Denegació d'inici del procediment amistós
En el termini d'1 mes a comptar de l'endemà de la notificació de l'acte pel qual es determina la inadmissió del procediment amistós, podran interposar-se els següents recursos contra aquest acte:
-
recurs de reposició davant l'òrgan que l'hagués dictat; o bé,
-
reclamació economicoadministrativa davant el Tribunal Economicoadministratiu Central, mitjançant escrit dirigit a l'autoritat competent que hagi dictat l'acte d'inadmissió, que el remetrà al Tribunal juntament amb el corresponent expedient.
No és possible simultaniejar ambdós recursos.
Quan la seva quantia sigui inferior a 6.000 euros o 72.000 euros, si es tracta de reclamacions contra bases o valoracions, la reclamació economicoadministrativa es tramitarà pel procediment abreujat davant el Tribunal Economicoadministratiu Central, havent de's incloure en l'escrit mitjançant el qual s'interposi les al·legacions que es formulin.
Si la denegació de la sol·licitud d'inici realitzada per l'autoritat competent espanyola és confirmada o rebutjada per un òrgan judicial espanyol amb caràcter ferm, aquesta decisió és definitiva en qualsevol cas, ja que aquesta resolució té caràcter vinculant per a l'autoritat competent espanyola, d'acord amb l'article 118 de la Constitució espanyola.
Si la denegació de la sol·licitud d'inici per l'autoritat competent espanyola no és recorreguda en termini o és confirmada pel Tribunal Economicoadministratiu amb caràcter ferm, únicament en cas que la sol·licitud d'inici del procediment amistós hagi estat presentada en virtut del mecanisme establert en la Directiva 2017/1852 i com a mínim un dels Estats membres afectats l'hagi admès, l'obligat tributari podrà sol·licitar a les autoritats competents dels Estats membres afectats la constitució d'una comissió consultiva perquè aquesta decideixi sobre l'admissió d'inici.
En cas que l'autoritat competent espanyola hagi admès l'inici del procediment i l'autoritat competent de com a mínim un altre Estat membre afectat hagi denegat l'inici, l'obligat tributari també podrà sol·licitar la constitució de l'esmentada comissió consultiva.
A l'efecte de la constitució de la comissió consultiva per determinar l'admissió o no de la sol·licitud d'inici, es considerarà que ha estat denegat l'inici quan l'acte pel qual es determini la denegació de la sol·licitud no pugui ser recorregut o quan aquest hagi estat confirmat per una resolució administrativa o judicial de caràcter ferm.
Només podrà realitzar-se la sol·licitud de constitució d'una comissió consultiva per decidir sobre l'admissió de l'inici d'un procediment amistós en virtut de la Directiva si, havent estat denegat l'inici per alguna de les autoritats competents afectades, com a mínim una d'elles l'hagi admès, i es compleixen a més les següents condicions:
-
que no pugui interposar-se un recurs per haver-se esgotat el termini corresponent,
-
que no hagi recurs pendent,
-
que l'obligat tributari hagi renunciat formalment al seu dret a recórrer, i
-
si l'inici ha estat denegat per resolució administrativa o judicial de caràcter ferm que confirmi la decisió denegatòria de l'autoritat competent, que aquesta resolució no tingui caràcter vinculant per a l'autoritat competent.
La sol·licitud de constitució de la comissió consultiva haurà de presentar-se per escrit en el termini de cinquanta dies naturals a partir de l'endemà de la notificació de l'última decisió que doni accés a la comissió consultiva de conformitat amb l'article 40.1 del Reglament de procediments amistosos.
La sol·licitud de constitució de la comissió consultiva haurà de presentar-se davant les autoritats competents dels Estats membres afectats. No obstant això, quan l'obligat tributari, resident fiscal a Espanya:
-
sigui un particular, o
-
no sigui una empresa gran i no formi part d'un grup gran, d'acord amb l'article 3, apartats 4 i 7, de la Directiva 2013/34/UE del Parlament Europeu i del Consell de 26 de juny de 2013,
aquest podrà presentar la sol·licitud de constitució de la comissió únicament a l'autoritat competent espanyola, que enviarà una notificació simultàniament a les autoritats competents dels altres Estats membres afectats en el termini de dos mesos a partir de l'entrada en el seu registre d'aquesta sol·licitud. Es considerarà que l'obligat tributari ha presentat la sol·licitud a tots els Estats membres afectats en la data d'aquesta notificació.
La comissió consultiva per decidir sobre l'admissió de l'inici d'un procediment amistós en virtut de la Directiva es constituirà en el termini de cent vint dies naturals a partir de l'entrada en el registre de l'autoritat competent d'aquesta sol·licitud, i, una vegada creada, el seu president haurà de comunicar-ho a l'obligat tributari sense demora.
La comissió consultiva a què es refereix aquest article adoptarà una decisió relativa a l'admissió d'inici en el termini de sis mesos a partir de la data de la seva constitució i notificarà la seva decisió a les autoritats competents en un termini de trenta dies naturals a partir de la seva adopció.
Quan la comissió consultiva confirmi que es compleixen tots els requisits establerts per a l'admissió d'inici, el mecanisme s'iniciarà a sol·licitud de qualsevol de les autoritats competents. L'autoritat competent que sol·liciti l'inici procedirà a notificar-ho a la comissió consultiva, a les altres autoritats competents afectades i a l'obligat tributari. El termini de dos anys previst per a l'arbitratge, es comptarà a partir de la data de la notificació de la decisió adoptada per la comissió consultiva sobre l'admissió de l'inici del procediment amistós.
Si cap de les autoritats competents sol·licita que s'iniciï el procediment amistós en el termini de seixanta dies naturals a partir de la data de notificació de la decisió de la comissió consultiva, aquesta emetrà un dictamen sobre el mode de resoldre la qüestió objecte del procediment.