Salta al contingut principal
Memòria 2022

4.3.6. Sistemes informàtics de facilitació de declaracions duaneres

Un dels elements fonamentals per garantir l'aplicació uniforme de la normativa duanera de la Unió són els sistemes informàtics, un dels pilars bàsics de la Unió duanera.

Per complir amb els requisits de dades i formalitats recollits en el codi duaner de la Unió, els Estats membres porten anys desenvolupant les aplicacions necessàries, conforme al calendari aprovat en l'àmbit de la Unió.

Durant l'any 2022 s'ha posat en producció el nou sistema d'exportació, que harmonitza totalment les dades de les declaracions en tots els Estats membres i dona suport a la comunicació entre aquests en els casos en què la mercaderia abandona la Unió per un Estat membre diferent d'aquell on està establert l'exportador.

Addicionalment, permet el despatx centralitzat d'exportació partint de qual l'exportador pot presentar la declaració en un Estat membre diferent d'aquell on les mercaderies es carreguin per a l'exportació. El despatx centralitzat suposa un gran avantatge per a operadors que exporten des de diversos Estats membres, doncs podran centralitzar totes les seves declaracions en una única duana. Avui dia, només Espanya i Alemanya han desenvolupat el sistema necessari.

A l'àmbit nacional, en relació amb el control de prohibicions i restriccions, el legislador, tant nacional com europeu, continua introduint nous controls sobre mercaderies introduïdes en la Unió o exportades d'ella. A aquests efectes, l'informe elaborat pel “Wise persons Group” sobre la reforma de la Unió Duanera de la Unió Europea publicada a març de 2022 va identificar un total de 378 normatives europees que inclouen prohibicions o restriccions sobre el comerç exterior, a les que cal afegir les nacionals.

A l'efecte d'aplicar aquest extens i variat conjunt de normes, la Duana treballa juntament amb els òrgans competents a l'àmbit nacional per a l'aplicació dels controls en qüestió de la manera més eficaç i amb el menor impacte possible en el comerç.

En aquella línia, s'ha continuat treballant en el desenvolupament de la finestreta única duanera (VUA) que permet, entre altres qüestions, centralitzar la informació i la documentació remesa pels operadors econòmics a les diferents autoritats relacionades amb el comerç exterior, evitant duplicitats i facilitant la tramitació administrativa. Aquest projecte, en constant desenvolupament i creixement, es veu actualment impulsat per la publicació del Reglament (UE) 2022/2399 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de novembre de 2022, pel qual s'estableix l'entorn de finestreta única de la Unió Europea per a les duanes i pel qual es modifica el Reglament (UE) núm. 952/2013.

La finestreta única promou la simplificació dels processos de despatx de mercaderies a favor dels operadors econòmics. Els entorns de finestreta única nacionals per a les duanes han de convertir-se en un canal únic que, sens perjudici de l'ús d'uns altres canals de comunicació existents, pugui ser utilitzat pels operadors econòmics per comunicar-se amb les autoritats duaneres i les autoritats competents associades. Tanmateix, aquests entorns no han de limitar ni obstaculitzar cap altra forma de col·laboració entre les autoritats duaneres i les autoritats competents associades per coordinar els controls entre ambdues de conformitat amb l'article 47, apartat 1, del Reglament (UE) núm. 952/2013.

Com a novetat especialment rellevant per als operadors de comerç exterior durant 2022, l'Agència Tributària ha desenvolupat un punt únic d'entrada (PUE ROHS) per a un nou control previ a la importació sobre aparells elèctrics i electrònics i piles i acumuladors.

La competència per realitzar aquest control, que té per objecte garantir que aquests productes no comporten cap risc per a la seguretat dels usuaris, correspon a l'àmbit nacional al Servei d'Inspecció SOIVRE del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, corresponent a l'Agència Tributària garantir que qualsevol mercaderia sotmesa a aquest control disposa d'autorització d'aquest Servei.

Aquest PUE ROHS permet, tant a través de serveis web totalment automatitzats com mitjançant formularis en seu electrònica, l'enviament i recepció de la informació necessària per al control, a la Seu electrònica de l'Agència Tributària, que s'encarrega de la comunicació amb el SOIVRE, evitant que l'operador hagi de duplicar els enviaments.

L'ús del PUE i la integració de les tramitacions permetrà agilitzar la tramitació i reduir errors suposant un gran avenç en el desenvolupament de la finestreta única duanera.