Saltar al contingut principal

Treball i salaris en les estadístiques de l'Agència tributària

El passat dimarts 14 de novembre es va publicar l'estadística Mercat de treball i pensions en les fonts tributàries  corresponent a l'exercici 2022. Esta estadística explota la informació sobre salaris i pensions continguda en el model de declaració 190 de retencions sobre rendiments del treball i d'activitats econòmiques, que han de presentar totes les entitats que paguen, entre d'altres, estes rendes. La declaració, de caràcter anual, consistix, bàsicament, en una relació de persones amb les rendes percebudes, les retencions practicades i les característiques personals necessàries per al càlcul d'aquelles retencions. Tota esta informació permet tindre una font única per a l'estudi del treball i, particularment, dels salaris en el territori de règim fiscal comú.

Aparte de l'esta estadística, l'explotació del model 190 alimenta altres publicacions de la pròpia Agència (Mobilitat del mercat de treball en les fonts tributàries, Sèries històriques de bases, tipus i impostos meritats ) i operacions estadístiques d'uns altres organismes en col·laboració amb l'Agència (Indicadors Urbans, Atles de distribució de renda de les llars, panell de llars, Mostra Contínua de Vides Laborals ).

Existixen publicacions de l'estadística Mercat de Treball i Pensions a les Fuentes Tributàries des de l'any 1999, que, enllaçades amb les sèries que va publicar en els noranta l'Institut d'Estudis Fiscals (precursor d'este tipus d'anàlisi), es podrien estendre fins 1992. El següent gràfic sintetitza el principal resultat de l'estadística, el salari mitjà, tant en euros corrents (la xifra que es pot obtindre directament de l'estadística publicada al web de l'Agència), com en termes de capacitat de poder de compra (el salari nominal dividit per l'IPC ).

Salari mitjà anual (2022=100)

El gran avantatge de disposar d'una font com el model 190 és que no només es pot analitzar una mesura agregada dels salaris com l'anterior, sinó que permet descendir al màxim de detall. Al mateix temps que es publica l'estadística s'actualitza el fitxer Distribució salaris  que conté, com el seu nom indica, la distribució dels salaris per trams des de l'any 2001. El següent gràfic és un exemple del que es pot trobar en el mateix.

Nombre d'assalariats per trams de salari 2001, 2009 i 2022

Per al gràfic s'han seleccionat tres anys: l'inicial (2001, en blau), el moment en el que s'assolix el màxim de salari real (2009, en gris) i l'últim període disponible (2022, en ore). En el gràfic es mostren els primers 399 trams de salari (les dades s'oferixen en trams de 200 euros, 400 trams fins 2021 i 1.000 des de 2022).

Destaquen diversos aspectes en este gràfic. En primer lloc, un que és una de les característiques principals d'estes distribucions: l'elevada acumulació de persones en els primers trams. Açò s'explica perquè el model recull els salaris que s'han percebut l'any independentment del temps treballat; és a dir, que inclou a nombroses persones que, per diverses circumstàncies, no han treballat l'any complet (una correcció d'este efecte es pot trobar en l'annex Mòdul salarial any complet de la pròpia estadística). En segon lloc, s'aprecia el progressiu desplaçament a la dreta de la distribució, típic de les variables de tipus nominal (vegeu en el primer gràfic el creixement del salari mitjà nominal entre els tres anys seleccionats). I, en tercer lloc, la granularidad de la informació de base fa que s'observen alguns pics en determinats nivells salarials que, normalment, han de veure amb regulacions (per exemple, salaris lligats a algunes categories professionals). En este sentit, sobreixen especialment els dos salts que es produïxen en la distribució de 2022 al voltant del salari mínim interprofessional, en les seues modalitats de temps complet i temps parcial.