Salta al contingut principal
Manual pràctic de Societats 2021.

Des del 01-07-2016 fins al 31-12-2017

Regulació: Article 23 LIS, segons redacció Llei 48/2015, de 29 d'octubre.

Import de la reducció

Les rendes procedents de la cessió del dret d'ús o d'explotació de patents, dibuixos o models, plans, fórmules o procediments secrets, de drets sobre informacions relatives a experiències industrials, comercials o científiques, tindran dret a una reducció en la base imposable en el percentatge que resulti de multiplicar per un 60 per cent el resultat del següent coeficient:

  1. En el numerador, les despeses en què s'ha incorregut per l'entitat cedent directament relacionades amb la creació de l'actiu, inclosos els derivats de la subcontractació amb tercers no vinculats amb aquella. Aquestes despeses s'incrementaran en un 30 per cent, sense que, en cap cas, el numerador pugui superar l'import del denominador.

  2. En el denominador, les despeses en què s'ha incorregut per l'entitat cedent directament relacionades amb la creació de l'actiu, inclosos els derivats de la subcontractació i, si escau, de l'adquisició de l'actiu.

En cap cas s'han d'incloure en el coeficient anterior despeses financeres, amortitzacions d'immobles o altres despeses no relacionades directament amb la creació de l'actiu.

L'anterior també resultarà d'aplicació en el cas de transmissió dels actius intangibles referits en el mateix, quan aquesta transmissió es realitzi entre entitats que no tinguin la condició de vinculades.

Rendes de la cessió d'actius intangibles

En el cas de cessió d'actius intangibles, als efectes de la seva integració en la base imposable amb la reducció recollida en l'apartat anterior, independentment del fet que l'actiu estigui o no reconegut en el balanç de l'entitat, s'entendrà per rendes la diferència positiva entre els ingressos de l'exercici procedents de la cessió del dret d'ús o d'explotació dels actius i les quantitats que siguin deduïdes en el mateix per aplicació de l'article 12.2 de la LIS, i per aquelles despeses de l'exercici directament relacionats amb l'actiu cedit.

Requisits

Per a l'aplicació d'aquesta reducció hauran de complir-se els següents requisits:

  1. Que el cessionari utilitzi els drets d'ús o d'explotació en el desenvolupament d'una activitat econòmica i que els resultats d'aquella utilització no es materialitzin en l'entrega de béns o prestació de serveis pel cessionari que generin despeses fiscalment deduïbles en l'entitat cedent, sempre que, en aquest últim cas, aquesta entitat estigui vinculada amb el cessionari.

  2. Que el cessionari no resideixi en un país o territori qualificat de jurisdicció no cooperativa, llevat que estigui situat en un Estat membre de la Unió Europea i el contribuent acrediti que l'operativa respon a motius econòmics vàlids i que realitzi activitats econòmiques.

  3. Quan un mateix contracte de cessió inclogui prestacions accessòries de serveis,  haurà de diferenciar-se en aquest contracte la contraprestació corresponent als mateixos.

  4. Que l'entitat disposi dels registres comptables necessaris per poder determinar els ingressos i les despeses directes corresponents als actius objecte de cessió.

Emplenament del model 200

En cas que el contribuent apliqui la reducció prevista en els apartats anteriors sobre les rendes derivades de la cessió o la transmissió d'actius intangibles, haurà de realitzar un ajustament negatiu al resultat comptable en la casella [00372] «Reducció de rendes procedents de determinats actius intangibles (art. 23 i DT 20a LIS)» de la pàgina 13 del model 200, consignant com a import el percentatge que resulti de multiplicar per un 60 per cent el resultat del coeficient previst en l'article 23.1 de la LIS.