Salta al contingut principal
Manual pràctic de Societats 2022.

Deducció aplicable al contribuent que participa en el finançament de produccions cinematogràfiques espanyoles i espectacles en viu (art. 39.7 LIS)

Amb efectes per als períodes impositius que s'iniciïn a partir d'1 de gener de 2021, el contribuent que participi en el finançament de produccions espanyoles de llargmetratges i curtmetratges cinematogràfics i de sèries audiovisuals de ficció, animació, documental o producció i exhibició d'espectacles en viu d'arts escèniques i musicals realitzades per uns altres contribuents, podrà aplicar les deduccions previstes en els apartats 1 i 3 de l'article 36 de la LIS, en les condicions i termes en ells assenyalats, determinant-se el seu import en les mateixes condicions que s'haguessin aplicat al productor, sempre que hagin estat generades per aquest últim. El que preveu l'article 39.7 de la LIS  no s'aplicarà quan el contribuent que participa en el finançament estigui vinculat, en el sentit de l'article 18 de la LIS, amb el contribuent que generi el dret a la deducció prevista en els apartats 1 i 3 de l'article 36 de la LIS.

Les particularitats d'aquesta deducció són les següents:

1. Requisits

  1. Aportació de quantitats destinades a finançar la totalitat o part dels costos de la producció, així com les despeses per a l'obtenció de còpies, publicitat i promoció a càrrec del productor fins al límit del 30 per cent dels costos de producció, sense adquirir drets de propietat intel·lectual o d'una altra índole respecte dels resultats de les produccions o espectacles, de la qual propietat haurà de ser en qualsevol cas del productor.

    Les quantitats per finançar els costos de producció podran aportar-se en qualsevol fase de la producció, amb caràcter previ o posterior al moment en què el productor incorri en els esmentats costos de producció, i fins a l'obtenció dels certificats de nacionalitat i el certificat que acrediti el caràcter cultural en relació amb el seu contingut, així com l'obtingut per l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música, segons sigui el cas. Les quantitats per finançar les despeses per a l'obtenció de còpies, publicitat i promoció a càrrec del productor a què es refereix el  primer paràgraf de l'article 39.7 de la LIS podran aportar-se amb caràcter previ o posterior al moment en què el productor incorri en les esmentades despeses, però mai després del període impositiu en què el productor incorri en els mateixos.

    Cal tenir en compte:

    Han d'entendre's inclosos dins les despeses per a l'obtenció de còpies, publicitat i promoció, els costos directes de caràcter promocional a què fa referència l'article 36.3 de la LIS.

  2. Subscripció d'un contracte de finançament

    El productor i els contribuents que participin en el finançament de la producció, hauran de subscriure en qualsevol fase de la producció un o més contractes de finançament en els que es precisin, entre d'altres, els següents extrems:

    • Identitat dels contribuents que participen en la producció i en el finançament.

    • Descripció de la producció.

    • Pressupost de la producció amb descripció detallada de les despeses i, en particular, de què es realitzin en territori espanyol. També s'inclouran el pressupost de les despeses per a l'obtenció de còpies, publicitat i promoció a càrrec del productor amb descripció detallada dels que es realitzin en territori espanyol.

    • Forma de finançament de la producció i de les despeses per a l'obtenció de còpies, publicitat i promoció a càrrec del productor, especificant separadament les quantitats que aporti el productor, les que aporti el contribuent que participi en el seu finançament i les que corresponguin a subvencions i altres mesures de suport.

  3. Comunicació a l'Administració tributària

    A més, per poder aplicar aquesta deducció, el contribuent que participa en el finançament haurà de presentar el contracte de finançament i certificació del compliment dels requisits a ’) i b)’ de l'apartat 1 o del requisit a) de l'apartat 3 de l'article 36 de la LIS, segons correspongui, en una comunicació a l'Administració tributària,  subscrita tant pel productor com pel contribuent que participa en el finançament de la producció, amb anterioritat a la finalització del període impositiu en què  aquest últim tingui dret a aplicar la deducció.

