Salta al contingut principal
Manual d'Importació i Exportació d'enviaments d'escàs valor

2. Les mercaderies d'aquell enviament no estan subjectes a prohibicions o restriccions

Atès que l'article 143 bis de  l' AD CAU estableix que les mercaderies que estiguin subjectes a prohibicions o restriccions no poden despatxar-se a lliure pràctica utilitzant la declaració en duana amb el conjunt de dades H7, no està permès incloure en la declaració cap mercaderia que incompleixi aquest requisit. Aquestes mercaderies, diferents d'aquelles estigui prohibit despatxar a lliure pràctica, seguiran declarant-se per mitjà d'una declaració en duana normal amb tota la informació pertinent. En presentar la declaració en duana amb el conjunt de dades H7, el declarant manifesta que les mercaderies no estan subjectes a prohibicions o restriccions.

Per avaluar aquesta condició, les autoritats duaneres es basaran en la informació facilitada en la declaració en duana i, concretament, en el codi SA de sis dígits, encara que també en la descripció de les mercaderies i el nom i la direcció de l'exportador. A més, des de 2021, la presentació de la  DSE constituirà una fase addicional que facilitarà més informació a la duana per a l'anàlisi de riscos a l'efecte de seguretat i protecció. Tots aquestes dades han d'usar-se per activar els controls duaners pertinents, que poden complementar-se amb controls aleatoris.

Els operadors de transport urgent han integrat en els seus propis sistemes un procés de control que implica la detecció de les prohibicions i restriccions pertinents per a les autoritats duaneres. El propi procés segueix un enfocament de diversos nivells amb diferents passos. En primer lloc, l'avaluació automàtica consisteix en aplicar filtres basats en paraules clau de les descripcions de les mercaderies, juntament amb paràmetres addicionals, com el pes i els perfils de client de l'expedidor i del destinatari (això és, l'importador). El sistema impedeix que aquests enviaments es despatxin usant un procediment simplificat i els senyalitza situant-los en una cua. En segon lloc, és necessària la intervenció humana per efectuar controls addicionals i realitzar el treball previ a la inclusió de les mercaderies en un règim duaner.

És important assenyalar que la disposició de l'article 143 bis de l'AD CAU «amb la condició que les mercaderies [...] no estiguin subjectes a prohibicions o restriccions» no pot entendre's de tal manera que totes les mercaderies amb un codi SA de sis dígits que pugui estar vinculat a una mesura de  P+R en virtut del   TARIC quedin excloses de l'ús de la  DA amb un CSRD.

És aconsellable que la duana realitzi els controls respecte a les P+R conforme als següents criteris:

  • quan totes les mercaderies identificades amb el codi de vuit dígits de la nomenclatura combinada (NC) sota el codi SA de sis dígits declarat estiguin subjectes a una mesura de P+R, aquest codi SA queda bloquejat i es rebutja la declaració en duana amb el conjunt de dades H7; i
  • quan només alguns dels codis NC de vuit dígits sota el codi SA de sis dígits declarat estiguin associats a una mesura de P+R, la declaració en duana amb el conjunt de dades H7 se senyalitza i les autoritats duaneres competents han de realitzar controls addicionals.

Se suggereix incorporar aquest modus operandi al Sistema Nacional de Importación del Estado miembro por medio de una solución automatizada desarrollada para implantar la declaración en aduana con el conjunto de datos H7, con miras a garantizar el control automático de las medidas de P+R y el levante rápido de dichas mercancías.