Salta al contingut principal
Manual pràctic de Societats 2021.

A partir del 01-01-2018

Regulació: Article 23 LIS, segons redacció Llei 6/2018, de 3 de juliol.

Import de la reducció

Les rendes positives procedents de la cessió del dret d'ús o d'explotació de patents, models d'utilitat, certificats complementaris de protecció de medicaments i de productes fitosanitaris, dibuixos i models legalment protegits, que derivin d'activitats de recerca i desenvolupament i innovació tecnològica, i programa avançat registrat que derivi d'activitats de recerca i desenvolupament, tindran dret a una reducció en la base imposable en el percentatge que resulti de multiplicar per un 60 per cent el resultat del següent coeficient:

  1. En el numerador, les despeses en què s'ha incorregut per l'entitat cedent directament relacionades amb la creació de l'actiu, inclosos els derivats de la subcontractació amb tercers no vinculats amb aquella. Aquestes despeses s'incrementaran en un 30 per cent, sense que, en cap cas, el numerador pugui superar l'import del denominador.

  2. En el denominador, les despeses en què s'ha incorregut per l'entitat cedent directament relacionades amb la creació de l'actiu, inclosos els derivats de la subcontractació tant amb tercers no vinculats amb aquella com amb persones o entitats vinculades amb aquella i de l'adquisició de l'actiu.

En cap cas s'han d'incloure en el coeficient anterior despeses financeres, amortitzacions d'immobles o altres despeses no relacionades directament amb la creació de l'actiu.

La reducció prevista en aquest apartat també resultarà d'aplicació a les rendes positives procedents de la transmissió dels actius intangibles referits en el mateix, quan aquesta transmissió es realitzi entre entitats que no tinguin la condició de vinculades.

A l'efecte de determinar el règim de protecció legal dels actius intangibles a què es refereix el paràgraf primer d'aquest apartat, s'estarà al que disposa la normativa espanyola, de la Unió Europea i internacional en matèria de propietat industrial i intel·lectual que resulti aplicable en territori espanyol.

Rendes positives susceptibles de reducció

A l'efecte d'aplicar aquesta reducció, tindran la consideració de rendes positives susceptibles de reducció, els ingressos procedents de la cessió del dret d'ús o d'explotació dels actius i les rendes positives procedents de la seva transmissió, que superin la suma de les despeses en què s'ha incorregut per l'entitat directament relacionades amb la creació dels actius que no haguessin estat incorporats al valor dels actius, de les quantitats deduïdes per aplicació de l'article 12.2 de la LIS en relació amb els actius, i d'aquelles despeses directament relacionades amb els actius, que s'haguessin integrat en la base imposable.

Rendes negatives susceptibles de reducció

En cas que en un període impositiu s'obtinguin rendes negatives i en períodes impositius anteriors l'entitat hagués obtingut rendes positives a les que hagués aplicat la reducció prevista en aquest article, la renda negativa d'aquell període impositiu es reduirà en el percentatge que resulti de l'article 23 de la LIS.

El que disposa el paràgraf anterior s'aplicarà en tant les rendes negatives no superin l'import de les rendes positives integrades en períodes impositius anteriors aplicant la reducció prevista en aquest article. L'excés s'integrarà en la seva totalitat en la base imposable i, en aquest cas, les rendes positives obtingudes en un període impositiu posterior s'integraran en la seva totalitat fins aquest import, podent aplicar a l'excés el percentatge que resulti de l'aplicació de l'article 23 de la LIS.

Requisits

Per a l'aplicació de la reducció hauran de complir-se els següents requisits:

  1. Que el cessionari utilitzi els drets d'ús o d'explotació en el desenvolupament d'una activitat econòmica i que els resultats d'aquella utilització no es materialitzin en l'entrega de béns o prestació de serveis pel cessionari que generin despeses fiscalment deduïbles en l'entitat cedent, sempre que, en aquest últim cas, aquesta entitat estigui vinculada amb el cessionari.

  2. Que el cessionari no resideixi en un país o territori qualificat de jurisdicció no cooperativa, llevat que estigui situat en un Estat membre de la Unió Europea i el contribuent acrediti que l'operativa respon a motius econòmics vàlids i que realitzi activitats econòmiques.

  3. Quan un mateix contracte de cessió inclogui prestacions accessòries de béns o serveis haurà de diferenciar-se en aquest contracte la contraprestació corresponent als mateixos.

  4. Que l'entitat disposi dels registres comptables necessaris per poder determinar cadascun dels ingressos i de les despeses directes a què es refereix l'article 23 de la LIS, corresponents als actius objecte de cessió.

Emplenament del model 200

Segons el que disposa l'article 23 de la LIS, els contribuents hauran de realitzar els següents ajustaments en les caselles [01822] i [00372] «Reducció de rendes procedents de determinats actius intangibles (art. 23 i DT 20a LIS)» de la pàgina 13 del model:

  • En cas que el contribuent obtingui rendes positives derivades de la cessió o la transmissió d'actius intangibles, haurà de realitzar un ajustament negatiu al resultat comptable en la casella [00372], consignant com a import el percentatge que resulti de multiplicar per un 60 per cent el resultat del coeficient previst en l'article 23.1 de la LIS.

  • En cas que el contribuent obtingui rendes negatives derivades de la cessió o la transmissió d'actius intangibles i en períodes impositius anteriors hagi obtingut rendes positives a les que hagués aplicat la reducció prevista en l'article 23 de la LIS (i de la qual integració en la base imposable s'hagi recollit en la casella [00372]), haurà de realitzar un ajustament positiu al resultat comptable en la casella [01822], consignant l'import d'aquella renda negativa reduïda en el percentatge que resulti de l'article 23.1 de la LIS i amb el límit de les rendes positives integrades en períodes impositius anteriors a les que hagués aplicat la reducció prevista en l'article 23 de la LIS.