Saltar al contingut principal

La gestió de les devolucions de l'IRPF des de l'any 2000

Al començament de juny, quan es complixen dos mesos de la campanya de declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques de 2022 (IRPF ), ja havien rebut la devolució del seu  IRPF més de 7,8 milions de contribuents, el que suposava que en aquells moments s'havia pagat més del 77% de les sol·licituds presentades (10,1 milions) i gairebé el 69% de les quantitats sol·licitades (uns 5.400 milions dels més de 7.800 sol·licitats).

Sovint es pensa que xifres com estes són normals, però basta tirar una vista endarrere per a adonar-se que els resultats que es registren ara són fruit de la progressiva millora en els sistemes de gestió que permeten, d'una banda, avançar les presentacions per part dels contribuents i, per una altra, agilitzar la resposta de l'administració tornant les quantitats a les que té dret el contribuent.

Pel que fa al primer, el Gràfic 1 és il·lustratiu. En ell es mostra l'evolució del percentatge de sol·licituds presentades durant les primeres setmanes de la campanya, durant el primer mes i durant el segon mes, sempre en termes acumulats, des de l'any 2013 (campanya de l'exercici 2012) fins la campanya actualment en marxa.

Gràfic 1: evolució percentatge sol·licituds presentades en primeres setmanes campanya, en primer mes i ensegundo mes, en termes acumulats, des d'any 2013 (campanya exercici 2012) fins la campanya actual

En el gràfic es comprova que, amb el pas dels anys, la presentació de les declaracions s'ha anat fent cada vegada abans. La tendència és clara en la línia que representa el percentatge acumulat fins final de maig (passa durant el període d'alguna cosa menys del 50% a més de 65 %), però també en l'acumulat del primer mes, i un poc menys durant les primeres setmanes de campanya, encara que en este últim acumulat influïxen decisivament el dia d'inici de la campanya i les dates en les que se celebre la Setmana Santa. Si en lloc del nombre de declaracions figurara en el gràfic l'import sol·licitat, el resultat seria pràcticament igual.

Una de les raons per les quals existix un interés a presentar cada vegada abans les declaracions amb sol·licitud de devolució és l'agilitació que s'ha produït en la realització d'aquelles devolucions. Esta informació es pot trobar en els fitxers de quadres i sèries que acompanyen a l'Informe Mensual de Recaptació Tributària. En ells es pot consultar l'import de les devolucions realitzades mes a mes des de 1997. En el Gràfic 2 figura el percentatge dels imports que es van tornar durant el primer mes de campanya, el mes d'abril, des de 2000 fins l'any passat. L'evolució d'aquell percentatge és una bona mesura dels avanços en la gestió de l'impost en els últims 20 anys.

Gràfic 2: percentatge dels imports que es van tornar durant el primer mes de campanya, abril, des de 2000 fins l'any passat, 2022

Una conclusió similar s'assolix quan s'analitzen com es van desenvolupar les campanyes completes el 2000 i 2022. És el que es fa en el Gràfic 3. El desplaçament de les línies cap arriba, en especial durant els tres primers mesos, indica la progressiva millora en la realització de les devolucions.

Gràfic 3: percentatge acumulat de devolucions de la campanya d'IRPF (anys 2000 i 2022)