Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària incorpora el patruller d'altura'Còndor' a la flota de Vigilància Duanera

Nou vaixell per a la lluita contra el narcotràfic

  • El vaixell, de 43 metres d'eslora i amb una autonomia que dobla la d'un patruller tradicional, tindrà capacitat per a realitzar prediques en alt mar i donar un servici de patrulla costanera cobrint àmplies zones de vigilància
  • Donat el seu caràcter polivalent, després d'uns mesos a l'àrea de Vigo per a garantir unes condicions d'operativitat plena, anirà utilitzant diferents bases de referència en el litoral nacional en funció de les necessitats de servici
  • El patruller ‘Còndor’ comptarà amb els mitjans més moderns de navegació i comunicacions, zones de recollida pròximes al nivell de l'aigua per a facilitar rescates en situacions d'emergència humanitària i també un canó d'aigua contraincendis per a donar suport a unes altres embarcacions en cas de sinistre en el mar

15 d'abril de 2021.- L'Agència Tributària compte des de hui amb un nou patruller polivalent d'altura per a la lluita contra el narcotràfic. La posada en funcionament del patruller ‘Còndor’ suposa la introducció d'un nou segmente d'embarcació en la flota del Servici de Vigilància Duanera amb un vaixell adequat tant per a complir labors de control del litoral d'una o diverses regions, com per a realitzar prediques de curt i mitjà abast en alt mar.

El ‘Còndor’ ha sigut apadrinat este matí a Moaña (Pontevedra) per la secretària d'Estat d'Hisenda, Inés Bardón, durant un acte inaugural celebrat en les instal·lacions de les drassanes Rodman Polyships que ha comptat amb la presència del director general de l'Agència Tributària, Jesús Gascón, el delegat del Govern a Galícia, José Manuel Miñones, i representants del Departament de Duanes i de la Delegació Especial de l'AEAT a Galícia i autoritats autonòmiques i locals, així com dels cossos i forces de seguretat de l'Estat.

Amb una eslora de 43 metres, 23 nusos de velocitat màxima, una tripulació de fins 14 persones i una autonomia de més de 2000 milles nàutiques que dobla la d'un patruller convencional, el ‘Còndor’ oferirà una gran versatilitat en l'operativa naval de lluita contra el narcotràfic que desenvolupa Vigilància Duanera, ja que podrà donar servici a les bases en patrulla costanera cobrint àmplies zones del litoral, però també tindrà capacitat per a realitzar intercepcions oceàniques.

Per este motiu, i després d'uns mesos de funcionament a l'àrea de Vigo per a garantir les seues condicions d'operativitat plena, s'anirà destinant a diferents bases de referència durant la seua vida útil, en funció de les necessitats de servici que existisquen en cada moment.

El ‘Còndor’ pren el seu nom dels anys 80 i 90, quan baix esta denominació una sèrie de patrullers camuflats realitzaven el seu servici per a Vigilància Duanera en un període especialment intens de la lluita contra el narcotràfic a Espanya.

Este nou patruller compte ja amb els mitjans més moderns de navegació i comunicacions. Estarà dotat d'un sistema optrónico d'última generació per a la detecció i seguiment d'embarcacions, així com d'un sistema específic de comunicacions securitzades. Dos embarcacions auxiliares transportaran des del vaixell a les tripulacions de presa fins els punts d'abordatge.

Tasca d'assistència en el mar

De la mateixa manera, davant les situacions d'emergència humanitària que es viuen en les costes espanyoles, el ‘Còndor’ compte a brode amb un sistema de recollida de nàufrags que inclou la instal·lació de zones de recollida pròximes al nivell de l'aigua per a facilitar el rescate.

També s'ha incorporat al vaixell un potent canó d'aigua contraincendis per a donar suport a unes altres embarcacions en cas que patisquen un sinistre en el mar.

La flota de Vigilància Duanera

Amb l'arribada del ‘Còndor’, la flota del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària passa a comptar amb un total de 47 embarcacions de diferents classes i eslores: els vaixells d'operacions especials ‘Petrel’ i ‘Fulmar’, de 72,5 i 61 metres d'eslora, respectivament, el nou patruller d'altura polivalent amb els seus 43 metres, els patrullers de 32 metres i les interceptadoras de 17 metres, així com diverses llanxes d'assistència i suport semirígides i similars.

Des dels seus 25 bases marítimes i amb el suport d'unes altres sis bases àrees, totes elles coordinades a Madrid pel Centre de Coordinació Operativa Permanent amb el suport de les Oficines d'Intel·ligència Marítima, la flota de Vigilància Duanera ve realitzant més de 2.300 reconeixements d'embarcacions anuals, amb més de 250.000 milles navegades cada any.

El seu paper ha resultat clau en grans operacions contra el narcotràfic des de fa dècades. Prenent com a referència el període més recent, només des de començaments de 2019 fins la data ha realitzat 140 actuacions, amb un resultat de 19 tones de cocaïna i més de 200 d'haixix capturades.