Saltar al contingut principal
Memòria 2019

4.2.4. Col·laboració de l'Agència Tributària amb els òrgans jurisdiccionals

L'Agència Tributària desenvolupa el deure de col·laboració amb els òrgans jurisdiccionals, establit en els articles 118 de la Constitució Espanyola i 17.1 de la Llei orgànica del poder judicial, a través de diverses funcions, entre les que destaquen l'auxili judicial i el peritatge en processos de delicte contra la Hisenda Pública, el subministrament d'informació tributària, telemàtica i individualitzada, als òrgans jurisdiccionals i al Ministeri Fiscal i l'exercici de la funció de policia judicial pels funcionaris de Vigilància Duanera.

En aquell sentit, la col·laboració s'instrumenta, bàsicament, a través de les següents vies:

Unitat de suport a la Fiscalia Anticorrupció

L'Agència Tributària disposa d'una Unitat de suport a la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada (Fiscalia Anticorrupció), de la qual funció consistix en realitzar els informes, auditories i actuacions que li requerisca el Fiscal Cap de la Fiscalia Especial o el Fiscal General de l'Estat. Esta Unitat depén orgànicament i funcionalment de la Direcció General de l'Agència Tributària i està dotada i finançada per l'Agència.

Col·laboració en l'àmbit dels delictes contra la Hisenda Pública

  • Actuacions anteriors a la iniciació del procés penal:

    Les actuacions de comprovació que desenvolupa l'Agència Tributària a través del procediment d'inspecció poden posar de manifest fets susceptibles de ser constitutius d'un delicte contra la Hisenda Pública. En eixe cas, una vegada ultimada l'actuació de l'Agència Tributària, dóna lloc a l'elaboració d'un informe detallat per l'actuari i a la presentació de les corresponents denuncies i querelles.

    Addicionalment, l'Agència Tributària també presenta denuncies per l'existència d'indicis de frau fiscal després de la realització d'actuacions d'investigació pels òrgans d'Inspecció, sense que s'haja iniciat un procediment de comprovació.

    El 2019, s'han tramitat 177 expedientes de denuncia per delicte fiscal referits a una quota de 256,8 milions d'euros i 59 expedientes per emblanquine de capitals referits a una quota de 65,03 milions d'euros.

  • Actuacions durant el procés penal:

    Durant el procés penal, són nombroses les sol·licituds de col·laboració de l'Agència Tributària per part dels òrgans jurisdiccionals, bé a través d'un auxilie judicial, bé a través de peritatges, en causes per delictes contra la Hisenda Pública, matèria en la que els seus funcionaris són plenament competents.

    En el  Quadre núm. 42. Actuacions de peritatge i auxilie judicial durant el procés pena l Nova finestra (Annex) es reflectixen les dades relatives al nombre de funcionaris que han col·laborat en l'auxili judicial.

    Des de 2017, el còmput dels pèrits i funcionaris en auxilie judicial es realitza per un nou procediment. A partir d'aquell moment no es consideren els casos en els quals participa un funcionari, sinó els funcionaris diferents que participen en esta activitat. D'aquesta manera, els funcionaris que figuren ara en l'estadística poden portar diversos expedientes i comptar com un únic funcionari, mentre que en l'anterior sistema s'anotava un funcionari per cada actuació diferent.

    A més, els actuaris que han realitzat informes de delicte fiscal, base de les denuncies presentades per l'Agència Tributària, participen en el procés penal, ratificant estos informes, bé en la fase d'instrucció, bé en juí oral, en la seua condició de testimonis.

  • Actuacions per a assegurar les possibles responsabilitats pecuniàries que es declaren en el procés penal:

    Després de les modificacions introduïdes en la Llei general tributària (d'ara endavant, LGT) per la Llei 7/2012, l'Agència Tributària pot adoptar mesures cautelars per a garantir les possibles responsabilitats que es declaren en el procés judicial, tant abans de la iniciació del procés (article 81.5 LGT) com després de formulada la denuncia per delicte contra la Hisenda Pública (article 81.8 LGT), cas en què han de ser sotmeses al jutge penal.

    A més, els òrgans de recaptació de l'Agència Tributària mantenen la competència per a investigar, sota la supervisió de l'autoritat judicial, el patrimoni que puga resultar afecte al pagament de les quanties pecuniàries associades al delicte (disposició addicional 19a LGT).

  • Actuacions en l'execució de sentencies penals:

    De conformitat amb el que disposa la disposició addicional 10a de la Llei general tributària, i en l'article 305.7 del Codi penal, després de la reforma operada per la Llei orgànica 7/2012, l'Agència Tributària auxilia als jutges i tribunals en l'execució de les sentencies condemnatòries per delicte contra la Hisenda Pública, exigint pel procediment de constrenyiment la pena de multa i la responsabilitat civil declarada en sentencia.

Col·laboració en uns altres processos judicials.

Els funcionaris de l'Agència Tributària realitzen altres labors de col·laboració en els processos judicials, actuant com a administradors judicials, arquitectes taxadors, liquidadors, administradors concursals o síndics.

Subministrament d'informació

El Conveni de col·laboració, de 7 de setembre de 2010, entre el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Ministeri de Justícia i l'Agència Tributària, en matèria de cessió d'informació tributària per l'Agència als Jutjats i Tribunals, permet als òrgans jurisdiccionals accedir directament a les bases de dades de l'Agència Tributària, mitjançant connexió telemàtica (web service), a través del Punt Neutre Judicial que gestiona el CGPJ en el marc definit per l'Agència Tributària. A més, per a aquells supòsits no inclosos en l'acord, es tramiten sol·licituds individuals d'informació.

En relació amb el subministrament d'informació, en el  Quadre núm. 43. Subministrament d'informació a Òrgans Jurisdiccionals Nova finestra (Annex) es desenvolupen les dades. L'any 2019 s'han tramitat 10.703 sol·licituds judicials d'informació tributària individual i pel que fa a accessos al Punt Neutre Judicial (PNJ), s'assolix una xifra 10.674.837 accessos.