Instruccions
Model 213- IRNR - Gravamen Especial sobre Béns Immobles d'Entitats no Residents
Autoliquidació / Document d'ingrés
Agència Tributària - Telèfon: 91 554 87 70 / 901 33 55 33
https://sede.agenciatributaria.gob.es
Important: tots els imports monetaris sol·licitats hauran d'expressar-se en euros, consignant en la part esquerra de les corresponents caselles la part assabenta i en la dreta la part decimal, que constarà de dos dígits si més no.
Les referències a la Llei de l'impost i al Reglament, contingudes en aquestes instruccions, s'entenen efectuades al text refós de la Llei de l'impost sobre la Renda de no Residents aprovat pel Reial Decret Legislatiu 5/2004 (BOE del 12 de març), i al Reglament d'este Impost, aprovat per l'article únic del Reial decret 1776/2004, de 30 de juliol (BOE de 5 d'agost).
Obligació de declarar
Estan obligats a presentar esta autoliquidació les entitats residents en un país o territori que tinga la consideració de paradís fiscal (les referències normatives a paradís fiscal s'entenen efectuades a la definició de jurisdicció no cooperativa ), que siguen propietàries o posseïsquen a Espanya, per qualsevol títol, béns immobles o drets reals d'ús o gaudi sobre els mateixos, a les que es referix l'article 40 de la Llei de l'impost.
No obstant això, no estaran obligats a presentar esta autoliquidació els Estats i Institucions Públiques estrangeres i els Organismes Internacionals.
Es complimentaran els següents formularis:
- l'autoliquidació/document d'ingrés
- la relació d'immobles
Jurisdicció no cooperativa (Paradís fiscal):
Normativa : Disposició addicional primera i dècima i disposició transitòria segona de la Llei 36/2006, de 29 de novembre, de mesures per a la prevenció del frau fiscal (en redacció donada per Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, amb efectes des de l'11 de juliol de 2021).
En línia amb els nous paràmetres internacionals, s'adequa el terme de paradisos fiscals al de jurisdiccions no cooperatives. Les referències efectuades en la normativa a paradisos fiscals, a països o territoris amb els que no existisca efectiu intercanvi d'informació, o de nul·la o baixa tributació s'entendran efectuades a la definició de jurisdicció no cooperativa i les referències normatives efectuades a Estats amb els que existisca un efectiu intercanvi d'informació tributària o en matèria tributària, s'entendran efectuades a Estats amb els que existisca normativa sobre assistència mútua en matèria d'intercanvi d'informació tributària en els termes prevists en la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, que siga aplicable.
Tindran la consideració de jurisdiccions no cooperatives els països i territoris, així com els règims fiscals perjudicials, que es determinen mitjançant Ordre Ministerial conforme a uns criteris preestablits.
La relació de països i territoris que tenen la consideració de jurisdiccions no cooperatives es podrà actualitzar tenint en compte els següents criteris:
-
En matèria de transparència fiscal:
-
L'existència amb este país o territori de normativa sobre assistència mútua en matèria d'intercanvi d'informació tributària en els termes prevists en la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, que siga aplicable
-
El compliment d'un efectiu intercanvi d'informació tributària amb Espanya.
-
El resultat de les avaluacions ''inter parixes'' realitzades pel Fòrum Global de Transparència i Intercanvi d'Informació amb Fines Fiscals.
-
L'efectiu intercanvi d'informació relativa al titular real, definit en els termes de la normativa espanyola en matèria de prevenció d'emblanquine de capitals i finançament del terrorisme.
A l'efecte d'esta lletra a) s'entén per efectiu intercanvi d'informació, l'aplicació de la normativa sobre assistència mútua en matèria d'intercanvi d'informació tributària tenint en compte els termes de referència aprovats pel Fòrum Global de Transparència i Intercanvi d'Informació amb Fines Fiscals.
-
-
Que faciliten la celebració o existència d'intruments o de societats extraterritorials, dirigits a l'atracció de beneficis que no reflectisquen una activitat econòmica real en estos països o territoris.
-
L'existència de baixa o nul·la tributació.
Existix baixa tributació quan al país o territori de què es tracte s'aplique un nivell impositiu efectiu considerablement inferior, inclòs el tipus zero, a l'exigit a Espanya en un impost idèntic o anàleg a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, a l'impost sobre societats o a l'Impost sobre la Renda de no Residents.
Existix nul·la tributació quan al país o territori de què es tracte no s'aplique un impost idèntic o anàleg a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, a l'impost sobre societats o a l'Impost sobre la Renda de no Residents, segons corresponga.
