Salta al contingut principal
Memòria 2022

4.3.3. Presentació telemàtica de declaracions tributàries

S'han adaptat 126 models a les corresponents actualitzacions normatives i al nou exercici fiscal. Entre aquestes adaptacions destaquen:

Declaracions Informatives:

S'han introduïda millores en la plataforma de presentació de les declaracions informatives, orientades a facilitar el seu emplenament al contribuent.

S'ha desenvolupat una nova infraestructura d'avisos, que en aquest 2022 s'ha habilitat per al model 190. Aquesta nova infraestructura permet al contribuent visualitzar els avisos abans i després de la presentació de les seves declaracions informatives, de cara a millorar la qualitat de les seves presentacions.

IVA (model 303):

L'any 2022 s'ha inclòs la possibilitat ja existent en IRPF d'importar un llibre registre en el model 303. El sistema d'assistència processa el llibre registre i, a partir d'ell, complimenta de manera automàtica la part corresponent de la declaració. Durant l'últim període de l'any 2022 s'ha anat un pas més enllà i s'ha habilitat l'opció de presentar conjuntament les dades d'IRPF i IVA de tot el 2022, permetent així la gestió conjunta dels llibres. D'aquesta manera, els llibres usats durant l'últim període d'IVA de l'exercici fiscal 2022 es podran utilitzar en la presentació de la Renda del 2022.

A més, s'han continuat millorant el servei PRE303, i s'han fet diverses modificacions com la inclusió del tipus del 5% a meitat d'exercici o la incorporació de noves classificacions d'activitats durant l'últim període.

Alguns d'aquests canvis també afecten a uns altres models d'IVA com el 322 i 390.

Renda Web:

A més de les adaptacions normatives s'han dut a terme diferents millores, enfocades a millorar l'emplenament voluntari de les declaracions i la seva entesa per part dels contribuents:

  • Per tal de simplificar les gestions i facilitar la seva entesa, s'ha unificat la nomenclatura de les activitats econòmiques, que ha passat a ser la mateixa a IVA i en IRPF.

  • Amb l'objectiu d'intentar reduir els  errors previsibles dels contribuents en l'emplenament de la seva declaració, s'ha incrementat el nombre de caselles que tenen un missatge informatiu seguint l'enfocament ‘behavioural insights’.

  • S'ha habilitat la devolució a comptes oberts en zona no SÀPIGA

  • S'ha ampliat l'abast dels serveis de Renda de l'app, permetent a més de la presentació de les declaracions individuals, la presentació de les declaracions conjuntes i de totes les declaracions individuals de la unitat familiar.

  • Respecte als llibres registre, s'ha millorat el servei oferint per a les empreses de desenvolupament un servei de validació dels llibres registre.

  • En la campanya d'assistència telefònica s'ha habilitat el sistema d'identificació de Cl@vePIN, millorant així el model d'assistència de l'Agència Tributària i permetent amb això que el contribuent pugui realitzar el pagament telefònic de la seva declaració durant la mateixa trucada.

  • Per a les empreses de desenvolupament que es connecten amb els sistemes de l'Agència Tributària, s'ha actualitzat el sistema de presentació directa. S'ha passat a utilitzar "PresDirecta2", de la qual resposta és en format JSON.

Societats Web (model 200):

Com a novetats a destacar del model, està la creació de la figura del Tax Exit i l'ampliació de les dades fiscals que s'incorporen automàticament a la declaració.

D'altra banda, l'any 2022 es va implantar un nou sistema d'avisos i advertències que millora el compliment voluntari, ampliant la informació que reben els contribuents sobre els possibles errors de les seves declaracions.

Règim Consolidat de Societats (model 220):

Igual que en el model 200, en aquest model es va incloure la figura de l'impost de sortida (tax exit) i el nou sistema d'avisos.

A més, l'any 2022 es va modificar el criteri del repartiment de crèdits, i es va oferir una opció que permet als contribuents mantenir el criteri anterior.

També s'ha fet un gran esforç a facilitar el seu emplenament incloent un sistema d'ajuts.

Ajuts directes:

Durant el 2022 s'ha donat suport a diferents ajuts directes sorgides del Reial Decret llei 6/2022, de 29 de març, del Reial Decret llei 11/2022, de 25 de juny, del Reial Decret llei 14/2022, d'1 d'agost, i del Reial Decret llei 20/2022, de 27 de desembre (aquest últim amb aplicació el 2023).

