7.3.5.6. Arrendamento

Inclúense neste apartado os inmobles que no exercicio estivesen arrendado, subarrendados ou cedidos a terceiros ou cando o propietario percibise rendementos pola constitución ou cesión de dereitos ou facultades de uso ou gozo (usufruto).

No caso de que o inmoble tivese durante o exercicio outros usos tamén teraos que marcar e reflectir os datos adicionais que se soliciten.

Lembre que na incorporación só se trasladan os datos identificativos dos inmobles arrendados.

Os ingresos e gastos téñense que cubrir na propia declaración. Para iso pode picar "editar" nos inmobles arrendados e consignar os importes no apartado de "Información adicional". Tamén pode acceder desde a "pendente" que aparece na columna do resumo de declaracións.

Información adicional

Na xanela de "Información adicional" consignará:

1. Datos do arrendamento

• Tipo de arrendamento: terá que reflectir a clave 1 (con redución do 60 %) ou 2 (sen redución do 60 %) segundo cal sexa o seu caso.

Se durante o exercicio tivo, para o mesmo inmoble, varios contratos de arrendamento do Tipo 1, ou arrendamentos do Tipo 1 e arrendamentos do Tipo 2, terá que reflectir máis dun arrendamento (o programa permite un máximo de 3 contratos de arrendamento).

Picando en “Alto Arrendamento” irá dando de alta os distintos arrendamentos consignando para cada un os datos correspondentes.

• O número total de días en que o inmoble estivo arrendado en 2023.

• Número de días de duración deste contrato de arrendamento en 2023. Este dato será trasladado polo programa á xanela de "Amortización do inmoble "

• A data de contrato de arrendamento só para arrendamentos Tipo 1 (se a data do contrato fose anterior á data de adquisición consignarase como data do contrato a de adquisición).

• O NIF do arrendatario/s, ou se é o caso o nº de identificación no país de residencia, deberá cubrirse só para os arrendamentos con dereito á redución do 60 %(Tipo 1). Poderase capturar un máximo de tres contratos de arrendamento cada ano por cada un dos inmobles e 3 nifs de arrendatarios por cada un dos tres contratos.

2. Ingresos íntegros e gastos deducibles

Para cada inmoble consignarase  os ingresos  derivados do mesmo e o importe dos gastos necesarios para a obtención deses rendementos.

As cantidades pendentes de deducir de 2019, 2020, 2021 e 2022 correspondentes a gastos de reparación e conservación e intereses e outros gastos de financiamento, consignaranse, se non constasen, de maneira global con independencia dos tipos de arrendamentos que o inmoble tivese no exercicio ao ser un recadro único por inmoble.

Picando na icona "Máis info" que se encontra a continuación do recadro 0108 ábrese unha xanela en que se visualizarán os intereses e gastos de reparación pendente de aplicación ao inicio do período, os aplicados no mesmo e as pendentes de aplicación para exercicios futuros.

O importe total a deducir por estes gastos canda os que por estes mesmos conceptos incorrésese no exercicio, non poderá exceder, para cada ben ou dereito, da contía dos rendementos íntegros obtidos. O cálculo será realizado polo programa.

No caso de gastos de reparación e conservación de 2023, de formalización de contrato, de defensa xurídica, de servizos persoais reportados por terceiros e de melloras, non cómpre que reflicta o NIF de quen realizan as obras ou prestan os distintos servizos e tampouco a data de realización das melloras por ser datos de formalización voluntaria.

Non obstante, se opta por cubrir os devanditos datos, picando na icona "Máis info" que se encontra a continuación do recadro 0149 ábrese unha xanela en que se visualizarán os mesmos.

3. Arrendamentos a familiares

Deberá indicar SI ou NON no recadro establecido para ese fin.

No suposto de que o arrendatario do ben inmoble sexa o cónxuxe ou un parente, incluídos os afíns, ata o terceiro grao inclusive, o rendemento neto total non poderá ser inferior ao que resulte de aplicar as regras do apartado Imputación de Rendas Inmobiliarias.

Polo tanto, ademais de facer constar os ingresos e gastos deberá indicar neste recadro o rendemento mínimo computable segundo o exposto no parágrafo anterior.

Se existisen varios arrendatarios, subarrendatarios, adquirentes ou cesionarios e non todos fosen familiares deberá dar de alta outro arrendamento picando “alto arrendamento” co fin de reflectir de maneira separada os datos relativos aos rendementos correspondentes a familiares e ao resto.

1. Amortización
  2. Exemplos de formalización