Saltar al contingut principal

L'evolució recent de l'activitat econòmica i la utilitat de les dades diaris

La informació d'origen fiscal s'ha convertit en un element fonamental per a conéixer la realitat econòmica del país. El cas de la informació conjuntural no és una excepció. En este sentit destaquen les vendes diàries que s'obtenen del sistema de Subministrament Immediat d'Informació (SII) de l'IVA. A este sistema estan acollides unes 65 mil empreses, un número reduït en comparació d'uns altres indicadors, també de l'Agència Tributària, com, per exemple, les vendes de Grans Empreses i pimes societàries que oferixen informació de més d'un milió d'empreses. Tanmateix, les vendes del   SII suposen més de dos terços de la facturació del total d'empreses declarants de l'IVA i, sobretot, la informació es té en temps real, de manera que l'indicador resultant és el més enganxat a l'evolució recent de l'activitat.

El passat dimecres es va publicar l'últim informe setmanal que incloïa la primera estimació de les vendes del mes d'abril (Agència Tributària: Vendes interiors diaris ). El gràfic 1 permet situar el resultat en el context del que ha sigut la tendència de les vendes durant els últims mesos.

Gràfic 1: Vendes interiors diaris (sense electricitat) - Taxes interanuals de variació (%)

El setembre es va iniciar un procés de gradual desacceleració del creixement, en termes reals i nominals, més agut en este cas al coincidir amb la menor pressió inflacionista. El mínim es va assolir al començament de l'any i les dades de febrer i març van mostrar una millora. El repunt va anar especialment intens el març, però no s'ha prolongat l'abril. Què ha passat en estos dos mesos perquè es produïsca un comportament tan diferent?

Part de la resposta es troba en el gràfic 2, en què figuren les vendes diàries dels mesos de febrer, març i abril dels dos últims anys. En el gràfic està assenyalat el moment del començament de l'atur en el sector del transporte de mercaderies per carretera el 2022.

Gràfic 2: Vendes interiors diaris (mig mòbil de 28 dies)

L'inici de l'atur va suposar un shock a la baixa de les vendes del que només es van recuperar a partir de la segona setmana d'abril. La dada de març es va beneficiar d'aquell fet, igual que ara la xifra d'abril s'ha vist perjudicada.

Esta és una de les virtuts de la informació diària, poder detectar amb certa precisió successos ocorreguts en dates assenyalades i donar-los un tractament adequat. A canvi, les sèries diàries són molt irregulars, difícils d'interpretar. De fet, aquelles dates són un dels molts factors que introduïxen soroll en les sèries econòmiques, més, com més gran siga la freqüència d'observació; per això calga recórrer a algun factor de modulació, com succeïx en el gràfic anterior amb el mig mòbil de 28 dies, intentant netejar aquell soroll. Però açò no és nou: les sèries trimestrals són més irregulars que les anuals i les mensuals més que les trimestrals. Les sèries diàries ens recorden que en l'anàlisi econòmica sempre cal debatre's entre tindre informació prompte, però amb soroll, o sense soroll, però vesprada. El problema és que les decisions no sempre poden esperar a tindre dades irrebatibles i en aquells casos de poc servix saber amb seguretat d'aquí a dos anys el que va passar ahir.