2. Import de la deducció

El contribuent que participi en el finançament de les esmentades produccions podrà aplicar en la seva autoliquidació la deducció, determinant-se el seu import en les mateixes condicions que s'haguessin aplicat al productor, sempre que hagin estat generades per aquest últim. No obstant això, l'import màxim de la deducció que podrà aplicar-se el contribuent que participa en el finançament serà el resultat de multiplicar per 1,20 l'import de les quantitats que aquest últim hagi aportat per finançar els esmentats costos de producció o les despeses per a l'obtenció de còpies, publicitat i promoció a càrrec del productor a què es refereixen els paràgrafs anteriors. L'excés de deducció podrà ser aplicat pel productor que hagi generat el dret a la mateixa.

L'import de la deducció que apliqui el contribuent que participa en el finançament haurà de tenir-se en compte als efectes de l'aplicació del límit conjunt del 25 per cent establert en l'article 39.1 de la LIS. Aquest límit s'elevarà al 50 per cent quan l'import de la deducció prevista en els apartats 1 i 3 de l'article 36 de la LIS, que correspongui al contribuent que participa en el finançament, sigui igual o superior al 25 per cent de la seva quota íntegra minorada en les deduccions per evitar la doble imposició internacional i les bonificacions.

3. Aplicació de la deducció

Aquesta deducció no s'aplicarà quan el contribuent que participa en el finançament  estigui  vinculat, en el sentit de l'article 18 de la LIS, amb el contribuent que generi el dret a la deducció prevista en els apartats 1 i 3 de l'article 36 de la LIS.

L'aplicació de la deducció pel contribuent que participa en el finançament serà incompatible, totalment o parcialment, amb la deducció a la que tindria dret el productor per aplicació del que disposen els apartats 1 i 3 de l'article 36 de la LIS.

Emplenament del model 200

El contribuent que participi en el finançament de la producció i vulgui acreditar el seu dret a aplicar la deducció dels apartats 1 i 3 de l'article 36 de la LIS, haurà de marcar en primer lloc, la casella [00074] «Contribuent que finança produccions amb dret a la deducció de l'art.36.1 i 36.3 LIS» de la pàgina 1 del model 200.

A més de marcar la casella [00074], el contribuent que participi en el finançament de la producció, per poder aplicar la deducció prevista en els apartats 1 i 3 de l'article 36 de la LIS, haurà de consignar en l'apartat «Informació addicional produccions cinematogràfiques espanyoles i espectacles en viu» de la pàgina 18 del model 200, el NIF del contribuent que realitza la producció o espectacle que finança.

Quant a la liquidació de l'impost, el contribuent que participi en el finançament haurà de complimentar les caselles [02462] «2022: Finançador: produccions cinematogràfiques espanyoles» i [02455] «2022: Finançador: espectacles en viu d'arts escèniques i musicals» de la pàgina 17 del model 200 quan durant el període impositiu que s'iniciï el 2022 hagi generat el dret a la deducció de l'article 36.1 o 36.3 de la LIS,  respectivament. Aquest import no podrà estar inclòs en el model 200 que presenti el productor, és a dir, el productor en les caselles [00807] «2022: Productor: produccions cinematogràfiques espanyoles» i [01075] «2022: Productor: espectacles en viu d'arts escèniques i musicals» de  la pàgina 17 del model 200,   només podrà complimentar l'import de les deduccions dels articles 36.1 i 36.3 de la LIS que vagi aplicar-se en la seva liquidació, com productor, quan compleixi els requisits regulats en els esmentats articles per poder fer-ho. A més, el contribuent que participa en el finançament haurà de complimentar en les caselles [02463] i [02456] de la pàgina 17 del model 200, l'import de les deduccions dels articles 36.1 i 36.3 de la LIS que apliqui en la seva liquidació per haver complert amb els requisits previstos en els esmentats articles. Finalment, les caselles [02464] i [02457] de la pàgina 17 del model 200 es complimentaran per l'import que resulti de minorar la deducció pendent o generada el 2022 en l'import de la deducció que hagi estat aplicada en la liquidació del període impositiu que es declara.

