9.1.1. Adquisició, construcció, rehabilitació i ampliació de l'habitatge habitual
-
Tindran dret a aplicar la deducció per inversió en habitatge habitual per les quantitats satisfetes en l'exercici els contribuents que complisquen els següents requisits:
-
Si es tracta d'adquisició que la mateixa s'haja adquirit jurídicament amb anterioritat a 1 de gener de 2013 o amb posterioritat a esta data, sempre que en este últim cas s'hagueren satisfet quantitats per a la construcció abans de l'1 de gener de 2013 i la finalització de les obres s'haguera produït en un termini no superior a quatre anys, ampliable a uns altres quatre com a màxim en casos excepcionals, des de l'inici de la inversió.
Per tant, les obres haurien d'haver acabat abans de l'1 de gener de 2017 o, en el cas d'ampliació, abans de l'1 de gener de 2021.
No obstant això, degut a la situació de crisi sanitària ocasionada amb la COVID-19 a l'efecte del còmput del termini no es té en compte el període comprés entre el 14 de març i el 30 de maig de 2020 (78 dies). En conseqüència, els contribuents van tindre de termini per a finalitzar les obres fins el 19 de març de 2021.
A partir d'aquella data, no podran aplicar la deducció per habitatge habitual en la modalitat de construcció. No obstant això, aquells contribuents que hagueren acabat les obres i adquirit jurídicament la propietat de l'habitatge, abans d'este termini, podran seguir practicant la deducció per les quantitats satisfetes en l'exercici destinades a l'adquisició del seu habitatge habitual.
-
En el cas d'obres de rehabilitació de l'habitatge habitual, que hagen satisfet quantitats per tal concepte amb anterioritat a 1 de gener de 2013, sempre que a més les obres estiguen acabades abans d'1 de gener de 2017.
-
En el cas d'ampliació d'habitatge habitual que hagen satisfet quantitats per tal concepte amb anterioritat a 1 de gener de 2013 sempre que, a més, les obres estiguen acabades abans d'1 de gener de 2017.
A més, és necessari que el contribuent haja practicat la deducció per este habitatge el 2012 o en anys anteriors, fora que no l'haja pogut practicar perquè l'import invertit en la mateixa no haja superat les quantitats invertides en habitatges anteriors, en la mesura que hagueren sigut objecte de deducció i, si escau, l'import dels guanys patrimonials exempts per reinversió.
-
En els supòsits de nul·litat matrimonial, divorcie o separació judicial, el contribuent podrà seguir practicant la deducció per les quantitats satisfetes durant el període impositiu per a l'adquisició de la que va anar durant la vigència del matrimoni el seu habitatge habitual, sempre que continue tenint esta condició per als fills comuns i el progenitor en de la qual companyia queden.
També podrà practicar-se la deducció per les quantitats satisfetes, si escau, per a l'adquisició de l'habitatge que constituïsca o constituïsca el seu habitatge habitual, en este cas la base de deducció serà conjunta per als dos habitatges de (9.040 euros anuals).
-
Si en virtut de la sentencia judicial de divorcie el contribuent satisfà la totalitat dels pagaments del préstec per a l'adquisició de l'habitatge habitual que en el seu moment li va anar concedit conjuntament a ambdós cònjuges i per de la qual amortització venien practicant els dos abans d'1 de gener de 2013 la deducció per adquisició d'habitatge habitual, tindrà dret a l'aplicació de la deducció per la totalitat de les quantitats pagades per tal concepte encara que només siga propietari del 50% de l'habitatge per no haver-se liquidat la societat de guanys, tant en cas que l'habitatge continue tenint per a ell i els fills comuns la condició d'habitual com en el cas que l'habitatge tinga esta condició per als fills comuns i l'altre progenitor.
-
En cas d'extinció d'un condomini sobre l'habitatge habitual a partir de l'1 de gener de 2013, si una de les parts obté el 100% de l'habitatge, tindrà dret a aplicar el 100% de la deducció per adquisició d'habitatge habitual fins un total de 9.040 euros de base sempre que s'haguera aplicat en un exercici anterior a 2013 esta deducció en el percentatge corresponent a la seua participació en el condomini amb límit de l'import que hauria tingut dret a deduir-se des de la data d'extinció del condomini el comuner que deixa de ser titular de l'immoble si esta extinció no haguera tingut lloc.
La deducció estarà condicionada també a què al comuner que deixa de ser propietari no se li haguera esgotat a la data d'extinció del condomini la possibilitat de seguir practicant la deducció.
-