Manual práctico de Sociedades 2023.

Liberdade de amortización de instalacións que utilicen enerxía de fontes renovables

O Real Decreto-lei 18/2022, do 18 de outubro, introduce unha nova disposición adicional décimo sétima da LIS pola que os contribuíntes poderán amortizar libremente nos períodos impositivos que se inicien ou conclúan en 2023, os investimentos que se efectúen en instalacións destinadas ao autoconsumo de enerxía eléctrica, así como aquelas instalacións para uso térmico de consumo propio, sempre que utilicen enerxía procedente de fontes renovables e substitúan instalacións que utilicen enerxía procedente de fontes non renovables fósiles, e que sexan postas a disposición do contribuínte a partir da entrada en vigor do Real Decreto-lei 18/2022 (20 de outubro) e entren en funcionamento en 2023.

A contía do investimento que poderá beneficiarse do réxime de liberdade de amortización será de 500.000 euros.

Para a aplicación deste suposto de liberdade de amortización cómpre que durante os 24 meses seguintes á data de inicio do período impositivo en que os elementos adquiridos entren en funcionamento, mantéñase o cadro de persoal media total da entidade respecto da cadro de persoal medio dos doce meses anteriores.

Ademais, os contribuíntes deberán estar en posesión da documentación que acredite que o investimento utiliza enerxía procedente de fontes renovables. Esta documentación variará segundo o tipo de enerxía renovable.

Non poderán acollerse a este incentivo os edificios e aquelas instalacións que teñan carácter obrigatorio en virtude da normativa do Código técnico da Edificación, aprobado polo Real decreto 314/2006, do 17 de marzo, non sendo que a instalación teña unha potencia nominal superior á mínima esixida.

Este suposto de liberdade de amortización é incompatible co suposto de liberdade de amortización do artigo 102 da LIS previsto para as entidades de reducida dimensión, polo que as devanditas entidades deberán optar por aplicar un dos dous incentivos fiscais.

Pode consultar as particularidades deste novo incentivo fiscal no Capítulo 5 deste Manual Práctico.