Impostos sobre o Alcohol e Bebidas Alcohólicas
Obtén información sobre a fiscalidade sobre o alcohol
Criterios para determinar a condición de establecemento elaborador de bebidas alcohólicas que cumpre os requisitos de "pequeno" e "independente" conforme á Directiva 92/83/CEE
A Directiva 92/83/CEE do Consello, do 19 de outubro de 1992, relativa á harmonización das estruturas dos impostos especiais sobre o alcohol e bebidas alcohólicas, permite aos Estados membros dispor na súa lexislación nacional de tipos impositivos reducidos aplicables ás bebidas alcohólicas que se poñan a consumo no seu ámbito territorial esixindo, como requisito para a súa aplicación, que as bebidas alcohólicas se fabriquen por establecementos autorizados que cumpran cos requisitos para ser considerados como “pequenos” e “independentes”.
Os requisitos que debe cumprir o fabricante da bebida alcohólica para ser considerado “pequeno” ou “independente” están recollidos nos artigos 4, 9 bis, 13 bis, 18 bis e 22 da Directiva 92/83/CEE, e refírense ao volume de produción e á independencia física, xurídica e económica dos produtores de bebidas alcohólicas.
Para interpretar o requisito referido ao volume de produción da empresa debemos entender que:
Aplícase independentemente para cada categoría bebida alcohólica.
Refírese á produción total anual do ano anterior. No caso dun produtor de nova creación, refírese á produción total anual estimada.
A Directiva 92/83/CEE esixe un límite de volume de produción de xeito que os Estados membros que na súa lexislación nacional recoñezan un tipo reducido poderán esixir un volume de produción igual ou inferior ao devandito límite.
No caso do viño, o requisito de volume de produción que debe cumprirse e acreditarse fai referencia á produción media anual durante polo menos tres campañas vitivinícolas consecutivas.
Para interpretar o requisito referido á independencia xurídica e económica do produtor de bebidas alcohólicas debemos entender que:
Dous produtores de bebidas alcohólicas son independentes xurídicas e economicamente entre se cando un non exerce influencia sobre a toma de decisións comerciais (política de prezos ou compras, por exemplo) do outro.
Dous produtores de bebidas alcohólicas son independentes xurídicas e economicamente entre se cando a empresa á que pertence un non participa en máis do 50 %do capital social da empresa á que pertence o outro.
Dous produtores de bebidas alcohólicas son independentes xurídicas e economicamente entre se cando a empresa á que pertence un non participa na empresa á que pertence o outro ou, se participa, non controla a maioría dos dereitos de voto.
Para interpretar o requisito referido á utilización polo produtor de instalacións fisicamente separadas das de calquera outro produtor debemos entender que:
Enténdese por instalacións as salas ou áreas utilizadas polo produtor onde se encontra o equipo técnico requirido para a produción de bebidas alcohólicas. As terras de cultivo non se consideran parte das instalacións.
Este requisito é esixible entre produtores que produzan o mesmo tipo de bebida alcohólica.
Este requisito non é esixible ás pequenas destilerías independentes.
Este requisito inclúe as instalacións alugadas polo produtor non sendo esixible a propiedade.
Enténdese cumprido este requisito se diferentes produtores comparten as mesmas instalacións sempre que non utilícenas ao mesmo tempo (por exemplo, un produtor que usa as instalacións soas os primeiros seis meses do ano e outro produtor que as usa os 6 meses seguintes).
Para interpretar o requisito referido a que o produtor de bebidas alcohólicas non produza baixo licenza debemos entender que:
Este requisito é esixible para cada categoría de bebida alcohólica por separado.
A produción de bebidas alcohólicas faise baixo licenza cando está suxeita a calquera forma de autorización que faga que a produción non sexa completamente independente do terceiro que concedeu a autorización. Tal é o caso da autorización concedida para explotar unha patente, unha marca ou un proceso de produción que pertence a ese terceiro.
Se só unha parte da bebida fabricada prodúcese baixo licenza, o produtor non ten dereito a aplicar o tipo reducido a ningunha cantidade do mesmo tipo de bebida alcohólica.
Para interpretar a excepción que permite que dous ou máis pequenos produtores cooperen e sexan considerados como un pequeno produtor independente debemos entender que:
Os produtores que cooperan poden ser legal e xuridicamente dependentes entre eles, pero deben ser independentes legal e xuridicamente de terceiros.
Os produtores que cooperan poden producir baixo licenza entre eles, pero non baixo licenza de terceiros.
Os produtores que cooperan poden compartir un mesmo local ao mesmo tempo entre eles, pero non con terceiros cos que deben estar fisicamente separados.