Salta al contingut principal
Guia de procediments amistosos

g. Qui és l'autoritat competent espanyola en matèria de procediments amistosos?

Depèn de les naturalesa de l'assumpte.

Avui dia, l'article 2 del Reglament de procediments amistosos atribueix la competència per tramitar i resoldre els procediments amistosos:

  1. En matèria de preus de transferència i atribució de beneficis a establiments permanents, únicament i exclusivament, a l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT).

    Dins l'AEAT, aquesta funció l'exerceix l'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional (ONFI) integrada dins el Departament d'Inspecció Financera i Tributària.

    Per tant, les sol·licituds d'inici de procediments amistosos que es refereixin únicament a preus de transferència i atribució de beneficis a establiments permanents, així com qualsevol qüestió relativa als procediments en curs sobre aquesta matèria hauran d'adreçar-se a:


    Inspector En cap ONFI

    Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT)

    Paseo de la Castellana 147

    CP: 28046 MADRID

    Telèfon: +34 91 7498666 / Fax: +34 91 7498685

    Adreça electrònica: onfi.map@correo.aeat.es


    Tant l'escrit de sol·licitud d'inici com qualsevol altre document relacionat amb procediments en curs que es refereixin únicament i exclusivament a preus de transferència i atribució de beneficis a establiments permanents hauran de presentar-se a través del Registre General d'Entrada de l'AEAT (https://www.agenciatributaria.gob.es/AEAT.seu/procedimientoini/IZ49.shtml ). Amb la presentació en el registre electrònic de l'AEAT, s'emetrà un rebut de presentació.

    A grans trets, pot dir-se que els casos de preus de transferència i atribució de beneficis a establiments permanents són els establerts en:

    • L'equivalent als articles 7 (beneficis empresarials) i 9 (empreses associades) del Model de Conveni de l'OCDE que s'hagi inclòs en el Conveni Fiscal aplicable.

    • L'article 4 del Conveni d'Arbitratge.

  2. A la resta dels casos, a la Direcció General de Tributs (DGT), que també té la competència per coordinar els procediments mixtos (això és, els que afecten a unes altres matèries a més d'als preus de transferència).

    Dins la Direcció General de Tributs, aquesta funció l'exerceix la Subdirecció General de Fiscalitat Internacional.

    Entre altres supòsits, la Subdirecció de Fiscalitat Internacional s'ocupa dels conflictes de residència, de l'existència o no d'un establiment permanent, de les qüestions de qualificació de rendes o la interpretació de les clàusules dels Convenis Fiscals.

    Per tant, totes les sol·licituds d'inici de procediments amistosos que no es refereixin únicament i exclusivament a preus de transferència i atribució de beneficis a establiments permanents, així com qualsevol qüestió relativa als procediments en curs sobre aquests procediments hauran d'adreçar-se a:


    Subdirecció General de Fiscalitat Internacional

    Direcció General de Tributs

    Ministeri d'Hisenda i Funció Pública

    C/ Alcalá 5

    CP 28014 MADRID

    Telèfon: +34 91 595 80 85 / Fax: +34 91 595 80 03

    Adreça electrònica: fiscalidad.internacional@tributos.hacienda.gob.es


    Tant l'escrit de sol·licitud d'inici com qualsevol altre document relacionat amb procediments en curs que no es refereixin únicament i exclusivament a preus de transferència i atribució de beneficis a establiments permanents hauran de presentar-se a través del Registre General d'Entrada del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

    Exemples:

    1. A qui sol·licita l'inici d'un procediment amistós una persona física que hagi estat considerada resident a Espanya i al Regne Unit durant l'exercici 2017?

      En cas que se sol·liciti davant l'autoritat competent espanyola, la sol·licitud ha d'adreçar-se a la Subdirecció de Fiscalitat Internacional de la Direcció General de Tributs, perquè no és una qüestió únicament de preus de transferència.

      La sol·licitud ha de presentar-se a través del Registre del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

      Convindria que la sol·licitud es presentés també davant l'Autoritat Competent del Regne Unit, però no és obligatori.

    2. A qui sol·licita l'inici d'un procediment amistós una filial espanyola a la que se li ha considerat que una despesa no estava valorat conforme al principi de lliure competència, quan el corresponent ingrés s'ha inclòs en els beneficis de la matriu alemanya?