Tindran la consideració d'impost idèntic o anàleg els tributs que tinguen com a finalitat la imposició de la renda, si més no parcialment, independentment del fet que l'objecte del mateix el constituïsca la pròpia renda, els ingressos o qualsevol altre element indiciari d'esta.
La relació de règims fiscals perjudicials que tenen la consideració de jurisdiccions no cooperatives es podrà actualitzar tenint en compte els criteris del Codi de Conducta en matèria de Fiscalitat Empresarial de la Unió Europea o del Fòrum de Règims Fiscals Perjudicials de l' OCDE.
Respecte d'aquells països o territoris que tinguen la consideració de jurisdiccions no cooperatives amb els que Espanya tinga subscrit un conveni per a evitar la doble imposició que es trobe vigent, la normativa tributària relacionada amb les jurisdiccions no cooperatives resultarà també d'aplicació, en la mesura en què no siga contrària a les disposicions del citat conveni.
En tant no es determinen per Ordre Ministerial els països o territoris que tenen la consideració de jurisdicció no cooperativa, tindran esta consideració els països o territoris prevists en el Reial decret 1080/1991, de 5 de juliol.
Des del 2 de febrer de 2003, data d'entrada en vigor del Reial decret 116/2003, de 31 de gener, es va incorporar al Reial decret 1080/1991 una disposició segons la qual deixaran de tindre la consideració de jurisdicció no cooperativa aquells països o territoris que firmen amb Espanya un conveni per a evitar la doble imposició internacional amb clàusula d'intercanvi d'informació o un acord d'intercanvi d'informació en matèria tributària en el que expressament s'establisca que deixen de tindre esta consideració, des del moment en què estos convenis o acords s'apliquen.
Els països o territoris als que es referix el paràgraf anterior tornaran a tindre la consideració de paradís fiscal a partir del moment en què tals convenis o acords deixen d'aplicar-se
Sobre la base dels paràgrafs anteriors han eixit de la llesta original els següents territoris: Principat d'Andorra, Antilles Neerlandeses, Aruba, República de Xipre, Unió dels Emirats Àrabs, Hong-Kong, Les Bahames, Barbados, Jamaica, República de Malta, República de Trinitat i Tobago, Gran Ducat de Luxemburg, Sultanat d'Oman, República de Panamà, República de San Marino i República de Singapur (Veure l'annex IV del Manual de Tributació de no residents Agència Tributària: Annex IV. Jurisdiccions no cooperatives )
En conseqüència, la vigent llesta de territoris, amb les modificacions derivades i que es deriven del que estableix el Reial decret 116/2003, seguirà sent aplicable en tant no s'aprove mitjançant Ordre Ministerial una nova relació de països i territoris amb la consideració de jurisdicció no cooperativa.
A la data d'elaboració d'estes instruccions (5-10-2022) la llesta de països i territoris que tenen la consideració de jurisdicció no cooperativa amb les modificacions derivades del que estableix el Reial decret 116/2003, és la següent:
País o territori / Codi
Delegació competent
Amb caràcter general, l'autoliquidació es presentarà separadament per cada immoble davant la Delegació o Administració de l'AEAT en àmbit territorial del qual es trobe ubicat el mateix.
No obstant això, si una entitat és propietària de diversos immobles ubicats en l'àmbit territorial d'una mateixa Delegació de l'AEAT presentarà una única autoliquidació comprensiva dels mateixos, especificant, de forma separada, cadascun dels mateixos en el full de "relació d'immobles".
Termini de presentació
El termini de presentació de les autoliquidacions és el mes de gener següent a la data de merite del Gravamen Especial, que és el 31 de desembre de cada any. En cas de presentació telemàtica per Internet es podrà domiciliar el pagament de l'import per ingressar des del dia 1 al 25 del mes de gener.
Entitat subjecta a gravamen
"NIF al país de residència": Si l'entitat disposa d'un número d'identificació fiscal assignat en el seu país o territori de residència es consignarà en esta casella.
"Residència fiscal: Codi País": se consignarà el Codi del país o territori de residència fiscal de l'entitat, d'acord amb les claus de països que es relacionen en el full adjunt.
"Nacionalitat": en este apartat s'indicarà la seua nacionalitat.
"Direcció al país de residència": es complimentaran les dades de la direcció al país de residència que procedisquen tenint en compte les indicacions particulars que seguidament s'assenyalen.
