entitat formi part d'un grup de societats per concórrer alguna de les circumstàncies considerades en l'apartat 1 de l'article 42 del Codi de Comerç com determinants de l'existència de control, independentment de l'obligació de consolidació comptable, l'import net del volum de negoci es referirà al conjunt d'entitats pertanyents a aquest grup.

    A l'efecte del que disposa el paràgraf anterior, s'entendrà que els casos de l'article 42 del Codi de Comerç són els recollits a la secció 1a del Capítol I de les normes per a la formulació dels comptes anuals consolidats, aprovades pel Reial Decret 1159/2010, de 17 de setembre.

  • 4a En el supòsit de contribuents per l'Impost sobre la Renda de no Residents, s'atendrà a l'import net del volum de negoci imputable al conjunt dels establiments permanents situades en territori espanyol.

  1. 2.1 Models