Salta al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2020.

Definició de paradís fiscal

La disposició addicional primera de la Llei 36/2006, de 29 de novembre, de mesures per a la prevenció del frau fiscal (BOE del 30), conté la definició de paradís fiscal, de nul·la tributació i d'efectiu intercanvi d'informació tributària.

Respecte de la definició de paradís fiscal els seus apartats 1 i 2 estableixen:

“1. Tenen la consideració de paradisos fiscals els països i territoris que es determinin reglamentàriament.
2. La relació de països i territoris que tenen la consideració de paradisos fiscals es podrà actualitzar tenint en compte els següents criteris:

  1. L'existència amb aquest país o territori d'un conveni per evitar la doble imposició internacional amb clàusula d'intercanvi d'informació, un acord d'intercanvi d'informació en matèria tributària o el Conveni d'Assistència Administrativa Mútua en Matèria Fiscal de l'OCDE i del Consell d'Europa esmenat pel Protocol 2010, que resulti d'aplicació.
  2. Que no existeixi un efectiu intercanvi d'informació tributària en els termes previstos per l'apartat 4 d'aquesta disposició addicional.
  3. Els resultats de les avaluacions inter pareixes realitzades pel Fòrum Global de Transparència i Intercanvi d'Informació amb Fines Fiscals."

Actualment  l'única relació reglamentària de països i territoris que es consideren com paradisos fiscals publicada és la que recull l'article 1 del Reial decret 1080/1991, de 5 de juliol i que recollim al final d'aquest apartat.

Respecte a aquests països ha de tenir-se en compte que l'article 2 del Reial Decret Esmentat 1080/1991 (que s'afegeix per l'article 2 del Reial decret 116/2003, de 31 de gener), disposa que els països i territoris als que es refereix el seu article 1 que signin amb Espanya un acord d'intercanvi d'informació en matèria tributària o un conveni per evitar la doble imposició amb clàusula d'intercanvi d'informació deixaran de tenir la consideració de paradisos fiscals en el moment en què aquests convenis o acords entrin en vigor. Per aquesta raó s'ha procedit ha indicar en el quadre i a explicar en les següents notes quins són els països i territoris que han signat amb Espanya un acord d'intercanvi d'informació en matèria tributària o un conveni per evitar la doble imposició amb clàusula d'intercanvi d'informació.

Ara bé, sens perjudici de l'anterior, assenyalar també que la Unió Europea des de 2017 elabora la llista de països i territoris no cooperadors a efectes fiscals tenint en compte criteris de transparència i intercanvi d'Informació amb finalitats fiscals, d'equitat fiscal i d'implantació de mesures contra l'erosió de la base imposable i el trasllat de beneficis. Aquesta llista es revisa i actualitza periòdicament. L'última d'aquestes revisions es va publicar en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) de 21 de juny de 2019.

D'acord amb el que s'estableix l'apartat 1 de la disposició addicional cinquantena de la Llei 9/2017, de 8 de novembre (BOE del 9) "El Govern haurà d'actualitzar la llista de països i territoris que tinguin la qualificació de paradís fiscal de conformitat amb el que és assenyalat en la disposició addicional primera de la Llei 36/2006, de 29 de novembre, de mesures per a la prevenció del frau fiscal. Aquesta actualització es realitzarà una vegada que s'hagin publicat les llistes de jurisdiccions no cooperatives que s'estan preparant per l'OCDE i la Unió Europea perquè puguin ser tinguts en compte els resultats obtinguts."