Salta al contingut principal
Memòria 2022

4.3.7. Altres nous tràmits telemàtics

Utilització dels assistents virtuals

L'estratègia del disseny de noves eines d'assistència digital s'ha aplicat també en Censos, Renda i Duanes.

L'Agència Tributària ha desenvolupat un nou sistema d'intel·ligència artificial com a forma de proporcionar informació personalitzada. A aquest sistema respon l'Assistent virtual de Renda, a través del qual el contribuent pot formular les seves pròpies preguntes, que es respondran de forma personalitzada, sobre les principals qüestions que planteja l'Impost sobre la Renda de les Persones físiques (obligació de declarar, com declarar nòmines, lloguers, venda d'immobles o productes financers, ajuts obtinguts o quines deduccions aplicar, entre altres) així com els dubtes més habituals de Campanya.

Si es necessita informació addicional, s'ofereix a l'usuari la possibilitat d'accedir a l'‘Informador’, que ofereix els blocs d'informació estructurats en una sèrie d'apartats i, quan la informació de qualsevol de les dues eines no resolgui tots els seus dubtes, el contribuent pot connectar-se per xat amb especialistes de l'Administració Digital Integral (ADI) – en horari de nou del matí a set de la tard –, obtenint així una assistència personalitzada per a les qüestions que hagin quedat pendents de resoldre.

Tot això es completa amb l'Informador de Renda per a activitats econòmiques.

També es troba disponible l'“Assistent Virtual” del Sistema de Subministrament Immediat d'Informació (SII). Aquesta eina permet obtenir respostes de forma interactiva i en llenguatge natural als dubtes relacionats amb el SII. En relació amb el mateix també està operatiu un altre assistent, la calculadora de terminis SII, que permet realitzar el càlcul de terminis per a la remissió de registres de factures.

L'experiència favorable obtinguda amb aquelles eines ha permès fer extensible aquest instrument a l'Assistència Integral a tots els contribuents a l'IVA, implantant l'Assistent Virtual de l'IVA, que permet obtenir informació sobre nombroses qüestions relacionades amb aquest impost: comerç exterior, modificació de base imposable i rectificació de deduccions, operacions immobiliàries, facturació i registre, subjecció i exempcions, càlcul d'IVA transferit (meritació, base imposable i tipus impositius), deduccions i devolucions. En aquest àmbit també es troben operatives la calculadora de terminis de modificació de bases imposables d'IVA, el qualificador immobiliari, que permet consultar la tributació d'una operació per IVA o ITP, i l'eina “localitzador” de prestació de serveis i d'entrega de béns, que possibilita determinar on es localitza i tributa a IVA una operació.

En l'àmbit de duanes, s'ha desenvolupat l'Informador de Duanes-Envasos de Plàstic No Reutilitzables-, per oferir informació sobre aquest canvi normatiu.

Durant tot l'any 2022, la utilitat del sistema es veu reflectida en els 1.572.634 accessos a les diferents eines d'assistència virtual, entre les que destaquen: 285.865 accessos a l'assistent virtual de l'IVA, 62.829 a l'assistent virtual del SII, 18.629 a l'assistent de Renda d'Immobles, 337.005 a l'Informador de Renda, 42.530 a l'Informador de Renda d'activitats econòmiques, 288.378 als localitzadors d'Entrega de béns (87.122) i prestació de serveis (201.256), 310.863 a l'Informador Censal, 47.691 al Qualificador d'operacions immobiliàries, i 178.844 a l'Informador de Duanes.

A més, s'han efectuat 439.280 accessos a les eines d'ajuda, com són els ajuts a l'emplenament del model 303, 390 o les calculadores de terminis, de modificació de bases imposables d'IVA, de prorrata i diferenciador de sectors d'activitat.  

Noves calculadores d'ajuda de Recaptació: Terminis de pagament i Càlcul d'interessos i ajornaments

Es tracta de dos innovadors serveis llocs a disposició dels ciutadans que permeten realitzar les seves consultes 24h al dia 365 dies a l'any. Tot això sense necessitat d'haver de desplaçar-se ni contactar amb les oficines de l'Agència Tributària.

El primer, denominat “Calculadora de terminis de pagament”, permet realitzar consultes personalitzades dirigides a conèixer la data límit per al pagament de deutes tributaris i no tributàries gestionades per l'Agència Tributària.

D'aquesta manera, tenint coneixement de la data exacta, els ciutadans estaran en disposició de verificar, d'una banda, la situació del deute, coneixent si ja ha vençut o no el termini de pagament; i, per un altre, les possibles actuacions que de la mateixa es puguin o hagin de derivar. Si no hagués vençut es coneixeria el temps pendent per al mateix i si hagués vençut es coneixeria la data d'inici de les actuacions executives.

El segon, denominat “Calculadora d'interessos i ajornaments”, permet conèixer els interessos legals i/o de demora que puguin resultar aplicables als deutes, tributàries i/o no tributàries. 

Aquest servei d'ajuda es divideix en tres grans blocs: un destinat a conèixer els interessos aplicables als deutes objecte d'ajornament i/o fraccionament, un altre per conèixer els interessos aplicables als deutes tributaris i, un tercer destinat a conèixer els interessos aplicables als deutes no tributaris.

D'aquesta manera, els ciutadans podran calcular fàcilment les quanties que són aplicables en concepte d'interessos als deutes durant el període o períodes que resultin exigibles, així com conèixer l'interès concret que ha estat aplicat i el seu desglossament per dies.

Aquests nous serveis han estat molt ben acollits, registrant les següents dades d'ús per a l'any 2022: per a la calculadora de terminis de pagament, 86.655 accessos; i per a la calculadora de Càlcul d'interessos i ajornaments, 586.911 accessos.

Posada en marxa de l'intercanvi periòdic d'operacions de l'Índex Únic Notarial (IUN) amb el Consell General del Notariat (CGN)

Aquest intercanvi es va establir durant el segon semestre del 2021 d'acord amb el conveni signat entre el CGN i l'Agència Tributària. Es reben a l'Agència Tributària les operacions del IUN (des de l'1 de gener del 2018 incloses) que són d'interès per als processos dels diferents Departaments de l'Agència Tributària (Gestió, Inspecció, Recaptació).

El 2022 s'ha treballat en l'explotació d'aquesta informació que s'està rebent a l'Agència Tributària, essent la primera fita del 2022 la generació per part de l'Agència Tributària dels registres del model 198 (exercici 2021) dels Notaris a partir de les operacions IUN rebudes, ja que el Consell General del Notariat no realitzarà la presentació dels models 198 (exercici 2021) dels Notaris el gener 2022 (i exercicis següents) perquè aquesta obligació es considera complerta normativament per la remissió de les operacions IUN equivalents. També s'han inclòs les operacions IUN en eines Zújar per a una explotació més completa d'aquesta informació.