Saltar al contingut principal

Unitat Central de Coordinació en Matèria de Delictes Contra la Hisenda Pública

Dins de l'organigrama del Departament d'Inspecció Financera i Tributària de l'Agència Estatal d'Administració Tributària s'integra la Unitat Central de Coordinació en matèria de Delictes contra la Hisenda Pública (UCCDHP), directament dependent del Director del Departament.

Les competències de la Unitat Central de Coordinació en matèria de Delictes contra la Hisenda Pública (UCCDHP) es troben detallades en l'apartat Tres.1 de la Resolució de 24 de març de 1992, de l'AEAT, sobre organització i atribució de funcions a la inspecció dels tributs en l'àmbit de la competència del Departament d'Inspecció Financera i Tributària:

  • La integració i comunicació a la Inspecció de criteris en matèria de delicte fiscal.
  • L'elaboració dels criteris de tramitació dels possibles delictes contra la Hisenda Pública.
  • L'assessorament als servicis d'inspecció relacionats amb els expedientes que tramiten en els que es puguen apreciar indicis de delicte.

Per tant, les funcions de la UCCDHP es poden agrupar en funcions de difusió de criteris generals i funcions d'assessorament en casos concrets.

Respecte de la primera d'estes funcions, les funcions de la Unitat se centren en tres aspectes:

  1. Criteris sobre el fons del delicte fiscal.
  2. Criteris sobre la tramitació d'expedientes.
  3. Criteris sobre col·laboració judicial.

a. Criteris sobre el fons.

La UCCDHP establix i comunica els criteris generals sobre delicte fiscal que han de regir l'actuació de la Inspecció dels Tributs, per a la qual cosa:

  • S'estudien les diferents actuacions dels Equips d'Inspecció, per a detectar aquells comportaments en els que puguen concórrer indicis de delicte fiscal, homogeneïtzant les actuacions de l'Agència Tributària quant a la remissió d'estos expedientes a la via penal.
  • S'analitzen les diferents resolucions judicials en matèria penal.
  • Es potencia la política de comunicació i difusió interna de criteris en matèria de delicte fiscal.
  • S'intensifica la formació dels Equips d'Inspecció.

b. Criteris sobre la tramitació.

La idea que presidix l'actuació de la UCCDHP en este àmbit és el respecte a la normativa legal (arts. 250 a 259 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, introduïts per la llei 34/2015 de 21 de setembre) i reglamentària aplicable en la matèria, però intentant simplificar la tramitació dels delictes contra la Hisenda Pública, tant des dels seus aspectes administratius com informàtics.

c. Criteris sobre col·laboració judicial.

La UCCDHP s'encarrega de la tramitació de la designació de funcionaris de l'àrea d'Inspecció com auxilie judicial en els casos en els que el nomenament correspon al Director General de l'Agència Tributària, en el marc de la Instrucció 2/2013, de la Direcció General de l'Agència Estatal d'Administració Tributària sobre designació de funcionaris com pèrits o en unes altres funcions d'auxilie judicial modificada per la Resolució 1/2018, de 17 de juliol.

A partir de l'experiència acumulada per la Unitat en el desenvolupament d'esta tasca, així com en el suport prestat en el marc de l'auxili judicial, s'elaboraran els corresponents criteris aplicables en la designació i desenvolupament de la col·laboració judicial en l'àmbit de la Inspecció, així com difondrà en l'àmbit intern o extern aquelles qüestiones d'interés per a aconseguir una col·laboració amb la jurisdicció penal i els seus actors el més eficaç possible en cada cas.

Quant al segon grup de funcions, l'assessorament dels servicis d'inspecció, el treball de la UCCDHP es concentra en treballar com a òrgan centralitzador de les consultes plantejades per les diferents Dependències Regionals d'Inspecció, la Delegació Central de Grans Contribuents (DCGC) i l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), així com donar suport als Equips Regionals d'Inspecció.

  • Assessorament a les Dependències Regionals d'Inspecció, treball del qual es concentra bàsicament en:

    • Resposta a les consultes relatives a delicte fiscal, plantejades per les Dependències Regionals d'Inspecció.

    • Suport als Equips Regionals de Delicte contra la Hisenda Pública, que s'han constituït en algunes Dependències, i als Equips d'Inspecció que tramiten expedientes en els que s'aprecien indicis de delictes contra la Hisenda Pública.

  • Assessorament a la Dependència de Control Tributari i Duaner de la DCGC: en este cas, a més de desenvolupar les mateixes funcions d'assessorament que amb les Dependències Regionals d'Inspecció, la UCCDHP actua com Equip de Delicte contra la Hisenda Pública de la Delegació Central de Grans Contribuents.

  • Assessorament a l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau : la intensa relació que la ONIF manté amb la jurisdicció penal en la major part de les seues actuacions fa convenient establir una línia especial de col·laboració, que es desenvolupa en les següents actuacions:

    • Assessorament en els expedientes objecte de judicialització primerenca, mitjançant el coneixement dels expedientes de la ONIF que es remeten a la via penal i resposta per la UCCDHP a les consultes plantejades

    • Col·laboració en el desenvolupament dels auxilis judicials que els funcionaris de la ONIF duen a terme.

    • Altres àmbits de col·laboració :

      • Suport en les actuacions de la ONIF davant les diferents Fiscalies, intentant impulsar el coneixement de seus expedientes, sobretot en el marc del frau de trames.
      • Suport en la intensificació de la col·laboració de l'Advocacia de l'Estat a la faena dels auxilis judicials de la ONIF, amb actuacions dirigides a la seua personació en el procés penal, l'increment de la comunicació amb els actuaris o el coneixement dels avatars de l'execució de les sentencies.
      • Seguiment del desenvolupament dels processos penals derivats d'expedientes de la ONIF.