Consulta de les declaracions:

S'ha desenvolupat i publicat a la Seu una nova aplicació de consulta de les declaracions, més moderna i fàcil d'utilitzar.

Cal destacar igualment les següents novetats associades als serveis d'Internet:

Dades fiscals de Renda: Les dades fiscals de renda 2021 incorporen les següents novetats: modificacions provinents d'informatives 2021, incorporació d'informació d'ingressos a compte repercutits en el supòsit de retribucions en espècie en rendes del treball de no residents per a contribuents que al seu torn tenen rendiments del treball IRPF, incorporació d'informació de base de retencions i ingressos a compte en operacions de rendiments d'assegurances, restabliment d'informació d'arrendaments de pisos turístics, informació d'inversions en empreses de nova o recent creació i missatge sobre la incompatibilitat de deduccions amb les establertes per les Comunitats Autònomes, imports d'aportacions i contribucions d'excessos no reduïts de les aportacions i contribucions a sistemes de previsió social pendents de reduir d'exercicis anteriors, millores internes per al trasllat a Renda Web i per a les funcions de control de l'Agència Tributària.

Dades fiscals de Societats: s'inclou un nou concepte de correccions al resultat Compte Pèrdues i Guanys per traslladar aquestes partides de la declaració de l'exercici anterior. Així mateix, s'incorpora el càlcul de bases imposables negatives pendents de compensar d'exercicis anteriors que suposa un avenç a avançar la informació de control a la fase d'assistència (poder visualitzar en dades fiscals els càlculs realitzats per l'Agència Tributària abans de presentar la seva declaració). Finalment, també s'ofereix informació sobre pisos turístics gràcies al model 179.

Els meus pagaments: A través d'aquest nou servei els contribuents poden consultar tots els pagaments que han realitzat a l'Agència Tributària. Així, poden consultar les seves dades i verificar que han realitzat correctament els seus pagaments, el que simplifica les seves gestions i facilita el compliment voluntari de les seves obligacions.

Cita prèvia de Renda 2021: Aplicació per sol·licitar cita per Internet de Renda telefònica i presencial tenint en compte totes les especialitats requerides per la configuració de la campanya.

Pla li truquem (PLL) Renda 2021: Plataforma de gestió telefònica automatitzada per efectuar trucades de sortida per a l'atenció de cites en campanya de renda 2021.

Nova aplicació de Cita Prèvia General: El novembre de 2022 es va publicar una nova aplicació de Cita Prèvia General per a contribuents concorde al nou model d'informació i assistència de l'Agència Tributària, que utilitza un llenguatge més comprensible i millora la seva usabilitat i maneig en dispositius mòbils. Aquesta aplicació de cita prèvia consta de quatre passos: “per a qui” es desitja sol·licitar la cita, “per a què”, ja sigui per haver rebut una carta o per a unes altres gestions, “selecció” de la cita i “confirmació” de la cita. Una vegada posada ja en funcionament la primera versió de l'aplicació de cita prèvia, durant 2023 es duran a terme successives millores, com ara l'oferiment de canals d'atenció immediata (assistència telefònica immediata, xat i videoassistència) o l'ampliació del nombre de serveis per als quals està disponible. El desembre de 2022 també es va adaptar la cita telefònica per permetre la seva prestació pel centre d'atenció telefònica unificat, utilitzant-se per primera vegada en el servei de certificats tributaris.

En el Gràfic núm. 47. Evolució de les declaracions de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques presentades per mitjans telemàtics (Annex) es mostren les xifres que reflecteixen el desenvolupament en aquest àmbit.

D'altra banda, s'ha implantat el sistema de NRC en línia, el que ha suposat un canvi radical en la informació que té l'Agència Tributària sobre els pagaments que rep. El sistema NRC en línia té tot un conjunt de funcionalitats i subsistemes associats que milloren el control, la gestió i la consulta tant individual com avançada dels pagaments. També durant aquest 2022 s'ha estat treballant en una forma més àgil de gestionar l'anul·lació dels NRC associats als models 576 i 696; aquest desenvolupament es posarà en funcionament durant 2023.

Durant l'any 2022 s'ha estat treballant en l'adaptació dels models i els seus pagaments per poder habilitar entre 2023 i 2024 el pagament de les liquidacions i autoliquidacions a través de domiciliacions en entitats no col·laboradors de la zona SEPA.