Saltar al contingut principal

La prevenció dels incompliments mitjançant el foment del compliment voluntari i la prevenció del frau en el Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2023

Les directrius generals del Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2023, a l'establir les actuacions prioritàries a dur a terme per l'organització en present exercici 2023, es construïxen sobre cinc pilars. El primer d'ells, com t'expliquem la passada setmana, es referix a la informació i assistència; el segon, es dedica a les actuacions dirigides a la prevenció dels incompliments, les quals es desenvolupen per una doble via, que comprenen el foment del compliment voluntari i la prevenció del frau.

La prevenció dels incompliments és una tasca fonamental de l'Agència Tributària, la qual es basa en el cens, la qualitat de la informació i la prevenció en matèria de Duanes i Impostos Especials. El cens es considera la base de la informació de l'Agència Tributària i és necessari per al control tant intensiu com extensiu. Per això, durant 2023 se seguirà depurant el cens d'entitats no mercantils per a detectar aquelles que no complixen amb els requisits per a estar efectivament donades d'alta. A més, es duran a terme mesures preventives com el control prompte a través d'un mapa de riscos, fent un especial seguiment de les entitats controlades de manera efectiva per contribuents amb conductes tributàries reprotxables en el passat, i la realització d'actuacions de rectificació censal.

La depuració del cens possibilita una detecció més necessita els contribuents actius que no hagen complit les seues obligacions tributàries i una utilització més eficient dels recursos de què disposa l'Agència Tributària; fet que permet realitzar actuacions administratives tendents a verificar el correcte compliment per part dels contribuents obligats de seu deure remetre puntualment la informació i que esta siga completa i correcta.

Quant al compliment de presentació de les autoliquidacions i declaracions informatives, es realitzaran accions de control sobre aquells contribuents actius que no hagen complit les seues obligacions tributàries. La ferramenta Subministrament Immediat d'Informació (SII) és fonamental en la gestió i control de l'IVA, pel que es verificarà el correcte compliment per part dels contribuents de seu deure remetre puntualment la informació a través del SII.

En l'àmbit internacional, la transparència en la informació i la consolidació de tots els intercanvis d'informació impulsats a la Unió Europea i en l'àmbit de l' OCDE són de gran importància. Per això, l'Agència Tributària continuarà desenvolupant actuacions amb les institucions financeres per a garantir el compliment i control de la diligencia deguda que establix l'intercanvi automàtic d'informació de comptes financers (CRS). A més, es treballarà en la millora de la coordinació amb la resta d'autoritats afectades en les operacions de comerç exterior i es desenvoluparan actuacions en matèria de prevenció de fraus.

En l'àmbit duaner s'impulsarà una major coordinació de totes les duanes, fent especial recalcament en la simplificació dels tràmits i, amb això, dels costos del despatx de mercaderies, que permetrà una millora en el control de les operacions afectades pels règims de sanciones europeus, amb una correcta execució dels mateixos, amb l'objectiu de facilitar el comerç internacional, alhora que es protegix el mercat interior, als ciutadans i al medi ambient.

Finalment, es pretén avançar en el desenvolupament d'accions en l'àmbit de l'educació cívic-tributària que fomenten una millor entesa de la necessitat de què tota la societat contribuïsca al sosteniment del bé comú.

En conclusió, la prevenció d'incompliments és una tasca fonamental de l'Agència Tributària, la qual es basa en mesures com la depuració del cens, la qualitat de la informació i la prevenció en matèria de Duanes i Impostos Especials. Per fer-ho, es duran a terme diverses actuacions el 2023 per a verificar el compliment de les obligacions tributàries i millorar la coordinació amb unes altres autoritats i organitzacions. Amb estes mesures es pretén previndre possibles incompliments tributaris futurs i fomentar el compliment voluntari i la prevenció del frau.