Recordi:

Quan la totalitat o part dels costos de la producció, així com les despeses per a l'obtenció de còpies, publicitat i promoció a càrrec del productor hagin estat finançades per uns altres contribuents, el productor haurà de marcar durant el període impositiu en què apliqui la deducció prevista en els apartats 1 i 3 de l'article 36 de la LIS, la casella [00044] «Contribuent que aplica deduccions de l'art.36.1 i 36.3 LIS amb finançament realitzat per uns altres contribuents» de la pàgina 1 del model 200.

Exemple

La societat  «A » període impositiu del qual coincideix amb l'any natural i el seu import net del volum de negoci no va superar els 20 milions d'euros, realitza una activitat per la qual té dret a aplicar-se una deducció per despeses en recerca i desenvolupament durant els exercicis 2022 i 2023. A més, la societat ha finançat  la producció d'una pel·lícula espanyola  per la qual pot aplicar la deducció per inversions en produccions cinematogràfiques espanyoles (article 36.1 LIS) conforme al  previst respecte als finançadors de produccions cinematogràfiques en l'article 39.7 de la LIS. La producció de la pel·lícula finalitza en l'exercici 2023.

Les dades de la societat  «A» a tenir en compte en la seva liquidació de l'impost sobre societats són els següents:

Exercici 2022

  • Quota íntegra: 36.000 euros
  • Deducció de R+D (art. 35 LIS): 3.000 euros
  • Dades de la producció cinematogràfica:
  • Cost total exercici 2022: 100.000 euros (45.000 euros corresponen al productor i 55.000 euros al finançador)

Exercici 2023

  • Quota íntegra: 50.000 euros
  • Deducció de R+D (art. 35 LIS): 10.000  euros
  • Dades de la producció cinematogràfica:
  • Cost total  exercici 2023: 70.000 euros (55.000 euros corresponen al productor i 15.000 euros al finançador)

Liquidació de l'impost sobre societats 2022

En primer lloc, la  societat  «A» ha de tenir en compte els imports de deducció que donen dret a l'elevació dels límits de deducció.

Comprovació del límit de l'article 39.1 de la LIS:

Deducció de R+D (art. 35 LIS): 3.000 euros

10% (36.000) =  3.600  euros

3.000 euros < 3.600 euros, per la qual cosa haurà d'aplicar el límit conjunt del   25%:

Límit art. 39.1 LIS: 25% (36.000) =  9.000 euros

Comprovació del límit  de l'article 39.7 de la LIS:

Deducció generada pel productor: (100.000 x 0.3) = 30.000 euros

Aplicació de la deducció:

Finançador podrà aplicar-se: (30.000) x [(55.000 x 1,2) ÷ 100.000]  = 19.800 euros

Nota: El resultat d'aplicar el quocient anterior mai podrà superior a la deducció generada pel productor.

Productor s'aplicarà l'excés: (30.000 – 19.800) = 10.200 euros

El productor en el seu model 200 haurà de declarar com a deducció de l'article 36.1 de la LIS generada el 2022, 10.200 euros.

Deducció produccions cinematogràfiques espanyoles finançador (article 39.7 LIS): 19.800 euros

25% (36.000) = 9.000 euros

19.800 euros > 9.000 euros,  per la qual cosa haurà d'aplicar el límit conjunt del   50%:

Límit art. 39.7 LIS: 50% (36.000) = 18.000  euros

En concórrer l'aplicació de la deducció de  R+D (art. 35 LIS) i la deducció del contribuent que participa en el finançament de produccions cinematogràfiques (article 39.7 LIS) amb límits conjunts diferents, la societat haurà d'aplicar el límit conjunt del 50 per cent a les dues deduccions (fins i tot en cas que la deducció de R+D no superi el 10 per cent de la quota íntegra), per la qual cosa:

Límit conjunt Exercici 2022: 50% (36.000) = 18.000 euros

Quant a l'emplenament del model 200, la societat  «A» ha de tenir en compte que no pot aplicar la deducció del contribuent que participa en el finançament de produccions cinematogràfiques (article 39.7 LIS) fins que no finalitzi la producció en l'exercici 2023. No obstant això, la societat haurà de declarar l'import corresponent a la deducció de l'article 39.7 de la LIS generada en l'exercici 2022, és a dir, 19.800 euros.  A més, la societat podrà aplicar-se la  deducció de  R+D (art. 35 LIS) per un import de 3.000 euros.

