Salta al contingut principal
Model 100. Declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques 2021

Dotacions per amortització

Constitueix despesa deduïble les quantitats comptabilitzades que, en concepte d'amortització de l'immobilitzat material, intangible i de les inversions immobiliàries correspongui a la depreciació efectiva que pateixin els diferents elements per funcionament, ús, gaudeixi o obsolescència.

Es considera que la depreciació és efectiva quan sigui el resultat d'aplicar algun dels mètodes previstos en l'article 12.1.a de la Llei de l'impost sobre Societats, que en resum són els següents:

  1. Coeficients d'amortització lineal  que  estableix a partir  d'1 de gener de 2015 la taula d'amortització que recull l'article 12.1.a) de la LIS.

  2. Percentatge constant sobre el valor pendent d'amortització.

  3. Mètode dels números dígits.

  4. Pla formulat pel contribuent i acceptat per l'Administració.

  5. Justificació de l'import per part del contribuent.

La base de l'amortització està constituïda pel preu d'adquisició de l'element, incloses les despeses addicionals que es produeixin fins a la seva posada en condicions de funcionament, o pel seu cost de producció, exclòs, si escau, el valor residual.

L'amortització s'efectuarà a partir de la posada en condicions de funcionament de l'element si pertany a l'immobilitzat material o inversions immobiliàries, o des del moment en què estiguin en condicions de produir ingressos per a l'immobilitzat intangible.

L'immobilitzat intangibles s'amortitza amb caràcter general, tenint en compte la seva vida útil. No obstant això, quan la mateixa no pugui estimar-se de manera fiable, l'amortització serà deduïble amb el límit anual màxim de la veinteava part del seu import. L'amortització del fons de comerç serà deduïble amb el límit anual màxim de la veinteava part del seu import (el 5%).

La dotació en un exercici d'amortitzacions superiors a les permeses fiscalment no constitueix despesa deduïble, sens perjudici que l'excés pugui ser-ho en períodes posteriors.

Elements patrimonials usats

En el cas d'elements patrimonials de l'immobilitzat material i inversions immobiliàries que s'adquireixin usadosvel càlcul de l'amortització s'efectuarà d'acord amb els següents criteris:

  • Si es pren com a base de l'amortització el valor d'adquisició de l'element usat, el coeficient màxim utilitzable serà el doble del coeficient d'amortització lineal màxim fixat en la taula d'amortització.

  • Si es pren com a base d'amortització el preu d'adquisició o cost de producció originari, s'aplicarà el coeficient d'amortització lineal màxim fixat en les taules d'amortització per a aquest element.

  • Si no es coneix el preu d'adquisició o cost de producció originari, el contribuent podrà determinar aquell pericialment, i una vegada fixat, es procedirà d'acord amb el que preveu la lletra anterior.

A aquests efectes, no tindran la consideració d'elements patrimonials usats els edificis de la qual antiguitat sigui inferior a deu anys.

Supòsits de llibertat d'amortització

Llibertat d'amortització en elements nous de l'actiu material fix. Règim transitori

Els contribuents que a 31 de març de 2012 tinguessin quantitats pendents d'aplicar per les següents inversions que hagin gaudit de la llibertat d'amortització prevista en la disposició addicional onzena del text refós de la LIS:

  • Inversions realitzades en els anys 2009 i 2010 a les que resulti aplicable la llibertat d'amortització amb manteniment de treball de la disposició addicional onzena del text refós de la LIS, segons redacció donada pel Reial Decret llei 6/2010, de 9 d'abril, de mesures per a l'impuls de la recuperació econòmica i el treball.

  • Inversions realitzades des de l'1 de gener de 2011 fins al 30 de març de 2012 a les que resulti aplicable la llibertat d'amortització sense manteniment de treball de la disposició addicional onzena del text refós de la LIS, segons redacció donada pel Reial Decret llei 13/2010, de 3 de desembre, d'actuacions en l'àmbit fiscal, laboral i liberalitzadores per fomentar la inversió i la creació de llocs de treball.

Els contribuents que, a 31 de març de 2012, no haguessin amortitzat en la seva totalitat la inversió realitzada per aquest concepte podran seguir aplicant les quantitats que tingui pendents en les condicions i amb els requisits establerts per la disposició addicional onzena del text refós de la LIS, segons redacció donada per Reial Decret llei 6/2010, de 9 d'abril i pel Reial Decret llei 13/2010.

Les quantitats pendents d'amortitzar podran aplicar-se amb el límit del rendiment net positiu de l'activitat econòmica a la que s'haguessin afectat els elements patrimonials previ a la deducció de les quantitats pendents i, si escau, a la minoració del 5 per 100 per provisions i despeses de difícil justificació prevista per a la modalitat simplificada d'estimació directa.

Llibertat d'amortització (article 12.3 de la LIS)

Podran amortitzar-se lliurement:

  • Els elements de l'immobilitzat material i intangible, exclosos els edificis, afectes a les activitats de recerca i desenvolupament.

  • Els edificis es poden amortitzar de forma lineal durant un període de 10 anys, en la part que es trobin afectes a les activitats de recerca i desenvolupament.

  • Les despeses de recerca i desenvolupament activades com a immobilitzat intangible, excloses les amortitzacions dels elements que gaudeixin de llibertat d'amortització.

  • Els elements de l'immobilitzat material o intangible de les entitats que tinguin la qualificació d'explotacions associatives prioritàries d'acord amb el que disposa la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització de les explotacions agràries, adquirits durant els cinc primers anys a partir de la data del seu reconeixement com a explotació prioritària.

  • Els elements de l'immobilitzat material nous, el valor unitari dels quals no excedeixi de 300 euros, fins al límit de 25.000 euros referit al període impositiu. Si el període impositiu té una durada inferior a un any, el límit assenyalat serà el resultat de multiplicar 25.000 euros per la proporció existent entre la durada del període impositiu respecte de l'any.

Règims especials