Impostos sobre l'Alcohol i Begudes Alcohòliques
Obtín informació sobre la fiscalitat sobre l'alcohol
Criteris per a determinar la condició d'establiment elaborador de begudes alcohòliques que complix els requisits de "xicotet" i "independent" conforme a la Directiva 92/83/CEE
La Directiva 92/83/CEE del Consell, de 19 d'octubre de 1992, relativa a l'harmonització de les estructures dels impostos especials sobre l'alcohol i begudes alcohòliques, permet als Estats membres disposar en la seua legislació nacional de tipus impositius reduïts aplicables a les begudes alcohòliques que es posen a consum en el seu àmbit territorial exigint, com a requisit per a la seua aplicació, que les begudes alcohòliques es fabriquen per establiments autoritzats que complisquen amb els requisits per a ser considerats com “xicotets” i “independents”.
Els requisits que ha de complir el fabricant de la beguda alcohòlica per a ser considerat “xicotet” o “independent” estan recollits en els articles 4, 9 bis, 13 bis, 18 bis i 22 de la Directiva 92/83/CEE, i es referixen al volum de producció i a la independència física, jurídica i econòmica dels productors de begudes alcohòliques.
Per a interpretar el requisit referit al volum de producció de l'empresa hem d'entendre que:
S'aplica independentment per a cada categoria beguda alcohòlica.
Es referix a la producció total anual de l'any anterior. En el cas d'un productor de nova creació, es referix a la producció total anual estimada.
La Directiva 92/83/CEE exigix un límit de volum de producció de manera que els Estats membres que en la seua legislació nacional reconeguen un tipus reduït podran exigir un volum de producció igual o inferior a este límit.
En el cas del vi, el requisit de volum de producció que ha de complir-se i acreditar-se fa referència a la producció mitja anual durant com a mínim tres campanyes vitivinícoles consecutives.
Per a interpretar el requisit referit a la independència jurídica i econòmica del productor de begudes alcohòliques hem d'entendre que:
Dos productors de begudes alcohòliques són independents jurídica i econòmicament entre si quan un no exercix influència sobre la pren de decisions comercials (política de preus o compres, per exemple) de l'altre.
Dos productors de begudes alcohòliques són independents jurídica i econòmicament entre si quan l'empresa a la que pertany un no participa en més del 50% del capital social de l'empresa a la que pertany l'altre.
Dos productors de begudes alcohòliques són independents jurídica i econòmicament entre si quan l'empresa a la que pertany un no participa en l'empresa a la que pertany l'altre o, si participa, no controla la majoria dels drets de vote.
Per a interpretar el requisit referit a la utilització pel productor d'instal·lacions físicament separades de les de qualsevol altre productor hem d'entendre que:
S'entén per instal·lacions les sales o àrees utilitzades pel productor on es troba l'equip tècnic requerit per a la producció de begudes alcohòliques. Les terres de cultiu no es consideren part de les instal·lacions.
Este requisit és exigible entre productors que produïsquen el mateix tipus de beguda alcohòlica.
Este requisit no és exigible a les xicotetes destil·leries independents.
Este requisit inclou les instal·lacions llogades pel productor no sent exigible la propietat.
S'entén complit este requisit si diferents productors compartixen les mateixes instal·lacions sempre que no les utilitzen al mateix temps (per exemple, un productor que usa les instal·lacions només els primers sis mesos de l'any i un altre productor que les usa els 6 mesos següents).
Per a interpretar el requisit referit a què el productor de begudes alcohòliques no produïsca sota llicència hem d'entendre que:
Este requisit és exigible per a cada categoria de beguda alcohòlica per separat.
La producció de begudes alcohòliques es fa sota llicència quan està subjecta a qualsevol forma d'autorització que faça que la producció no siga completament independent del tercer que ha concedit l'autorització. Este és el cas de l'autorització concedida per a explotar una patente, una marca o un procés de producció que pertany a aquell tercer.
Si només una part de la beguda fabricada es produïx sota llicència, el productor no té dret a aplicar el tipus reduït a cap quantitat del mateix tipus de beguda alcohòlica.
Per a interpretar l'excepció que permet que dos o més xicotets productors cooperen i siguen considerats com un xicotet productor independent hem d'entendre que:
Els productors que cooperen poden ser legal i jurídicament dependents entre ells, però han de ser independents legal i jurídicament de tercers.
Els productors que cooperen poden produir sota llicència entre ells, però no sota llicència de tercers.
Els productors que cooperen poden compartir un mateix local al mateix temps entre ells, però no amb tercers amb els que han d'estar físicament separats.