Reduccions en la base imposable
T'informem de quan pots minorar la base imposable
Reducció: reserva de capitalització
Els contribuents que tributin al tipus de gravamen previst en els apartats 1 o 6 de l'article 29 de la LIS tindran dret a una reducció en la base imposable del 10% (15% amb efectes 1 de gener de 2024) de l'import de l'increment dels seus fons propis, sempre que es compleixin els següents requisits:
-
Que l'import de l'increment dels fons propis de l'entitat es mantingui durant un termini de 5 anys des del tancament del període impositiu al que correspongui aquesta reducció, llevat de per l'existència de pèrdues comptables en l'entitat.
-
Que es doti una reserva per l'import de la reducció, que haurà de figurar en el balanç amb absoluta separació i títol apropiat i serà indisponible durant el termini previst en la lletra anterior.
Amb efectes 1 de gener de 2024 es modifica l'apartat 1 de l'article 25 de la Llei 27/2014 per l'article 4 Dos del Reial Decret llei 4/2024 incrementant-se la reducció en la base imposable del 10 al 15 per cent, es redueix el termini de manteniment de l'increment dels fons propis de l'entitat que passa de 5 a 3 anys i paral·lelament, el termini en què la reserva de capitalització haurà de figurar en el balanç amb absoluta separació, títol apropiat i serà indisponible passa de 5 a 3 anys.
Tenint en compte que només a la finalització del període impositiu és possible conèixer l'increment de fons propis que s'hagi realitzat durant aquest període, havent-se per tant generat un increment en les reserves de l'entitat, el compliment formal relatiu a registrar en balanç una reserva qualificada d'indisponible amb absoluta separació i títol separat s'entendrà complert sempre que la dotació formal d'aquesta reserva de capitalització es produeixi en el termini legalment previst en la normativa mercantil per a l'aprovació dels comptes anuals de l'exercici corresponent al període impositiu en què s'apliqui la reducció.
En concret, a l'efecte d'aplicar una reducció en la base imposable d'un període impositiu, en què l' exercici econòmic de l'entitat coincideixi amb l'any natural, en la mesura en què a 31 de desembre d'aquell exercici s'hagi produït un increment dels fons propis respecte als existents a 1 de gener, en els termes definits en l'article 25 de la LIS, i s'hagi produït un increment de reserves, independentment del fet que no estigui formalment registrada la reserva de capitalització, podrà aplicar-se la reducció prevista en aquest article en la base imposable d'aquest període impositiu, disposant-se del termini previst en la norma mercantil per a l'aprovació dels comptes anuals de l'exercici per reclassificar la reserva corresponent a la reserva de capitalització, per tal que la mateixa figuri en el balanç amb absoluta separació i títol apropiat, encara que aquest compliment formal es realitzi en el balanç dels comptes anuals de l'exercici següent. Aquesta reserva serà indisponible durant el termini de 5 anys des del 31 de desembre de l'exercici en què s'apliqui la reducció.
En cap cas, el dret a aquesta reducció podrà superar l'import del 10% de la base imposable positiva del període impositiu previ a aquesta reducció, a la integració a què es refereix l'apartat 12 de l'article 11 de la LIS i a la compensació de bases imposables negatives.
L'incompliment dels requisits previstos per a la reducció corresponent a la reserva de capitalització, donarà lloc a la regularització de les quantitats indegudament reduïdes, així com dels corresponents interessos de demora, en els termes establerts en l'article 125.3 d'aquesta Llei.
L'increment de fons propis vindrà determinat per la diferència positiva entre els fons propis existents al tancament de l'exercici sense incloure els resultats del mateix, i els fons propis existents a l'inici del mateix, sense incloure els resultats de l'exercici anterior.
No obstant això, als efectes de determinar el referit increment, no es tindran en compte com fons propis a l'inici i al final del període impositiu:
-
Les aportacions dels socis.
-
Les ampliacions de capital o fons propis per compensació de crèdits.
-
Les ampliacions de fons propis per operacions amb accions pròpies o de reestructuració.
-
Les reserves de caràcter legal o estatutari. Atès que la reserva per inversió de beneficis té origen legal, no es computarà en els fons propis a tenir en compte en relació amb la reserva de capitalització.
-
Les reserves de caràcter legal o estatutari.
-
Les reserves indisponibles que es dotin per aplicació del que disposa l'article 105 d'aquesta Llei i en l'article 27 de la Llei 19/1994, de modificació del Règim Econòmic i Fiscal de les Canarias.
-
Els fons propis que corresponguin a una emissió d'instruments financers compostos.
-
Els fons propis que es corresponguin amb variacions en actius per impost diferit derivades d'una disminució o augment del tipus de gravamen d'aquest Impost.
Aquestes partides tampoc es tindran en compte per determinar el manteniment de l'increment de fons propis en cada període impositiu en què resulti exigible.
En cas d'insuficient base imposable per aplicar la reducció, les quantitats pendents podran ser objecte d'aplicació durant els períodes impositius que finalitzin en els 2 anys immediats i successius al tancament del període impositiu en què s'hagi generat el dret a la reducció, conjuntament amb la reducció que pogués correspondre, si escau, durant el període impositiu corresponent, i amb el límit del 10% de la base imposable positiva del període impositiu previ a aquesta reducció, a la integració a què es refereix l'apartat 12 de l'article 11 de la LIS i a la compensació de bases imposables negatives.
No s'entendrà que s'ha disposat de la referida reserva, en els següents casos:
-
Quan el soci o accionista exerceixi el seu dret a separar-se de l'entitat.
-
Quan la reserva s'elimini, totalment o parcialment, com a conseqüència d'operacions a les que resulti d'aplicació el règim fiscal especial establert en el capítol VII del títol VII de la LIS.
Quan l'entitat hagi d'aplicar la reserva esmentada en virtut d'una obligació de caràcter legal.
Tenint en compte que només a la finalització del període impositiu és possible conèixer l'increment de fons propis que s'hagi realitzat durant aquest període, havent-se per tant generat un increment en les reserves de l'entitat, el compliment formal relatiu a registrar en balanç una reserva qualificada d'indisponible amb absoluta separació i títol separat s'entendrà complert sempre que la dotació formal d'aquesta reserva de capitalització es produeixi en el termini legalment previst en la normativa mercantil per a l'aprovació dels comptes anuals de l'exercici corresponent al període impositiu en què s'apliqui la reducció.
En concret, a l'efecte d'aplicar una reducció en la base imposable d'un període impositiu, en què exercici econòmic de l'entitat coincideixi amb l'any natural, en la mesura en què a 31 de desembre d'aquell exercici s'hagi produït un increment dels fons propis respecte als existents a 1 de gener, en els termes definits en l'article 25 de la LIS, i s'hagi produït un increment de reserves, independentment del fet que no estigui formalment registrada la reserva de capitalització, podrà aplicar-se la reducció prevista en aquest article en la base imposable d'aquest període impositiu, disposant-se del termini previst en la norma mercantil per a l'aprovació dels comptes anuals de l'exercici per reclassificar la reserva corresponent a la reserva de capitalització, per tal que la mateixa figuri en el balanç amb absoluta separació i títol apropiat, encara que aquest compliment formal es realitzi en el balanç dels comptes anuals de l'exercici següent. Aquesta reserva serà indisponible durant el termini de 5 anys des del 31 de desembre de l'exercici en què s'apliqui la reducció.