Saltar al contingut principal

El Servici de Vigilància Duanera

El Servici de Vigilància Duanera (SVA ) és una institució lligada tradicionalment a la lluita contra el contraban de tabac. Així, els seus orígens històrics es troben en els cossos que depenent o sota la supervisió de la Hisenda Real, van tindre la citada missió amb diverses denominacions, estructures i adscripcions orgàniques: Resguarde (marítim i terrestre), Servici Especial de Vigilància Terrestre i Marítima de la Companyia Arrendatària de Tabacs, Servici Especial de Vigilància Terrestre i Marítima de Tabaquera SA o Servici Especial de Vigilància Fiscal. És el 1982 quan rep la seua denominació actual després de l'aprovació del Reial decret 319/1982, de 12 de febrer, pel qual es reestructura i adscriu el Servici de Vigilància Duanera directament al Ministeri d'Hisenda a través de la Direcció General de Duanes i Impostos Especials.

Actualment, l' SVA està integrat a l'Agència Tributària a nivell central, a través del Direcció Adjunta de Vigilància Duanera, que depén orgànicament i funcionalment del Departament de Duanes i Impostos Especials.

Quant a organització, el Direcció Adjunta de Vigilància Duanera està constada a nivell central per la Subdirecció General d'Operacions (responsable de la planificació, execució i coordinació de l'activitat operativa) i la Subdirecció General de Logística (responsable de la direcció tecnològica, supervisió i control dels mitjans empleats i d'uns altres aspectes relacionats amb la qualitat de les actuacions i procediments).

A nivell territorial, les Àrees Regionals de Vigilància Duanera s'integren orgànicament en les Delegacions Especials de l'AEAT sota la direcció del Cap de Dependència Regional de Duanes i Impostos Especials. Compta amb Unitats Operatives d'Investigació, Bases Marítimes i Bases Aèries repartides per tot el territori nacional.

L'SVA està integrat aproximadament per 2.200 funcionaris de diferents categories (A1, A2 i C1) i especialitats (Investigació, Navegació, Propulsió i Comunicacions) i disposa de mitjans aeris (helicòpters, drones i avions), navals (52 embarcacions, inclosos dos Vaixells d'Operacions Especials per a actuacions en alt mar en la repressió del narcotràfic), terrestres (610 vehicles), centres de comunicacions, mitjans tecnològics aplicats a la investigació, sistemes d'inspecció no intrusiva i control radiològic, etc.

Com curiositat, el Servici Marítim del SVA té la seua pròpia bandera origen del qual data de 1787, data en què Carles III va autoritzar l'ús del pavelló nacional a les embarcacions de la Real Hisenda. La bandera vigent de les embarcacions del SVA, conforme al Reial decret 1511/1977, de 21 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de Banderas i Estendards, Guions, Insígnies i Distintius, és la bandera nacional amb dos H en blau coronades (amb la Coronal Real) en blau en la franja gualda. La norma detalla que esta bandera s'usarà en els vaixells o embarcacions del (o al servei del) Ministeri d'Hisenda.

L'SVA desenvolupa les seues funcions bàsicament en tres grans àrees: investigació, aeronaval i recintes duaners, i constituïx en resum, un servici de caràcter policial del Ministeri d'Hisenda, amb competències en matèria de contraban i delinqüència econòmica.

Les seues actuacions estan encaminades a la repressió dels delictes i infraccions de contraban, la lluita contra el tràfic de drogues i altres delictes relacionats com el blanqueig de capitals, el frau d'Impostos Especials i altres fraus fiscals i l'economia submergida. També desenvolupa una important tasca de suport a uns altres Departaments de l'Agència Tributària (principalment Inspecció i Recaptació) en la lluita contra el frau fiscal i l'economia submergida. Per este motiu, compten amb una extensa formació en dret administratiu, penal, processal, comunitari, tributari, duaner i legislació sobre contraban.

L'SVA té la condició de Resguarde Fiscal i Duaner com responsable de previndre i perseguir el contraban, fraus i altres il·lícits de caràcter fiscal en tot el territori nacional.

Els funcionaris de Vigilància Duanera, homes i dones, tenen caràcter d'agents de l'autoritat (policia fiscal i policia judicial), i donades les prediques que desenvolupen, estan autoritzats per a l'ús d'armes reglamentàries. A més, és un servici en part uniformat. Al seu torn, en l'exercici de les seues funcions, auxilien als òrgans jurisdiccionals o al Ministeri Fiscal en aquells casos en els que es requerix la seua actuació com a funcionaris de l'Agència Tributària que ostenten la condició de Policia Judicial.