Per quantitats invertides en instal·lacions d'autoconsum o de generació d'energia elèctrica o tèrmica a través de fonts renovables
Normativa: Art. 4.U.o) i disposició addicional setzena Llei 13/1997, de 23 de desembre, per la qual es regula el tram autonòmic de l' Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, de la Comunitat Valenciana
Quantia de la deducció
Atenció: aquesta deducció era el 2017 i 2018 exclusivament aplicable les inversions realitzades en l'habitatge habitual del contribuent. A partir de 2019 es va estendre a tota mena d'habitatges. I des de l'1 de gener de 2021 s'estableixen percentatges diferents segons es tracti d'habitatge habitual o un altre tipus d'habitatge.
-
El 40 per 100 de l'import de les quantitats invertides en instal·lacions realitzades en l'habitatge habitual de la Comunitat Valenciana i en instal·lacions col·lectives de l'edifici on aquesta figuri destinades a alguna de les finalitats que a continuació s'indiquen:
-
Instal·lacions d'autoconsum elèctric, segons el que estableix l'article 9.1 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric, i la normativa que el desenvolupa, que hagin estat inscrites en el Registre administratiu d'autoconsum de la Comunitat Valenciana.
D'acord amb el que preveu article 9.1 de la Llei 24/2013, es distingeixen les següents modalitats d'autoconsum:
-
Modalitat de subministrament amb autoconsum sense excedents: quan els dispositius físics instal·lats impedeixin la injecció alguna d'energia excedent a la xarxa de transport o distribució.
-
Modalitat de subministrament amb autoconsum amb excedents: quan les instal·lacions de generació puguin, a més de subministrar energia per a autoconsum, injectar energia excedent en les xarxes de transport i distribució.
-
-
Instal·lacions de producció d'energia elèctrica a partir d'energia solar fotovoltaica o eòlica, per a electrificació d'habitatges aïllats de la xarxa elèctrica de distribució que comptin amb el certificat d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió diligenciat per l'organisme competent.
-
Instal·lacions de producció d'energia tèrmica a partir de l'energia solar, de la biomassa o de l'energia geotèrmica per a generació d'aigua calenta sanitària, calefacció o climatització. Quan sigui preceptiu, hauran d'haver estat donades d'alta en el registre del certificat de la instal·lació gestionat per l'òrgan competent de la Comunitat Valenciana.
-
-
El 20 per 100 de l'import de les quantitats invertides en instal·lacions, destinades a alguna de les finalitats que es van indicar abans, realitzades en els habitatges que constitueixin segones residències per al contribuent, sempre que aquestes no es trobin relacionades amb l'exercici d'una activitat econòmica.
Atenció: per determinar si l'habitatge es troba afecta o no a l'exercici d'activitats econòmiques s'estarà a la normativa estatal reguladora de l'IRPF.
Nota: les notes que caracteritzen l'exercici d'una activitat econòmica i els rendiments derivats de la mateixa es comenten en el capítol 6.
-
No donaran dret a practicar aquesta deducció aquelles instal·lacions que siguin de caràcter obligatori en virtut de l'aplicació del Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).
Requisits per a l'aplicació de la deducció
-
Els habitatges hauran d'estar situades en el territori de la Comunitat Valenciana.
Important: als efectes d'aquesta deducció, s'estarà al concepte d'habitatge contingut en la normativa autonòmica reguladora de l'habitatge.
-
A partir de l'1 de gener de 2023 no serà necessari ostentar la titularitat de l'immoble.
-
En el cas de conjunts d'habitatges en règim de propietat horitzontal en les que es duguin a terme aquestes instal·lacions de forma compartida, sempre que tinguin cobertura legal, aquesta deducció podrà ser aplicada per cadascun dels contribuents individualment segons el coeficient de participació que li correspongui a l'habitatge, sempre que compleixin amb la resta de requisits establerts.
-
Per aplicar la deducció s'hauran de conservar els justificants de despesa i de pagament, els quals hauran de complir el que disposa la seva normativa d'aplicació.
