Saltar al contingut principal

Modificació del límit a la deduïbilitat de despeses financeres en l'impost sobre societats

La Llei 13/2023, de 24 de maig, per la qual es modifiquen la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, en transposició de la Directiva (UE) 2021/514 del Consell de 22 de març de 2021, per la qual es modifica la Directiva 2011/16/UE relativa a la cooperació administrativa en l'àmbit de la fiscalitat, i altres normes tributàries, establix en la seua Disposició Final 5a una nova redacció de la regla de limitació de deduïbilitat de despeses financeres  continguda en l'article 16 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats (d'ara endavant LIS ).

Esta modificació normativa té com raó de ser la necessitat d'adequar totalment la normativa espanyola sobre limitació de deduïbilitat de despeses financeres al contingut de l'article 4 de la Directiva (UE) 2016/1164 del Consell, de 12 de juliol de 2016. Com explica l'apartat VI del Preàmbul de la Llei 13/2023, Espanya es va acollir a l'excepció regulada en l'article 11, apartat 6, d'esta Directiva. Este precepte establia que “aquells Estats membres que tinguen normes nacionals específiques per a impedir els riscos en matèria de BEPS en la data de 8 d'agost de 2016, que siguen igualment eficaços a l'efecte de la norma de limitació d'interessos establida en aquesta Directiva, podran aplicar estes normes específiques fins que acabe el primer exercici pressupostari següent a la data de publicació de l'acord entre els membres de l' OCDE que figure en el lloc web oficial sobre unes normes mínimes en relació amb l'acció 4 del BEPS, però a més tardar fins l'1 de gener de 2024”.

La norma espanyola sobre limitació d'interessos (que existia en el nostre ordenament des que la introduïra el Reial decret-llei 12/2012, de 30 de març, en l'article 20 del text refós de la Llei de l'impost sobre Societats), va anar considerada per la Comissió Europea com igualment eficaç a l'establida en l'article 4 de la Directiva, mitjançant carta d'emplaçament de data 8 de febrer de 2018. Malgrat això, i de conformitat amb l'article 11.6 de la Directiva, resultava necessari adequar la normativa espanyola a l'article 4 de la Directiva abans de l'1 de gener de 2024. Amb este propòsit, la Llei 13/2023 introduïx dos importants novetats en la redacció fins ara existent:

  • En primer lloc, s'establix una regla que connecta la magnitud del benefici operatiu sobre la qual es calcula el límit (del 30 %) de deduïbilitat de despeses financeres nets amb la base imposable de l'impost sobre societats. D'esta manera, la nova redacció de l'article 16 de la  LIS afegix a l'antiga redacció (apartat 1, paràgraf 3r) un últim incís amb el següent literal: “En cap cas, formaran part del benefici operatiu els ingressos, despeses o rendes que no s'hagueren integrat en la base imposable d'este Impost”. La necessitat de considerar un benefici operatiu imposable s'alinea, així, amb el que s'estableix en l'article 4, apartat 2, de la Directiva, segons el qual “el EBITDA es calcularà tornant a incorporar a la renda subjecta a l'impost sobre societats en l'Estat membre del contribuent, els imports corregits a efectes fiscals dels costos d'endeutament excedents, així com els imports corregits a efectes fiscals en concepte de depreciació i amortització. La renda exempta d'impostos quedarà exclosa de l'EBITDA  del contribuent”.

  • En segon lloc, s'elimina de l'apartat 6 de l'article 16 de la  LIS la regla d'exclusió subjectiva de les entitats equiparades a les entitats de crèdit i asseguradores (lletra a). En particular, s'elimina el següent paràgraf: “El mateix tractament rebran, igualment, els fons de titulització hipotecària, regulats en la Llei 19/1992, de 7 de juliol, sobre Règim de Societats i Fons d'Inversió Immobiliària i sobre Fons de Titulització Hipotecària, i els fons de titulització d'actius a què es referix la Disposició addicional quinta.2 de la Llei 3/1994, de 14 d'abril, per la qual s'adapta la legislació espanyola en matèria de crèdit a la Segona Directiva de Coordinació Bancària i s'introduïxen altres modificacions relatives al sistema financer”.

Finalment, si bé la Disposició Final 8a de la Llei 13/2023 establix que esta entrarà en vigor l'endemà a la seua publicació al BOE , en el cas de la modificació de l'article 16 de la LIS, la pròpia Disposició Final 5a establix que la mateixa s'introduïx “amb efectes per als períodes impositius que s'inicien a partir de l'1 de gener de 2024”.

Pots consultar el text íntegre de la llei en el següent enllaç: Llei 13/2023, de 24 de maig.