Salta al contingut principal

Eixamplament de les bases imposables. Indicador I del Pla Estratègic

L'objectiu estratègic de l'Agència Tributària és la millora del compliment voluntari de les obligacions tributàries; per assolir-ho utilitza una combinació de mesures d'una àmplia índole que van des de l'educació civicotributària, la informació i assistència, la prevenció del frau tributari i duaner, les actuacions de control a posteriori, l'impuls de modificacions normatives antifrau, els acords amb uns altres organismes, les relacions cooperatives, etc.

Per poder mesurar l'evolució del resultat de les seves actuacions en el mitjà termini, el Pla Estratègic de l'Agència Tributària 2020-2023 va establir set indicadors estratègics, de la qual evolució fins al 2018 es va recollir en la redacció inicial. Anualment s'actualitzen les dades inicialment reflectides, essent l'última actualització de data 31 de desembre de 2021.

Per al mesurament de l'evolució del compliment voluntari podria semblar preferent analitzar l'evolució dels ingressos tributaris; tanmateix, els mateixos es veuen condicionats per una sèrie de variables externes (creixement econòmic, evolució de la demanda interna, taxa d'ocupació, inflació, canvis normatius, ritme de les devolucions, etc.) que fan que la seva utilització per al mesurament pretès – l'evolució del compliment voluntari – no sigui suficientment consistent.

Per això, davant els ingressos tributaris (que no són una altra cosa que les quotes declarades pels contribuents) existeix una altra magnitud tributària subjecta a menys variables externes i que per això distorsiona menys la comparativa: la base imposable.

Per base imposable s'entén la magnitud dinerària (o d'una altra naturalesa) que serveix de referència per calcular la quota tributària, és a dir, la quantitat sobre la qual s'aplica el tipus de gravamen (percentatge). Si sumem les bases imposables dels diferents tributs i, a més, corregim els canvis normatius entre un any i un altre – perquè siguin comparables – obtenim la base imposable agregada en termes homogenis.

Per poder avaluar si el compliment tributari millora hem de comparar les taxes de variació de la base imposable agregada amb magnituds macroeconòmiques adequades que guardin la major relació possible amb els ingressos fiscals, com són el  PIB nominal o la demanda interna nominal.

Així, el Pla Estratègic considera que l'indicador que reflecteix de forma més fidedigna com evoluciona el comportament fiscal al nostre país és el que compara l'evolució diferencial de les bases imposables agregades amb la de les magnituds macroeconòmiques de referència. Aquest indicador estratègic analitza si el percentatge d'increment de les bases imposables agregades és superior al de demanda interna nominal durant el cicle econòmic alcista.

Cal tenir en compte que les xifres tant de demanda interna com de bases imposables estan subjectes a revisió durant com a mínim dos anys, fet que suposa assumir aquestes estimacions de l'efecte eixamplament amb una certa provisionalitat.

D'altra banda, sempre cal tenir en compte que l'evolució d'aquest indicador estratègic està condicionada pel cicle econòmic : per exemple, en les fases baixistes del cicle econòmic (any 2020) alguns components de les bases (beneficis empresarials, guanys patrimonials, rendes de capital, consums nominals de carburants) reaccionen amb més intensitat que la dels seus equivalents en Comptabilitat Nacional, al que s'afegeix l'efecte distorsionador de la pandèmia sobre la precisió i qualitat de les seves estimacions en 2020-2021.

Amb totes les precisions anteriors, es pot afirmar – i comprovar –, que durant l'últim període de sis anys (2016-2021) la base imposable agregada ve registrant augments superiors als de la demanda interior nominal, amb un diferencial acumulat durant el període d'11,8 punts (a destacar l'impuls de gairebé cinc punts el 2021), el que té un efecte positiu en la recaptació i permet inferir una millora en el compliment voluntari durant el període analitzat, que com a l'inici s'ha assenyalat constitueix l'objectiu estratègic de l'Agència Tributària.

Gràfica Evolució 2016 - 2021 base imposable agregada vs demanda interior nominal