En el supòsit d'instal·lacions finançades a través d'un contracte de lísing la factura de l'instal·lador anirà dirigida a l'entitat concedent del lísing i les factures abonades pel contribuent seran emeses per l'entitat financera. Això no obsta per a l'aplicació de la deducció sempre que en les mateixes s'identifiqui clarament el seu objecte, la instal·lació i els conceptes inclosos, essent només deduïble l'import relatiu al cost de l'adquisició de la instal·lació, sense incorporar-se altres conceptes com ara interessos, assegurances o quotes de manteniment, entre d'altres. Serà necessari, addicionalment, que s'exerciti l'opció de compra. La falta d'exercici d'aquesta opció determinés la pèrdua de la deducció practicada, havent d'incloure's en l'autoliquidació corresponent al període impositiu en què s'hagués produït l'incompliment les deduccions indegudament aplicades juntament amb els interessos de demora.
Base de la deducció
-
La base d'aquesta deducció està constituïda per les quantitats efectivament satisfetes en l'exercici pel contribuent per adquirir el cost de l'adquisició de la instal·lació, sense incorporar-se altres conceptes com ara interessos, assegurances o quotes de manteniment, entre d'altres.
Important: per aplicar la deducció s'hauran de conservar els justificants de despesa i de pagament, els quals hauran de complir el que disposa la seva normativa d'aplicació.
-
L'aplicació de la deducció queda condicionada a què l'entrega dels imports dineraris derivada de l'acte o negoci jurídic que doni dret a la seva aplicació es realitzi mitjançant targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en cuentas en entitats de crèdit.
L'exigència d'aquest requisit s'estableix en la disposició addicional setze de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, per la qual es regula el tram autonòmic de l'IRPF i restants tributs cedits.
Base màxima anual
-
La base màxima anual d'aquesta deducció s'estableix en 8.800 euros per habitatge i exercici.
El límit de 8.800 euros per habitatge i exercici s'aplica per al conjunt de contribuents respecte a un mateix habitatge.
En el cas de diversos contribuents i respecte a un mateix habitatge, el límit de 8.800 euros es distribuirà segons la proporció de quantitats efectivament satisfetes per cadascun d'ells.
- La part de la inversió recolzada, si escau, amb subvencions públiques no donarà dret a deducció.
Regles d'aplicació
-
Fins a l'exercici 2022 les quantitats corresponents al període impositiu no deduïts per excedir el límit de 8.800 euros podien aplicar-se, l'excés, en les liquidacions dels períodes impositius que concloguessin durant els quatre anys immediats i successius en la quantia màxima que permeti cadascun dels exercicis següents i d'acord amb el percentatge vigent a l'exercici en el que es van efectuar les inversions.
Per això si sobre un habitatge habitual s'inverteixen quantitats el 2023 i existeixen quantitats pendents de deducció d'exercicis anteriors al 2021 el percentatge aplicable serà del 20 per 100 respecte a les quantitats pendents de deducció i del 40 per 100 sobre les quantitats invertides el 2023.
-
Per a les inversions realitzades des de l'1 de gener de 2023, les inversions en instal·lacions realitzades en un habitatge en un mateix període impositiu que excedeixin 8.800 euros no tindran dret a l'aplicació de la deducció ni en aquell exercici ni en els successius.
En cas que per insuficiència de la quota íntegra no hagi tingut efecte totalment o parcialment la deducció en el resultat final de la declaració, les quantitats no aplicades durant aquest període podran aplicar-se en les liquidacions dels períodes impositius que concloguin durant els quatre anys immediats i successius.
-
Si en un exercici coexisteixen quantitats satisfetes l'any i d'altres procedents d'anys anteriors pendents de deducció, aquestes s'aplicaran en primer lloc a l'efecte de determinar les quantitats satisfetes l'any que poden deduir-se en els exercicis següents.
-
No es pot aplicar en exercicis posteriors la deducció corresponent a les quantitats satisfetes en un exercici en el que el contribuent no hagi presentat declaració.
Altres condicions per a l'aplicació de la deducció
-
L'aplicació d'aquesta deducció requerirà que l'import comprovat del patrimoni del contribuent en finalitzar el període impositiu excedeixi el valor que llancés la seva comprovació al començament del mateix en, com a mínim, la quantia de les inversions realitzades.
A aquests efectes, no es computaran els increments o disminucions de valor experimentats durant l'esmentat període impositiu pels elements patrimonials que, al final del mateix, segueixin formant part del patrimoni del contribuent.
Vegeu en el capítol 16 la comprovació de la situació patrimonial.