"Domicili" (49): es consignarà la direcció corresponent al domicili al país de residència: tipus de via (calle, plaça, avinguda, carretera, …), nom de la via pública, nombre de casa, o, si escau, punt quilomètric, etc.
"Dades complementàries del domicili" (50): si escau, es faran constar les dades addicionals que resulten necessaris per a la completa identificació del domicili.
"Població/ciutat" (51): es consignarà el nom de la població o ciutat en la que es troba situat el domicili.
"Codi postal (ZIP)" (53): es consignarà el codi postal corresponent al domicili.
"Província/Regió/Estat" (54): quan siga necessari per a una correcta identificació de la direcció del domicili, es consignarà el nom de la Província, Regió, Estat, Departament o qualsevol altra subdivisió política o administrativa, on es trobe situat el domicili.
"Codi país" (56): es complimentarà el codi del país o territori corresponent al domicili, d'acord amb les claus de país o territoris que es relacionen en el full adjunt.
"Telèfons fix i mòbil" (57) i (58) : Per tal d'agilitzar la resolució de les incidències que eventualment puguen sorgir en la tramitació de l'autoliquidació, consigne en les caselles (57) i (58) els números dels telèfons, fix i mòbil, en què puga ser més fàcilment localitzat en dies i hores feiners.
Merite
Indique l'any de merite al que correspon l'autoliquidació.
Representant del contribuent o, si escau, domicili a l'efecte de notificacions en territori espanyol
Si l'entitat ha nomenat un representant davant l'Administració Tributària, amb domicili a territori espanyol, en relació amb les seues obligacions per este Impost, es farà constar en este apartat.
En absència de representant, si l'entitat disposa d'un domicili en territori espanyol, podrà comunicar-ho en este apartat a l'efecte de notificacions.
Existix obligació de nomenar representant en els casos prevists en l'article 10 de la Llei de l'impost. En els altres casos, este nomenament serà voluntari.
“NIF ”: es consignarà el número d'identificació fiscal del representant.
“FL/J ”: faça constar una FL si el representant és una persona física i una J si es tracta d'una persona jurídica o entitat.
“Cognoms i nom, raó social o denominació ”:
"Representant de l'entitat": marque una X en esta casella quan utilitze este apartat per a consignar les dades del representant.
"Domicili": es complimentaran les dades del domicili que procedisquen, tenint en compte les indicacions particulars que seguidament s'assenyalen.
Exempcions
L'article 42 de la Llei de l'impost establix que el Gravamen Especial no serà exigible en certs supòsits. En estos casos l'entitat a la que li resulte aplicable una d'aquestes causes d'exempció marcarà una X en la casella que procedisca (les causes números 1 i 4 no són aplicables amb la normativa vigent hui dia).
2) Entitats que desenvolupen a Espanya, de manera continuat o habitual, explotacions econòmiques diferenciables de la simple tinença o arrendament dels immobles en els termes de l'article 20.2 del Reglament de l'impost.
3) Societats que cotitzen en mercats secundaris de valors oficialment reconeguts. Este supòsit serà també d'aplicació quan la propietat es tinga de forma indirecta a través d'una entitat amb dret a l'aplicació d'un conveni per a evitar la doble imposició internacional amb clàusula d'intercanvi d'informació.
Liquidació
Base imposable (01): Es consignarà la suma dels valors dels immobles ubicats en l'àmbit d'una mateixa Delegació de l'AEAT (Veure l'apartat"valor" del full de "relació d'immobles").
Tipus de gravamen (%) (02): És el 3 per 100.
Quota (03): Es calcularà aplicant el tipus de gravamen (3 per 100) a la base imposable.
Percentatge de reducció (04): No aplicable. Es farà constar zero.
Reducció de la quota (05): No aplicable. Es farà constar zero.
Quota del Gravamen Especial (06): Coincidix amb l'indicat en la casella 03.
Resultat per ingressar d'anteriors autoliquidacions pel mateix concepte i exercici (07): Haurà de consignar-se en esta casella l'import.
corresponent a autoliquidacions anteriors pel mateix concepte i exercici, exclusivament en cas d'autoliquidació complementària.
Resultat per ingressar (08): Haurà de consignar-se en esta casella l'import corresponent a la resta de les caselles (06) i (07).
Negativa
Quan no resulte quantitat per ingressar, per tractar-se d'una entitat exempta, es marcarà una X en la casella "quota zero".
Complementària
Marque amb una "X" si l'autoliquidació és complementària d'una altra anterior pel mateix concepte i exercici.
En este cas, es consignarà el nombre de justificant identificatiu de l'autoliquidació anterior.
