Salta al contingut principal

La conjuntura econòmica del primer trimestre en les estadístiques tributàries

Les estadístiques tributàries que s'han anat publicant durant les últimes setmanes tanquen les dades del primer trimestre de l'any i permeten fer una primera valoració de l'evolució de l'economia durant aquell període. El conjunt de gràfics que acompanyen aquestes línies il·lustren els principals resultats.

El tret més innovador i destacat de la conjuntura recent és el repunt que es va produir en l'activitat real durant el primer trimestre. Com s'aprecia en el Gràfic 1, que recull els resultats de l'informe mensual de vendes, treball i salaris de les Grans Empreses  i del trimestral de vendes, treball i salaris de les Grans Empreses i de les pimes societàries, les vendes en termes reals van créixer durant aquest trimestre en contrast amb la tendència desaccelerada que havien mostrat en tot l'any 2023. Ja havia signes d'aquest repunt en les dades que es van ser coneixent a final d'aquell any gràcies a les notes setmanals que informen sobre l'evolució de les vendes diàries en les empreses acollides al Sistema Immediat d'Informació (SII) de l'IVA. També es podia advertir la millora en la nova estadística (Avenç de Vendes Interiors a Grans Empreses i Pimes ) que utilitza igualment la informació del SII, però ara amb la perspectiva afegida de les empreses que compren o venen a aquelles empreses. D'aquesta manera el col·lectiu del que es disposa d'informació s'amplia des de les, aproximadament, 75 mil empreses incloses en el SII a tota la població i amb això es guanya un indicador avançat d'alta freqüència i gran cobertura i, a més, amb representació de tots els sectors, inclosos aquells en els que hi ha major presència de pimes.

Com es comprova en el Gràfic 2, la millora de l'activitat real ha de veure amb les menors pèrdues que es van observar en les exportacions durant el primer trimestre. Les vendes interiors havien anat remuntant en el tram final de l'any passat, però llavors encara les exportacions estaven en una fase molt negativa que es prolongava gairebé des dels primers mesos de l'any. Durant el primer trimestre les exportacions van seguir perdent posicions respecte a l'any passat, però a menor ritme, el que, juntament amb una certa estabilització de les vendes interiors, va permetre que el resultat final en les vendes totals fora el comentat.

Al mateix temps que ocorria el repunt en termes reals, van continuar relaxant-se les tensions de preus. El Gràfic 4, en què es representen les taxes interanuals de les vendes totals en termes nominals, mostra la dràstica frenada que es va donar durant el segon trimestre de 2023 (adverteixi's que, encara que els Gràfics 1 i 2 tenen un perfil similar, les taxes del primer trimestre són molt diferents). La resta de l'any 2023 i el començament del 2024, amb alguns dels preus caient (en particular els energètics), el creixement de les vendes nominals es va situar al voltant de zero. Com s'assenyalava en una entrada anterior d'aquesta newsletter en la que es comentava el tancament de 2023, aquest magre resultat de les vendes pot induir a error en la interpretació de la conjuntura o que resulti paradoxal que els ingressos continuïn creixent a bon ritme (fins al març un 7,5%; veure l'Informe Mensual de Recaptació Tributària ) amb increments de les vendes tan reduïts. La contradicció s'explica quant es té en compte la caiguda al mateix temps de les compres. En el Gràfic 4 figuren les dues evolucions, la de les vendes i la de les compres, i la seva diferència, el valor afegit. Com es pot veure, encara que les vendes no ofereixin pràcticament cap augment respecte al mateix trimestre de l'any passat, el valor afegit sí, alguna cosa superior al 4%. La tendència, efectivament, també és de progressiva moderació, sempre en termes nominals, però la taxa és ja més propera al que van créixer la demanda i el consum interior en aquests primers compassos de 2024.   

El panorama es completa amb la informació publicada a l'Observatori de marges empresarials. Les dades que s'ofereixen en aquest portal permeten analitzar l'evolució del valor afegit i la seva descomposició en despeses de personal i resultat brut d'explotació, per diferents tipus d'empreses (societats i empreses personals en estimació objectiva), per activitats o per diverses mesures (marge respecte a vendes o respecte a valor afegit). Els Gràfics 5 a 8 reuneixen els resultats més destacats.