Saltar al contingut principal

L'observatori de marges empresarials

Recentment s'ha publicat l'Observatori de Marges Empresarials. Es tracta d'un projecte conjunt impulsat pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, el Banc d'Espanya i l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

La informació d'este Observatori es pot consultar tant en el portal creat pel Banc d'Espanya (https://www.bde.és/wbe/és/inici/observatori-margenes-empresarials/) com en la pròpia web de l'Agència Tributària (Agència Tributària: Observatori de marges empresarials ).

L'objectiu de l'Observatori és doble. Per una part, es tracta d'aclarir els conceptes relatius als marges empresarials. Per això s'han elaborat dos fitxes metodològiques amb les definicions i les fonts principals d'informació. Per una altra, l'Observatori es proposa facilitar l'accés als analistes, investigadors i qualsevol ciutadà interessat a la informació ja disponible sobre estos marges i a les possibles extensions que es puguen anar elaborant en el futur.

Efectivament existix una certa confusió quan es parla de marges empresarials, confonent estos amb el benefici final de les empreses. La informació que es proporciona en l'Observatori servix per a l'anàlisi del resultat brut d'explotació, que en termes de la Comptabilitat Nacional, es denomina Excedent Brut d'Explotació. Este excedent mesura el saldo generat en les activitats de producció de l'empresa, una vegada remunerat el factor treball. Vist d'una altra forma, són els recursos disponibles per l'empresa després del procés productiu que li permetran, entre altres coses, retribuir als seus propietaris, satisfer els deutes que puga tindre, pagar els impostos o, si escau, finançar les seues inversions. En l'anàlisi empresarial habitual este excedent és la millor aproximació al concepte d'  EBITDA (els beneficis abans d'interessos, impostos, depreciació i amortització).

El segon objectiu de l'Observatori és fer més accessible la informació sobre marges. Part d'esta informació no és una novetat, ja que estava disponible en diferents llocs. Per exemple, els comptes de pèrdues i guanys de les societats (i els seus balanços) es poden consultar en les estadístiques de l'impost sobre societats des de 2002 (Agència Tributària: Comptes anuals no consolidades de l'impost sobre societats ), i les dades de vendes, compres i salaris de l'informe de Vendes, Treball i Salaris a les Grans Empreses i Pimes Societàries (Agència Tributària: Vendes, Treball i Salaris en Grans Empreses i Pimes ) ja permetien realitzar una aproximació trimestral a l'evolució dels marges. Amb menys cobertura, també la Central de Balanços del Banc d'Espanya realitza tradicionalment anàlisi del resultat brut d'explotació. Què aporta aleshores l'Observatori? En primer lloc, agrupa i centralitza la informació rellevant sobre la matèria; en segon lloc, ha permés sistematitzar la informació i oferir més detall de la mateixa; i, en tercer lloc, proporciona un marc a partir del qual afrontar futures extensions, algunes de la quals ja estan previstes i d'altres aniran sorgint a mesura que els usuaris vagen plantejant noves necessitats.

Des del punt de vista de l'Agència, la publicació de l'Observatori ha servit per a visualitzar, una vegada més, la riquesa informativa de la que es disposa. Encara que les estadístiques de l'impost sobre societats són estadístiques consolidades en l'anàlisi dels beneficis societaris, l'Observatori ha fet possible publicar més detall per activitats i avançar uns mesos la publicació dels resultats de l'exercici 2021 (l'agost es publicaran les primeres dades de l'exercici 2022 de la qual declaració la majoria de les empreses presentaran durant els pròxims dies). A més, la combinació que es fa en l'Observatori de la informació procedent de l'impost sobre societats i de la que s'obté de les declaracions mensuals i trimestrals de  l' IVA i de les retencions del treball, permet veure la coherència entre les fonts i la utilitat de comptar amb indicadors trimestrals per al seguiment de vendes, compres, massa salarial i marges. Els gràfics que es mostren a continuació, referits a la indústria de l'alimentació (una de les 74 activitats que es publiquen), són bona mostra d'este aspecte.

Vendes en la indústria de l'alimentació - taxes de variació (%)

Compres en la indústria de l'alimentació - taxes de variació (%)

Despeses de personal i massa salarial en la indústria de l'alimentació - taxes de variació (%)