      La sol·licitud ha d'adreçar-se a l'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional, perquè es tracta d'una qüestió únicament i exclusivament de preus de transferència.

      La sol·licitud ha de presentar-se a través del Registre General de l'AEAT.

      Convindria remetre també la sol·licitud a l'Autoritat Competent Alemanya, encara que només seria necessari si es pretengués tramitar el procediment a l'empara de la Directiva i no fos aplicable cap excepció de l'article 57 del Reglament de procediments amistosos.

    3. A qui sol·licita l'inici d'un procediment amistós una matriu espanyola a de la qual filial alemanya l'administració tributària alemanya li ha practicat un ajustament en la base imposable de l'impost de societats alemany per considerar que una despesa no estava valorat conforme al principi de plena competència, quan el corresponent ingrés s'ha inclòs en els beneficis de la matriu espanyola?

      Malgrat derivar-se d'un ajustament estranger, l'empresa espanyola podrà sol·licitar l'inici del procediment a Espanya, havent de dirigir la seva sol·licitud a l'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional, perquè es tracta d'una qüestió únicament i exclusivament de preus de transferència.

      La sol·licitud ha de presentar-se a través del Registre General de l'AEAT.

      Convindria remetre també la sol·licitud a l'Autoritat Competent Alemanya, encara que només seria necessari si es pretengués tramitar el procediment a l'empara de la Directiva i no fos aplicable cap excepció de l'article 57 del Reglament de procediments amistosos.

    4. A qui sol·licita l'inici d'un procediment amistós per eliminar la doble imposició una empresa espanyola quan l'administració tributària francesa ha considerat que aquesta empresa espanyola té un establiment permanent a França al que ha atribuït uns beneficis?

      La sol·licitud ha d'adreçar-se a la Subdirecció de Fiscalitat Internacional de la Direcció General de Tributs, perquè com no només cal atribuir beneficis a un establiment permanent sinó també determinar l'existència del mateix, no és una qüestió de competència exclusiva de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària.

      La sol·licitud ha de presentar-se a través del Registre del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

      Convindria també remetre una sol·licitud d'inici a l'Autoritat Competent Francesa, encara que només seria necessari si es pretengués tramitar el procediment a l'empara de la Directiva i no fos aplicable cap excepció de l'article 57 del Reglament de procediments amistosos.

    5. A qui sol·licita l'inici d'un procediment amistós a Espanya una empresa francesa quan l'administració tributària espanyola ha considerat que aquesta empresa francesa té un establiment permanent a Espanya al que ha atribuït uns beneficis?

      La competència espanyola per a la resolució del procediment amistós per determinar l'existència o no de l'establiment permanent i la posterior atribució de beneficis al mateix serà compartida per la Subdirecció General de Fiscalitat Internacional de la Direcció General de Tributs i l'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional, corresponent-li a la Subdirecció General de Fiscalitat Internacional la coordinació del procediment.

      Si l'empresa francesa insta l'inici d'un procediment amistós per determinar l'existència o no de l'establiment permanent i la posterior atribució de beneficis al mateix a l'empara de la Directiva, haurà de dirigir simultàniament la seva sol·licitud a la Subdirecció General de Fiscalitat Internacional i a l'autoritat competent francesa, llevat que li sigui aplicable alguna excepció de l'article 57 del Reglament de procediments amistosos, cas en què podrà dirigir-la exclusivament a l'autoritat competent francesa.

      Si l'empresa francesa insta l'inici d'aquest procediment amistós a l'empara del Conveni Fiscal hispanofrancès, haurà de sol·licitar-ho davant l'autoritat competent francesa.

      Finalment, ha de destacar-se que la determinació de l'existència o no d'un establiment permanent no està coberta pel Conveni d'Arbitratge, sens perjudici que sí que l'estigui l'atribució de beneficis al mateix. Per això, no podrà sol·licitar-se un procediment amistós per determinar l'existència o no de l'establiment permanent a l'empara del Conveni d'Arbitratge. És possible sol·licitar el seu inici simultàniament en virtut del Conveni Fiscal i del Conveni d'Arbitratge, cas en què, la tramitació en virtut del Conveni d'Arbitratge s'iniciarà una vegada s'hagi determinat l'existència l'establiment permanent.