Qüestiones a tindre en compte en la liquidació de l'Impost el 2023
T'informem de les principals novetats per a la Campanya de Societats 2023.
Llibertat d'amortització d'instal·lacions que utilitzen energia de fonts renovables
El Reial decret-llei 18/2022, de 18 d'octubre, introduïx amb la disposició addicional dissetena de la LIS un nou supòsit de llibertat d'amortització pel qual els contribuents podran amortitzar lliurement, durant els períodes impositius que s'inicien o concloguen el 2023, les inversions que s'efectuen en instal·lacions :
-
Destinades a l'autoconsum d'energia elèctrica que utilitzen energia procedent de fonts renovables d'acord amb el que es defineix en el Reial decret 244/2019, de 5 d'abril.
-
Per a ús tèrmic de consum propi que utilitzen energia procedent de fonts renovables, que substituïsquen instal·lacions que utilitzen energia procedent de fonts no renovables fòssils i que siguen posades a disposició del contribuent a partir de l'entrada en vigor del Reial decret-llei 18/2022 (20 d'octubre) i entren en funcionament el 2023.
L'objectiu d'esta mesura és promoure el desplaçament dels combustibles fòssils per energies renovables produïdes de forma autòctona per a contribuir a la millora de la competitivitat de les empreses espanyoles, la lluita contra el canvi climàtic i la millora de la seguretat energètica del país.
Posteriorment, el Reial decret-llei 8/2023, de 27 de desembre, ha modificat la disposició addicional dissetena de la LIS per a prorrogar este supòsit de llibertat d'amortització un any més, pel que les referides inversions es podran també amortitzar lliurement durant els períodes impositius que s'inicien o concloguen el 2024, quan seu entrada en funcionament es produïsca el 2024.
Per tant, les inversions esmentades han de ser posades a disposició del contribuent a partir de 20 de novembre de 2022 i entrar en funcionament el 2023 i 2024.
La quantia de la inversió que podrà beneficiar-se del règim de llibertat d'amortització serà de 500.000 euros.
Per a l'aplicació d'este supòsit de llibertat d'amortització és necessari que durant els 24 mesos següents a la data d'inici del període impositiu en què els elements adquirits entren en funcionament es mantinga la plantilla mig total de l'entitat respecte de la plantilla mitja dels dotze mesos anteriors.
Per al càlcul de la plantilla mig total de l'entitat es prendran les persones empleades, en els termes que dispose la legislació laboral, tenint en compte la jornada contractada en relació amb la jornada completa.
A tindre en compte:
L'ERTO derivats de les situacions previstes en el Reial decret-llei 8/2020 determinen, a l'efecte del càlcul de la plantilla mitja prevista en l'article 38 de la LIS, que no es compute la part del contracte de treball que es trobe suspesa temporalment.
A més, els contribuents hauran d'estar en possessió de la següent documentació que acredite que la inversió utilitza energia procedent de fonts renovables:
-
En el cas de generació d'energia elèctrica, l'Autorització d'Explotació i, en el cas de les instal·lacions amb excedents, l'acreditació de la inscripció en el Registre administratiu d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica (RAIPREE) o, en el cas d'instal·lacions de menys de 100kW, el Certificat d'Instal·lacions Elèctriques (CIE) d'acord amb el Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió, de conformitat amb el que estableix el Reial decret 244/2019, de 5 d'abril.
-
En el cas de sistemes de producció de gasos renovables (biogàs, biometà, hidrogen renovable), l'acreditació d'inscripció en el Registre d'instal·lacions de producció de gas procedent de fonts renovables regulat en l'article 19 del Reial decret 376/2022, de 17 de maig.
-
En el cas de sistemes de generació d'energia renovable tèrmica (calor i fregisc) industrial o de procés, acreditació de la inscripció en registre o informe de l'òrgan competent en la comunitat autònoma.
-
En el cas de sistemes de generació d'energia renovable tèrmica (calor i fregisc) per a climatització o generació d'aigua calenta sanitària, certificat d'eficiència energètica expedit pel tècnic competent després de la realització de les inversions, que indique la incorporació d'estos sistemes respecte del certificat expedit abans de l'inici de les mateixes.
No podran acollir-se a este incentiu els edificis i aquelles instal·lacions que tinguen caràcter obligatori en virtut de la normativa del Codi Tècnic de l'Edificació, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març, fora que la instal·lació tinga una potencia nominal superior a la mínima exigida.
Este supòsit de llibertat d'amortització és incompatible amb el supòsit de llibertat d'amortització de l'article 102 de la LIS previst per a les entitats de reduïda dimensió, pel que estes entitats hauran d'optar per aplicar un dels dos incentius fiscals.
A tindre en compte:
S'entendrà per autoconsum d'energia elèctrica, el consum per part d'un o diversos consumidors d'energia elèctrica provinent d'instal·lacions de producció pròximes a les de consum i associades als mateixos. S'establixen modalitats d'autoconsum:
-
Modalitat de subministrament amb autoconsum sense excedents. En esta modalitat s'haurà d'instal·lar un mecanisme antiabocat que impedisca la injecció d'energia excedent a la xàrcia de transporte o de distribució.
-
Modalitat de subministrament amb autoconsum amb excedents. En esta modalitat les instal·lacions de producció pròximes i associades a les de consum podran, a més de subministrar energia per a autoconsum, injectar energia excedent en les xàrcies de transporte i distribució.
A tindre en compte:
Es considera energia renovable:
-
La procedent de fonts renovables no fòssils, és a dir, energia eòlica, energia solar (solar tèrmica i solar fotovoltaica) i energia geotèrmica, energia ambiente, energia mareomotriz, energia undimotriz i altres tipus d'energia oceànica, energia hidràulica i energia procedent de biomassa, gasos d'abocador, gasos de plantes de depuració, i biogàs, tal com es definixen en la Directiva (UE) 2018/2001.
-
En el cas de les instal·lacions de producció d'energia elèctrica, només es considerarà energia renovable aquella que procedisca d'instal·lacions de la categoria b) de l'article 2.1 del Reial decret 413/2014, de 6 de juny.
-
En el cas d'instal·lacions que usen bombes de calor accionades elèctricament només es considerarà energia renovable el seu ús per a calor a partir d'un rendiment de factor estacional (SCOPnet) de 2,5 d'acord amb la Decisió 2013/114/UE de la Comissió d'1 de març de 2013.
En cas que tals bombes s'usen per a fregisc, només es considerarà que produïxen energia renovable quan el sistema de refrigeració funcione per damunt del requisit d'eficiència mínim expressat com a factor de rendiment estacional primari i este siga com a mínim 1,4 (SPFplow), de conformitat amb el que disposa el Reglament Delegat (UE) 2022/759 de la Comissió de 14 de desembre de 2021 pel qual es modifica l'annex VII de la Directiva (UE) 2018/2001.
-
En el cas de sistemes de generació d'energia renovable tèrmica (calor i fregisc) per a climatització o generació d'aigua calenta sanitària, únicament s'entendrà que s'ha millorat el consum d'energia primària no renovable quan es reduïsca com a mínim un 30 per cent l'indicador de consum d'energia primària no renovable, o bé s'aconseguisca una millora de la qualificació energètica de les instal·lacions per a obtindre una classe energètica «A» o «B», en la mateixa escala de qualificació.