4.10 Obligacions comptables i registrals
La Llei estableix per als empresaris, sigui quin sigui la seva forma, individual o societària, l'obligació de portar la comptabilitat conforme al que preveu el Codi de Comerç o amb el que s'estableix en les normes per les quals es regeixen. El Codi de Comerç obliga a portar dos llibres comptables:
-
El llibre diari
En el que s'anota cronològicament, dia a dia, l'import de totes les operacions realitzades en desenvolupament de l'activitat empresarial. També pot realitzar-se anotació conjunta dels totals de les operacions per períodes no superiors al mes, el seu detall es registra en llibres o registres concordants.
-
El llibre d'inventaris i comptes anuals
Aquest llibre ha d'obrir-se amb el balanç inicial detallat de l'empresa (primer estat comptable), transcrivint amb una periodicitat com a mínim trimestral, amb sumes i saldos, els balanços de comprovació (segon estat comptable). En ell han d'assentar-se anualment l'inventari de tancament de l'exercici (tercer estat comptable) i els comptes anuals (últim estat comptable).
L'últim estat comptable, al tancament de cada exercici conté els comptes anuals: balanç, compte de pèrdues i guanys, estats de canvi en el patrimoni net, estats de flux d'efectiu i la memòria. Els comptes anuals són l'instrument comptable més important per al IS, ja que serveixen de partida per a la configuració de seu BI.
A més dels llibres de gestió obligatòria es podran portar de forma voluntària, els llibres i registres segons el sistema comptable adoptat, o la naturalesa de la seva activitat.
D'altra banda, s'estableix l'obligació de portar i legalitzar certs “llibres societaris ”: llibre d'actes, llibre d'accions nominatives en les societats anònimes i comanditàries per accions, llibre registre de socis en les societats de responsabilitat limitada.
Legalització dels llibres comptables : els llibres obligatoris es legalitzaran per Internet amb certificat electrònic. Es legalitzen al Registre Mercantil del domicili social de l'entitat en els 4 mesos següents a la data de tancament de l'exercici comptable (30 d'abril de l'any següent per a exercicis que coincideixen amb l'any natural).
Conservació dels llibres : la Llei general tributària (LGT) imposa el deure de conservar els llibres relatius al negoci, degudament ordenats, durant 6 anys, des del seu últim assentament, llevat que una norma exigeixi un altre termini. El termini de conservació s'aplica igualment en cas de cessament de l'empresari. En cas de dissolució de la societat, el deure de conservació recau sobre els liquidadors.
Així mateix, la LGT i el Codi de Comerç exigeixen la conservació de la correspondència, documentació i justificants del negoci durant 6 anys, des del dia en què es tanquen els llibres amb els assentaments que justifiquen.