Saltar al contingut principal

Operadors de plataforma obligats a comunicar informació

La Llei 13/2023, de 24 de maig, modifica la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària (LGT), en diversos aspectes, entre ells incorpora una nova disposició addicional 25a en la  LGT (d'ara endavant D.A. 25a de la LGT ). Esta disposició té per objecte establir una nova obligació d'informació i de diligencia deguda relativa a la declaració informativa dels operadors de plataforma obligats en l'àmbit de l'assistència mútua, per a aquelles qüestiones que aconsellen la seua regulació per norma amb rang legal.

A través d'esta disposició addicional, s'efectua la transposició a la  LGT de la Directiva (UE) 2021/514 del Consell, de 22 de març de 2021, que modifica la Directiva 2011/16/UE sobre cooperació administrativa en l'àmbit de la fiscalitat (DAC 7). Esta Directiva establix una obligació d'informació, de registre i diligencia deguda per als operadors de plataforma, que actuen en l'àmbit d'aplicació de la normativa europea. També s'incorporen a l'ordenament jurídic intern les disposicions que, pel que fa al cas, es contenen en l'Acord Multilateral entre Autoritats Competents per a l'intercanvi automàtic d'informació sobre la renda obtinguda a través de plataformes digitals en l'àmbit de l'OCDE, així com en uns altres acords internacionals subscrits amb el mateix objectiu.

Els operadors de plataformes digitals hauran de comunicar diverses dades relatives a determinades activitats econòmiques concertades a través de les plataformes digitals que gestionen, posant en contacte als venedors de béns o prestadors de determinats servicis i els usuaris d'estes plataformes.

Els “operadors de plataforma obligats a comunicar informació” hauran de complir tres tipus d'obligacions. En primer lloc, les normes i procediments de diligencia deguda que han d'aplicar sobre els venedors per a obtindre i verificar informació sobre els mateixos. A més, han d'estar registrats en el cens en els termes en els que es determine reglamentàriament. Finalment, una vegada obtinguda la informació han de subministrar-la a l'Administració tributària.

Amb efectes a partir de l'1 de gener de 2023, el nou D.A. 25a de la LGT, establix que les entitats que tingueren la consideració d'“operadors de plataforma obligats a comunicar informació” hauran de complir les normes i procediments de diligencia deguda, així com amb les obligacions de registre i subministrament d'informació, en relació amb els “venedors”. Estos últims també estaran subjectes a la comunicació de dades als citats operadors, en virtut d'estes normes de diligencia deguda.

El desenvolupament de les normes i procediments de diligencia deguda, així com les obligacions de registre i subministrament d'informació, es durà a terme en els termes que s'establisquen reglamentàriament, en particular en el Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d'aplicació dels tributs, aprovat pel Reial decret 1065/2007, de 27 de juliol.

Les infraccions i sanciones derivades de l'incompliment de les obligacions previstes en l'apartat 1 del nou  D.A. 25a de la LGT  es regularan pel que disposa el títol IV d'esta Llei amb les especialitats establides en els apartats 2, 3 i 4 d'esta disposició.

Addicionalment, en els apartats 5 i 6 de la citada disposició addicional es regulen les conseqüències, tant per als “venedors” com per als “operadors de plataforma obligats a comunicar informació”, de l'incompliment de les seues obligacions d'informació.

Per part seua, l'apartat 7 del D.A. 25a de la LGT establix l'obligació de conservar i posar a disposició de l'Administració Tributària les proves documentals, els registres i qualsevol informació utilitzada per a aplicar els procediments de diligencia deguda i per a complir les obligacions de registre i subministrament d'informació durant els 10 anys següents a la finalització del període de referència al que correspon el subministrament d'informació.

Finalment, l'apartat 8 del D.A. 25a de la LGT recull l'obligació de l'operador de plataforma d'informar a cada “venedora” persona física de què la informació sobre el mateix serà subministrada a l'Administració tributària i transferida a l'Estat que corresponga. Tot això amb caràcter previ a la remissió de la informació, per tal que la persona física puga exercir el seu dret a la protecció de les seues dades personals.

En resum, s'incorpora a la LGT una nova obligació d'informació, de registre i diligencia deguda per als operadors de plataformes digitals, mitjançant la transposició de les directives i acords internacionals relacionats. Els operadors de plataformes de comerç electrònic han d'obtindre, conservar i posar a disposició de l'Administració tributària certa informació, que en alguns casos han de proporcionar els venedors. L'incompliment d'estes obligacions d'informació comporta un règim sancionador específic.

Pots consultar el text íntegre de la Llei en el següent enllaç: Llei 13/2023, de 24 de maig.