Amb caràcter general, si una vegada presentada l'autoliquidació, s'advertixen errors o omissions que hagen donat lloc a la realització d'un ingrés.
inferior al que legalment haguera correspost, s'haurà de regularitzar la situació tributària mitjançant la presentació d'una autoliquidació complementària.
L'autoliquidació complementària comprendrà la totalitat de dades que procedisca reflectir en la mateixa, incorporant, al costat dels corresponents consignats en l'autoliquidació originàriament presentada, els que hagen de ser objecte de nova inclusió o modificació.
En les autoliquidacions complementàries haurà de complimentar-se la casella (07).
Data i firma
Presentació en format paper: En l'espai reservat per a la data i firma de l'autoliquidació es faran constar ambdues. Esta autoliquidació haurà d'anar firmada per un representant de l'entitat.
Formes de presentació del model 213
La presentació pot fer-se de forma telemàtica per Internet, o en format paper.
a) Presentació en format paper (predeclaració)
Es pot presentar l'autoliquidació en format paper, generat a l'imprimir el formulari prèviament complimentat en el portal d'Internet de l'Agència Tributària (https://sede.agenciatributaria.gob.es ). La ruta és: Inici / Totes les gestions/Impostos i taxes/Impost sobre la Renda de no Residents/Model 213 / Model 213 Formulari per a la seua presentació (Predeclaració)
Model 213 (agenciatributaria.gob.es)
S'obtindran els exemplars del model 213 “per a l'entitat no resident” i ”per a l'Entitat col·laboradora/Administració”.
En funció del resultat de l'autoliquidació, es presentaran en els següents llocs:
-
Autoliquidació amb resultat per ingressar: La presentació i ingrés es realitzaran en qualsevol Entitat Col·laboradora en la gestió recaptatòria (Banc, Caixa d'estalvis o Cooperativa de crèdit) situada en territori espanyol. Una vegada presentada l'autoliquidació en l'entitat col·laboradora, no ha d'ensobrar-se ni remetre's a l'Agència Estatal d'Administració Tributària. Efectuat l'ingrés, es tornarà al declarant l'exemplar"per a l'entitat no resident".
-
Autoliquidació negativa (quota zero) : En estos casos l'autoliquidació es presentarà en l'Administració o Delegació en àmbit territorial del qual es localitzen els immobles, mitjançant entrega personal o per correu certificat.
b) Presentació telemàtica per Internet
La presentació del model pot fer-se de forma telemàtica per Internet, amb un certificat de firma electrònica admés per l'Agència Tributària. Per fer-ho, haurà de complimentar i transmetre uns formularis disponibles a la seu electrònic de l'Agència Tributària (https://sede.agenciatributaria.gob.es ). La ruta és: Inici / Totes les gestions/Impostos i taxes/Impost sobre la Renda de no Residents/Model 213 / Presentació
Agència Tributària: Model 213. IRNR. Gravamen especial sobre béns immobles d'entitats no residents.
Col·laboració social: les persones o entitats autoritzades a presentar per via telemàtica declaracions en representació de terceres persones, podran fer ús d'esta facultat respecte dels models 213. Es requerirà el certificat electrònic del col·laborador social.
Apoderament: mitjançant l'entrega pel poderdant d'un poder en les oficines de l'Agència Tributària, es pot apoderar a una persona o entitat per a la presentació telemàtica dels models de declaració a què es referix este apartat. Esta presentació requerirà l'ús del certificat electrònic de l'apoderat.
En funció del resultat de l'autoliquidació, el procediment serà el següent:
Autoliquidació amb resultat per ingressar:
La presentació i ingrés es pot realitzar mitjançant ingrés en una entitat bancària col·laboradora situada a Espanya; mitjançant domiciliació de l'ingrés en un compte bancari o mitjançant transferència bancària des de l'estranger.
-
Ingrés en una entitat bancària col·laboradora situada a Espanya
Amb caràcter previ a transmetre l'autoliquidació, haurà d'establir comunicació amb una entitat bancària col·laboradora en la gestió recaptatòria, per via telemàtica o acudint a les seues oficines, per a efectuar l'ingrés i obtindre un NRC (número de referència complet), que haurà de consignar també al presentar l'autoliquidació.
La Sede Electrònica oferix la possibilitat d'obtindre un NRC a través de la seua passarel·la de pagament mitjançant càrrec en compte o amb càrrec en targeta. S'haurà d'utilitzar el botó "Realitzar pagament (Obtindre NRC)" habilitat en el formulari per a la presentació de la declaració al seleccionar la forma de pagament “Per ingressar ”.