Per tant, la societat complimentarà el quadre de deduccions per incentivar determinades activitats (pàgina 17 del model 200) de l'exercici 2022 de la següent manera:

Modalitat de deduccióDeducció pendent/generadaAplicada en la liquidacióPendent d'aplicació
2022: Recerca i desenvolupament 3.000 3.000 0
2022: Finançador: produccions cinematogràfiques espanyoles 19.800 0 19.800

Liquidació de l'impost sobre societats 2023

En primer lloc, la  societat  «A» ha de tenir en compte els imports de deducció que donen dret a l'elevació dels límits de deducció.

Comprovació del límit de l'article 39.1 de la LIS:

Deducció de R+D (art. 35 LIS): 10.000 euros

10% (50.000) = 5.000  euros

10.000 euros  > 5.000 euros, per la qual cosa haurà d'aplicar el límit conjunt del   50%:

Límit art. 39.1 LIS: 50% (50.000) = 25.000 euros

Comprovació del límit  de l'article 39.7 de la LIS:

Deducció generada pel productor: (70.000 x 0.3) = 21.000 euros

Aplicació de la deducció:

Finançador podrà aplicar-se: (21.000) x [(15.000 x 1,2)  ÷ 70.000] = 5.400 euros

Nota: El resultat d'aplicar el quocient anterior mai podrà superior a la deducció generada pel productor.

Productor s'aplicarà l'excés: (55.000 – 5.400) =  49.600 euros

El productor en el seu model 200 haurà de declarar com a deducció de l'article 36.1 de la LIS generada el 2023, 49.600 euros.

Deducció produccions cinematogràfiques espanyoles finançador (article 39.7 LIS): 5.400  euros

25% (50.000) = 12.500 euros

5.400  euros  < 12.500 euros,  per la qual cosa haurà d'aplicar el límit conjunt del   25%:

Límit art. 39.7 LIS: 25% (50.000) = 12.500  euros

En concórrer l'aplicació de la deducció de  R+D (art. 35 LIS) i la deducció del contribuent que participa en el finançament de produccions cinematogràfiques (article 39.7 LIS) amb límits conjunts diferents, la societat haurà d'aplicar el límit conjunt del 50 per cent a les dues deduccions, per la qual cosa:

Límit conjunt Exercici 2023: 50% (50.000) = 25.000 euros

La societat  «A » pot aplicar-se en l'exercici 2023 la deducció de l'article 35 de la LIS per un import de 10.000 euros i quant a la deducció de l'article 39.7 de la LIS, en aquest exercici 2023 pot aplicar-se tant la deducció generada el 2022 (19.800 euros) com el 2023 (5.400 euros), ja que en aquest exercici 2023 s'ha produït la finalització de la pel·lícula.

El límit conjunt és 25.000 euros i l'import total de les deduccions a aplicar per la societat en aquest exercici és de 35.200 euros, per la qual cosa aquesta societat haurà de decidir quina deducció o deduccions aplicar. Entenem que l'opció més avantatjosa per a la societat seria aplicar en primer lloc la deducció de l'article 39.7 de la LIS, ja que la deducció de R+D té un període major d'aplicació, 18 anys davant els 15 de la deducció de l'article 39.7 de la LIS.

Per tant, la societat complimentarà el quadre de deduccions per incentivar determinades activitats (pàgina 17 del model 200) de l'exercici 2023 de la següent manera:

Modalitat de deduccióDeducció pendent/generadaAplicada en la liquidacióPendent d'aplicació
Suma deduccions Cap. IV Tit. VI Llei 43/95, RDLeg. 4/2004 i LIS  19.800 19.800 0
2023: Recerca i desenvolupament 10.000 0 10.000
2023: Finançador: produccions cinematogràfiques espanyoles 5.400 5.200 200