Deducció per doble imposició interna de períodes anteriors aplicada en l'exercici (DT 23a.1 LIS)
L'apartat 1 de la disposició transitòria vint-i-tresena de la LIS estableix un règim transitori per determinar la deducció per evitar la doble imposició interna sobre dividends obtinguts per la participació en el capital o en els fons propis d'entitats residents en territori espanyol, adquirides en períodes impositius abans de l'1 de gener de 2015.
Emplenament del model 200
En aplicació del que disposa l'apartat 1 de la disposició transitòria vint-i-tresena de la LIS, en la casella [01344] «Deducció per doble imposició interna de períodes anteriors aplicada en l'exercici (DT 23a.1 LIS)» de la pàgina 14 del model 200, es consignarà el saldo pendent de deducció per insuficiència de quota íntegra, corresponent a les deduccions per evitar la doble imposició interna a la que fa referència l'apartat 1 de la disposició transitòria vint-i-tresena de la LIS generades en períodes impositius anteriors a 1 de gener de 2015, que hagi estat aplicat pel contribuent durant el període impositiu objecte de declaració. L'import consignat en aquesta casella serà el que resulti de l'emplenament del quadre de desglossament de la pàgina 15 del model 200 que s'explica a continuació.
Emplenament del quadre «Deduccions doble imposició interna (DT 23a.1 LIS)» (pàgina 15 del model 200)
Els contribuents que apliquin aquesta deducció per doble imposició interna hauran de complimentar en aquest quadre el bloc «D.I. intern exercicis anteriors» de la forma que es detalla a continuació:
-
Les files «D.I. interna 2015», «D.I. interna 2016», «D.I. interna 2017», «D.I. interna 2018», «D.I. interna 2019» i «D.I. interna 2020», estan previstes per recollir els imports de les deduccions per evitar la doble imposició interna regulada en la disposició transitòria vint-i-tresena de la LIS generades el 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 i 2020, i que van resultar traslladables a períodes impositius posteriors per insuficiència de quota íntegra.
La fila «D.I. interna 2021(*)» només ha de complimentar-se si l'entitat té deduccions pendents d'aplicar corresponents a un període impositiu anterior iniciat el 2021.
-
En la columna «Deducció pendent» s'haurà de tenir en compte que, si es tracta d'una deducció generada en qualsevol dels períodes impositius anteriors al que és objecte de liquidació i iniciats el 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 o 2021 del bloc «D.I. intern exercicis anteriors», es consignarà en la respectiva casella d'aquesta columna el saldo de la corresponent deducció que estava pendent d'aplicació a l'inici del període impositiu que és objecte de liquidació.
En qualsevol cas, aquest saldo ha de ser el corresponent a aplicar el tipus de gravamen del període impositiu en què es va generar la deducció.
-
Per tant, en la columna «Tipus gravamen/període generació» es farà constar el tipus de gravamen pel qual va tributar l'entitat declarant i beneficiària de la deducció durant el període en què la mateixa es va generar. Aquesta columna no existeix per als supòsits en què el període impositiu de generació de la deducció es correspongui amb el període impositiu de la liquidació.
-
En la columna «2021 deducció pendent» s'haurà de recollir els imports referits a les deduccions pendents d'exercicis anteriors. En el cas en què el tipus de gravamen aplicable pel contribuent beneficiari de la deducció durant el període impositiu en què la mateixa es va generar, sigui diferent del tipus de gravamen pel qual tributi durant el període impositiu objecte de liquidació (recollit en la fila «Tipus de gravamen 2021 »), l'import que s'haurà de consignar en aquesta columna serà el resultant de multiplicar el de la casella corresponent de la columna «Deducció pendent» per la fracció «Tipus de gravamen 2021/Tipus de gravamen període de generació».
En general, el tipus de gravamen corresponent a l'exercici 2021 s'obtindrà dividint l'import de la casella [00562] «Quota íntegra» de la pàgina 14 del model 200 entre l'import de la casella [00552] «Base imposable» de la pàgina 13 del model 200.
Si el tipus de gravamen del període impositiu objecte de liquidació i el tipus de gravamen del període de generació són iguals, l'import consignat en la columna «Deducció pendent» serà igual al que es consigni en la casella corresponent de la columna «2021 deducció pendent».
-
En la columna «Aplicada en aquesta liquidació» es recollirà la part (o la totalitat si escau) de l'import corresponent a l'anterior columna «2021 deducció pendent» que s'aplica en la liquidació corresponent al període objecte de liquidació.
Cal tenir en compte:
-
En complimentar aquesta columna s'haurà de tenir en compte que l'aplicació d'aquesta deducció té com a límit l'import de la quota íntegra que figura en la casella [00562] «Quota íntegra» de la pàgina 14 del model 200.
Per als períodes impositius que s'iniciïn a partir d'1 de gener de 2016, l'apartat 2 de la disposició addicional quinzena de la LIS estableix que els contribuents import net del qual del volum de negoci sigui com a mínim de 20 milions d'euros durant els 12 mesos anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu, hauran de tenir en compte que l'import de les deduccions per evitar la doble imposició internacional previstes en els articles 31, 32 i apartat 11 de l'article 100 de la LIS, així com el d'aquelles deduccions per evitar la doble imposició a què es refereix la disposició transitòria vint-i-tresena d'aquesta Llei, no podrà excedir conjuntament del 50 per cent de la quota íntegra del contribuent.
-
Per als períodes impositius iniciats a partir d'1 de gener de 2019, s'haurà d'incloure en la pàgina 21 del model 200, informació sobre l'import net del volum de negoci dels dotze mesos anteriors a la data d'inici del període impositiu, a l'efecte de determinar l'aplicació del límit establert a la DA 15a de la LIS.
A aquests efectes, amb caràcter previ a l'emplenament d'aquest quadre «Deduccions doble imposició interna (DT 23a LIS)» (excepte en els supòsits que ja s'hagi emplenat prèviament el quadre de la pàgina 21 del model 200), s'obrirà una finestra de desglossament en la que el contribuent haurà d'indicar si l'import net del volum de negoci durant els dotze mesos anteriors a la data d'inici del període impositiu ha estat inferior a 20 milions, com a mínim de 20 milions d'euros, però inferior a 60 milions o com a mínim de 60 milions d'euros. L'opció marcada pel contribuent es traslladarà al quadre «Import net del volum de negoci dels dotze mesos anteriors a la data d'inici del període impositiu» de la pàgina 21 del model 200.
L'opció marcada pel contribuent es tindrà en compte també per determinar els límits en el càlcul de les correccions comptables derivades de l'aplicació de l'article 11.12 de la LIS, de la compensació de bases imposables negatives i de la compensació de quotes per pèrdues de les cooperatives, per la qual cosa una vegada complimentat el quadre de la pàgina 21 del model 200, no es tornarà a mostrar en unes altres pantalles.
-
En la casella [01344] es recollirà el total dels imports consignats en la columna «Aplicada en aquesta liquidació» que haurà de traslladar-se a la pàgina 14 del model 200 referent a la liquidació de l'Impost.
-
-
En la columna «Pendent d'aplicació en períodes futurs» es recollirà la part de la deducció corresponent de la columna «2021 deducció pendent» que no es va incloure en la casella corresponent a la columna «Aplicada en aquesta liquidació». És a dir, es refereix a la part de la deducció que per no haver estat aplicada en la liquidació del període impositiu objecte de declaració, queda pendent d'aplicar en períodes impositius futurs.