-
Domiciliació de l'ingrés en un compte bancari
En cas de presentació telemàtica, pot ser domiciliat el pagament dels deutes resultants de les autoliquidacions 213, des del dia 1 al 25 del mes de gener.
-
Transferència bancària des de l'estranger
Sempre que la meritació corresponga a l'exercici 2019 o posterior, es podrà presentar l'autoliquidació i ingressar el deute tributari resultant mitjançant una transferència realitzada des de l'estranger.
Amb caràcter previ, s'ha de realitzar la presentació telemàtica de l'autoliquidació triant la forma de pagament «Reconeixement de deute i pagament mitjançant transferència».
L'AEAT recupera les dades de la presentació telemàtica prèvia de l'autoliquidació excepte el referent a l'IBAN /codi (o, si escau, BIC /SWIFT ) del compte des de la qual s'efectuarà la transferència que haurà de ser complimentat per l'interessat.
El sistema indicarà l' IBAN del compte de destí i generarà un Identificador del Pagament (amb un termini de validesa de 30 dies naturals).
En la transferència des del compte origen al compte destí, s'inclourà en el camp “Concepte Transferència” ÚNICAMENT I EXCLUSIVAMENT l'Identificador del Pagament, sense consignar cap altra dada addicional.
Les transferències, que hauran d'efectuar-se obligatòriament en euros, s'efectuen a un compte “Compte de transferències de l'AEAT ”que obriran les entitats col·laboradores que s'adherisquen a este procediment tenint en compte que el compte origen no pot ser un compte obert en entitat col·laboradora.
Les entitats col·laboradores han de contrastar la informació de l'AEAT amb les transferències rebudes i incorporar als seus sistemes les dades de l'operació per a posterior envie a l'AEAT. A més, una vegada identificat l'ingrés rebut, han d'ingressar el seu import en el compte restringit corresponent.
Si no és possible identificar les dades de la transferència rebuda, o si l'Identificador del Pagament no consta en el camp “Concepte transferència” o és incomplet o inexacte o ha caducat el seu termini de validesa, o si el pagament es realitza en moneda diferent a l'euro, la transferència serà retornada a l'emissor, sent a càrrec de l'ordenant les despeses i comissions que pogueren produir-se.
A efectes recaptatoris, es considera que l'ingrés en el Tresor Públic es produïx en la data de l'abonament en un dels comptes restringits sempre que s'hagen validat correctament les dades de la transferència rebuda.
Complits els anteriors requisits, el contribuent podrà obtindre un justificant de pagament en Sede electrònica.
Autoliquidació negativa (de quota zero):
La presentació del model pot fer-se de forma telemàtica per Internet a través de l'emplenament d'un formulari disponible en la Sede electrònica de l'Agència Tributària.
Model 213- Relació d'immobles
Es consignaran les dades de situació dels immobles situats en l'àmbit territorial de cada Delegació de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.
Atenció: Si l'entitat és propietària o posseïx immobles o drets reals sobre els mateixos en diverses Delegacions, es presentarà una autoliquidació 213 en cada Delegació.
Important: tots els imports monetaris sol·licitats hauran d'expressar-se en euros, consignant en la part esquerra de les corresponents caselles la part assabenta i en la dreta la part decimal, que constarà de dos dígits si més no.
Dades identificatives de l'autoliquidació
"NIF": Es farà constar el número d'identificació fiscal (NIF ) de l'entitat que este l'autoliquidació.
"Raó Social o denominació": Es consignarà la raó social o denominació.
"NÚM. de justificant": Es farà constar el nombre de justificant de l'autoliquidació.
Immoble
Indique les dades de l'immoble i la numeració seqüencial del mateix dins de la relació d'immobles.
Veure instruccions relatives al "domicili" de l'apartat"Representant" del model d'autoliquidació.
Referència cadastral (60): haurà de fer-se constar la referència cadastral de l'immoble. Esta dada figura en el rebut de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). També pot obtindre's la referència cadastral a la seu electrònica del Cadastre, en l'adreça electrònica "http://www.sedecatastro.gob.és", o telefonant a la Línia Directa del Cadastre (telèfon 902 37 36 35).
Valor : Es farà constar el valor cadastral. Si no existix valor cadastral s'utilitzarà el valor determinat d'acord amb les disposicions aplicables a l'efecte de l'impost sobre el patrimoni. Este valor és la base imposable del Gravamen Especial.