Saltar al contingut principal

La col·laboració entre l'Agència Tributària i les Administracions tributàries de les comunitats autònomes recollides en el Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2023

Una de les actuacions a dur a terme per l'Agència Tributària de cara a la prevenció i lluita contra el frau tributari i duaner es referix a la col·laboració entre l'Agència Tributària i les Administracions tributàries de les comunitats autònomes. Les directrius generals del Pla Anual de Control Tributari i Duaner desglossen les actuacions a dur a terme per l'organització en l'exercici 2023 en línia amb el que s'estableix en el Pla Estratègic i les seues addendes.

La planificació de les actuacions d'assistència, comprovació i control recollides en el Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2023, basada en l'anàlisi conjunt dels riscos que es detecten en cada contribuent, es fa més necessària quan en l'aplicació del sistema tributari intervenen l'Agència Tributària i les Administracions tributàries de les comunitats autònomes; cadascuna en el marc de les seues competències.

El Pa Estratègic 2020-2023 configura la col·laboració entre l'Agència Tributària i les comunitats autònomes com una peça essencial per a l'adequada aplicació del sistema tributari espanyol en el seu conjunt. Per este motiu, l'Agència Tributària està potenciant els intercanvis recíprocs d'informació amb transcendència tributària amb la finalitat d'augmentar l'eficàcia de la gestió tributària, millorar l'assistència als contribuents reduint les carregues administratives que pesen sobre ells i, especialment, intensificar la lluita contra el frau fiscal i l'economia submergida.

Així, en relació amb les comunitats autònomes, es potenciaran intercanvis d'informació generals i específiques. Els primers s'orienten a la informació relacionada amb les dades censals més rellevants dels obligats tributaris a través del Cens Únic Compartit, o la referida a les famílies nombroses o graus de discapacitat, i tota la que ha de veure amb immobles, bé siga per la transmissió, per l'arrendament o pels ajuts que hagen sigut concedides per obres de millora dels mateixos.

A més, es potenciaran intercanvis específics d'informació amb transcendència tributària que resulten rellevants per a la lluita contra el frau. En este apartat s'inclou la constitució de rendes vitalícies, operacions de dissolució de societats i de reducció del capital social amb atribució de béns o drets de la societat als seus socis, préstecs entre particulars, pagaments pressupostaris i altres béns o drets susceptibles d'embargament, quan estiguen referits a deutors a l'Agència Tributària.

La planificació de les actuacions de control sobre els contribuents rebrà una atenció preferent per a garantir la màxima coordinació entre les Administracions i així aconseguir la màxima eficàcia en la gestió del sistema tributari que cadascuna du a terme d'acord amb les seues competències en la matèria.

Les comunitats autònomes de règim foral mantenen la coordinació i col·laboració mútua amb l'Estat en l'aplicació dels seus respectius règims tributaris. En esta línia destaca, en primer lloc, l'intercanvi de la informació precisa per a facilitar als contribuents el compliment de les seues obligacions tributàries i per a lluitar contra el frau fiscal que s'articula mitjançant fórmules de deslocalització o planificacions fiscals abusives. D'altra banda, resulta imprescindible la col·laboració entre les Administracions per a l'adequat compliment dels Tractats i Convenis internacionals en matèria d'intercanvi d'informació internacional.

Finalment, es continuarà potenciant la col·laboració entre l'Agència Tributària i les Administracions tributàries autonòmiques en la transmissió de la informació obtinguda en els procediments de control desenvolupats per cadascuna d'elles que resulte rellevant per a la tributació per figures impositives gestionades per una altra Administració.

En definitiva, la col·laboració entre l'Agència Tributària i les comunitats autònomes s'orienta a reforçar la seua cooperació definint estratègies conjuntes per a afavorir el compliment voluntari, la prevenció i la lluita contra el frau entenent que l'aplicació efectiva del sistema tributari constituïx un repte compartit sense perjudici dels àmbits competencials propis de cada Administració tributària.