Saltar al contingut principal

Autoliquidacions rectificatives

La Llei 13/2023, de 24 de maig, ha modificat la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, en diversos aspectes, per exemple en l'habilitació perquè la normativa pròpia de cada tribut contemple una nova forma de rectificació dels errors que el ciutadà haja pogut cometre en la presentació d'una autoliquidació. Es tracta de la figura de l'autoliquidació rectificativa.

L'entrada en vigor d'esta nova forma de rectificació d'errors es va produir el dia 26 de maig de 2023. Tanmateix, seu posada en marxa no pot ser immediata, doncs requerix el seu reconeixement i especificació en la normativa pròpia de cada tribut; és a dir, en els corresponents reglaments i en les ordres ministerials d'aprovació dels models d'autoliquidació.

Quan es complete esta regulació ens trobarem amb una forma més senzilla i intuïtiva de rectificar els errors que perjudiquen al ciutadà, que conviurà amb les autoliquidacions complementàries (quan resulte un import per ingressar superior al de l'autoliquidació anterior, o una quantitat per retornar o a compensar inferior a l'anteriorment autoliquidada), però ambdues figures (rectificatives i complementàries) tindran un funcionament essencialment idèntic, el que facilitarà la seua comprensió i ús per part dels ciutadans.

A diferència del sistema previ, que suposa l'inici i tramitació d'un procediment administratiu, amb l'autoliquidació rectificativa el ciutadà només haurà de confeccionar i presentar una nova autoliquidació amb totes les dades correctes, utilitzant el mateix model que va utilitzar per a la presentació de l'autoliquidació errònia.

La integració de l'autoliquidació rectificativa en el model de declaració del tribut té l'avantatge de possibilitar l'ús dels programes d'ajuda a la confecció de les autoliquidacions, amb una doble finalitat: d'una banda, els programes d'ajuda incorporaran la informació que estiga disponible a l'Agència Tributària i siga rellevant per a l'autoliquidació del tribut, inclosa l'autoliquidació anterior; per un altre, en molts casos el nou sistema també permetrà guiar al ciutadà en la correcta elecció de la forma de rectificar els errors comesos.

A més, l'autoliquidació rectificativa es podrà presentar tant dins com fora del termini de declaració del tribut i, una vegada presentada, es donaran per rectificats els errors comesos sense necessitat de tramitar un procediment, el que estalviarà tràmits i temps de resolució d'aquells errors.

En cas que l'autoliquidació inicial haguera donat lloc a un deute o a un ingrés superior al de l'autoliquidació rectificativa, l'excés de deute s'anul·larà i l'ingrés excessiu es tornarà de forma més ràpida i en molts casos de manera immediata, ja que l'autoliquidació rectificativa se sotmetrà a les mateixes anàlisi de riscos que s'apliquen a les autoliquidacions.

Només en alguns casos, si es detecten riscos més complexos, l'autoliquidació rectificativa se sotmetrà a controles més exhaustius, podent-se iniciar un procediment de comprovació o investigació.

En definitiva, amb les autoliquidacions rectificatives es fa un pas més en l'assistència al contribuent i en la millora de la gestió tributària al facilitar als ciutadans la rectificació dels errors que es detecten després de la presentació d'una autoliquidació davant l'Agència Tributària.

Pots consultar el text íntegre de la Llei en el següent enllaç: Llei 13/2023, de 24 de maig.