Saltar al contingut principal

L'Oficina Nacional d'Investigació de Duanes i Impostos Especials

L'Agència Tributària té a càrrec seu una funció bàsica per al correcte funcionament dels servicis públics en el més ampli sentit de la paraula. La transcendència dels fins que té assignats exigix que l'Agència Tributària tinga un caràcter dinàmic en la seua organització i funcionament.

Per això, sempre dins de la necessària estabilitat del seu marc organitzatiu general, s'introduïsquen periòdicament canvis en l'estructura, com van anar els realitzats mitjançant la Resolució de 13 de gener de 2021 sobre organització i atribucions de funcions en l'Àrea de Duanes i Impostos Especials, en relació amb l'Oficina Nacional d'Investigació de Duanes i Impostos Especials.

Cert és que no es tracta d'una novetat absoluta ni trencadora de l'esquema anterior, en què ja existia una Oficina Nacional d'Inspecció i Investigació en les normes organitzatives de l'Àrea de Duanes i Impostos Especials, però sí implica certs canvis en nom a una major eficàcia i eficiència en el quefer diari de la seua activitat.

En este sentit, si bé pot paréixer un canvi menor, convé destacar la dependència directa de l'Oficina de la Direcció del Departament de Duanes i Impostos Especials. Amb la menció en estes línies es vol destacar la projecció de l'activitat de l'Oficina a la investigació i control del frau en totes les facetes pròpies de l'Àrea de Duanes d'Impostos Especials, superant així la seua tradicional vinculació a la funció inspectora.

Però sens dubte l'objectiu essencial de la modificació organitzativa és la busca d'una major especialització de l'activitat de l'Oficina en el que són les labors d'investigació en aquells sectors més propensos al frau o en els que este assolix majors dosi de gravetat i complexitat. En particular, la investigació del frau amb rellevància penal ha de constituir un dels eixos vertebradors de tota la seua activitat.

Per si això encara fóra poc, no pot oblidar-se com, a més de la seua obligació ex lege de vetlar per la correcta aplicació del sistema tributari i duaner, l'Agència Tributària i més en particular dins d'ella l'Àrea de Duanes i Impostos Especials, assumix una obligació amb la Unió Europea de protecció dels seus interessos financers com a mínim en la mateixa mesura que els tributs nacionals, derivada directament del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

En este context, és màxima la preocupació al si de la Unió Europea per la dimensió penal del frau als seus interessos financers i la Directiva sobre la lluita contra el frau que afecta als interessos financers de la Unió a través del Dret penal i el Reglament de creació de la Fiscalia Europea són bons exemples d'ella. En aquella mesura, la investigació dels fraus amb rellevància penal i l'especialització que subjau en les competències assignades a l'Oficina Nacional d'Investigació de Duanes i Impostos Especials s'alinea amb les tendències europees en el moment actual, sense oblidar per això la investigació en sectors tradicionalment afectats per alts nivells de frau organitzat als Impostos Especials o de forma més recent als Impostos Mediambientals.

Altres funcions rellevants assignades a l'Oficina són les relacionades amb la captació d'informació en sentit ampli, les pròpies de l'assistència mútua internacional en la part relativa als tributs sota la competència de l'Àrea de Duanes i Impostos Especials i la possibilitat, en casos concrets, de realitzar directament actuacions de comprovació i liquidació tributària.